Drikke
Søtt kupp - vin fra Samos
Foto: (vanbeets)

Søtt kupp - vin fra Samos

Denne søtvinen er uforståelig billig. Og samtidig en virkelig deilig munnfull.
26 August 2010 - 01:01

Selv om øya Samos i Egeerhavet, kloss inntil Tyrkia, har en solid vinhistorie å støtte seg på, er vinene derfra forbløffende billige. Og Samos som var på polet i "uminnelige" tider, er intet unntak.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Den er ikke bare billig, men også veldig god med masse frukt, god friskhet og stor intensitet. Et flott følge til desserter med mørk sjokolade eller iskrem.

Kooperativstyrt

Årsaken til de lave prisene er nok at mesteparten av druene leveres til kooperativer eller store aktører fra fastlandet som Kourtakis. Samos har ingen sterke stemmer som markedsfører øyas særpreg som eksempelvis Santorini .

Og det til tross for at det største kooperativet er et resultat av et opprør blant vinbøndene som ble grovt utnyttet av oppkjøpere utover 1800-tallet etter at øya ble befridd fra det ottomanske styret som jo regulerte vinfremstillingen strengt ut fra religiøse motiver. Først i 1933 hadde vinbøndene fått nok, og året etter var kooperativet Union of Vinicultural Cooperatives of Samos (EOSS) en realitet. Det samler 26 mindre kooperativer og dermed så å si hver vinplante på øya som til sammen har 1600 hektar med vinmarker konsentrert i den nordlige delen av øya hvor turismen er mindre dominerende.

Mye fjell

Kooperativmodellen til tross står ikke Samos på noen måte tilbake når det kommer til kvalitet. Muscat-druene som dyrkes er av den edle sorten, muscat-à-petits-grains eller muscat d'alexandrie som den også kalles. Druene er mindre enn andre muscattyper og gir derfor vin med god konsentrasjon noe som forsterkes av at druene tørkes før de presses og gjæres.

Samos er dominert av fjell med Mount Kerketas (1434 moh) og Mount Ambelos (1153 moh) som de høyeste. Druene til Kourtakis versjon kommer fra vinmarker som ligger ved 900 m.o.h. i skråningene opp mot Ambelos-fjellet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her