Søtt kupp

Denne søtvinen er uforståelig billig. Og samtidig en virkelig deilig munnfull.
Aase E. Jacobsen
26 August 2010 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om øya Samos i Egerhavet, kloss inntil Tyrkia, har en solid vinhistorie å støtte seg på, er vinene derfra forbløffende billige. Og Samos (6747) som har vært på polet i "uminnelige" tider, er intet unntak.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Den er ikke bare billig, men også veldig god med masse frukt, god friskhet og stor intensitet. Et flott følge til desserter med mørk sjokolade eller iskrem.

Kooperativstyrt
Årsaken til de lave prisene er nok at mesteparten av druene leveres til kooperativer eller store aktører fra fastlandet som Kourtakis. Samos har ingen sterke stemmer som markedsfører øyas særpreg som eksempelvis Santorini .

Og det til tross for at det største kooperativet er et resultat av et opprør blant vinbøndene som ble grovt utnyttet av oppkjøpere utover 1800-tallet etter at øya ble befridd fra det ottomanske styret som jo regulerte vinfremstillingen strengt ut fra religiøse motiver. Først i 1933 hadde vinbøndene fått nok, og året etter var kooperativet Union of Vinicultural Cooperatives of Samos (EOSS) en realitet. Det samler 26 mindre kooperativer og dermed så å si hver vinplante på øya som til sammen har 1600 hektar med vinmarker konsentrert i den nordlige delen av øya hvor turismen er mindre dominerende.

Mye fjell
Kooperativmodellen til tross står ikke Samos på noen måte tilbake når det kommer til kvalitet. Muscat-druene som dyrkes er av den edle sorten, muscat-à-petits-grains eller muscat d'alexandrie som den også kalles. Druene er mindre enn andre muscattyper og gir derfor vin med god konsentrasjon noe som forsterkes av at druene tørkes før de presses og gjæres.

Samos er dominert av fjell med Mount Kerketas (1434 moh) og Mount Ambelos (1153 moh) som de høyeste. Druene til Kourtakis versjon kommer fra vinmarker som ligger ved 900 m.o.h. i skråningene opp mot Ambelos-fjellet.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pannestekt skrei med tomat og løk
Dagens rett

Pannestekt skrei med tomat og løk

Om det er skrei eller torsk du velger, så blir den saftig og mettende med denne enkle tilberedningen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her