Spania og Portugal

Redaksjonen
24 April 2007 - 15:55

Særlig Spania er kjent for sine ofte litt søtladne brandyer, men bildet er mer sammensatt enn som så. Blant andre Fernando de Castilla Gran Reserva og Torres 20 konkurrerer med mang en cognac kvalitetsmessig, og prisene er helt akseptable.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Spania og Portugal

÷ (91p)
Fernando de Castilla Gran Reserva
Bodegas Rey Fernando de Castilla
Spania
45306 Cuveco - kr 399,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Gyllenbrun med grønnskjær. Elegant vinøs duft med fat, krydder, nøtter og lys sjokolade.
Smak: Nydelig anslag, veldig godt balansert, veldig innsmigrende, sitter godt og svært lenge.
Bruksområde: Alene, avec.
Vurdering: En strålende brandy som alle vil like.
Laget av: 100% Airén
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 års lagring (3 år i franske eikefat + 9 år i eikefat etter sherry-produksjon)
Bestill her:

+ (88p)
Torres 20 Imperial Brandy Hors D'Age
Miguel Torres
Spania
37514 Vectura - kr 410,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllenbrun med grønnskjær. Veldig innbydende og elegant duft med en del sødme, fint sitruspreg og parfymert eik.
Smak: Bløtt anslag, ganske bra kompleksitet, særlig fattonene er flotte, balansert sødme, sitter godt og lenge. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: Veldig lett å like. Et godt alternativ til cognac. (UÅ)
Laget av: Xarel-lo, macabeo og parellada.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Lepanto
Gonzalez Byass
Spania - Jerez
32492 Vectura - kr 399,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Robert Prizelius
Farge og duft: Mørk gyllen. Flott kompleks duft med sitrus, appelsinskall, trevirke, sigar, hamp, nøtter og tydelig sherrypreg.
Smak: Elegant anslag, flotte sødmetoner i midten balanseres av god syre, aromaene fra duften dominerer finishen som er edel. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En brandy som ikke legger skjul på hvor den kommer fra. (UÅ)
Laget av: Palomino, arien
Alkoholinnhold: 36,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 15 års lagring i solera-system.
Bestill her:

(86p)
Fernando de Castilla Solera Reserva
Bodegas Rey Fernando de Castilla
Spania - Jerez
42600 Cuveco - kr 284,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllenbrun. Flott duft av tørket appelsinskall, karamell, røyk og fat.
Smak: Følger duften, en del sødme som balanseres av god syre, en del sødme i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En velkomponert brandy, men du må like sødmen. (UÅ)
Laget av: 100% airén
Alkoholinnhold: 36,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Carvalho Ribeiro e Ferreira Reserva Extra
Cockburn Smithes & Cia
Portugal - Douro
47044 VSD - kr 428,20 (70cl)
Bestillingsutvalg
Servco / J.A. Wine & Dine
Farge og duft: Gyllenbrun med lys kant. God om enn litt skarp duft med sitrus, appelsinskall og tre.
Smak: En del sødme i anslaget, følger duften, sitter godt med noe fatsødme i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Etter et tungt måltid.
Vurdering: En litt maskulin brandy. Godt laget. (UÅ)
Laget av: Lokale douro-druer
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Carvalho Ribeiro & Ferreira Reserva
Enotours
Portugal - Douro
46911 VSD - kr 340,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Servco / J.A. Wine & Dine
Farge og duft: Lys brun med grønnlig kant. Ganske elegant duft med innslag av sitrus, appelsinskall, trevirke, gamle fat og sjokolade.
Smak: Bløtt anslag, bra syre, noe karamellsødme i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: Ingen stor kompleksitet men godt laget. (UÅ)
Laget av: Lokale druer.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

÷ (83p)
Torres 10 Imperial
Miguel Torres
Spania - catalonia
2779 Vectura - kr 263,00 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Brunlig med grønnskjær. Fin duft med noe sødme fra frukt og fat.
Smak: Krydret anslag, en del fattoner i midten, sirupsødme i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Mikser, on the rocks.
Vurdering: En enkel men likevel vellaget brandy. (UÅ)
Laget av: Xarel-lo, macabeo, parellada
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Maks 10 år i solera-system.
Bestillher:

÷ (82p)
Brandy 1920
Cockburn Smithes & Cia
Portugal - Douro
44999 VSD - kr 370,00 (100cl)
Bestillingsutvalg
Servco / J.A. Wine & Dine
Farge og duft: Gyllenbrun. Sødmefylt og litt rå duft med karamell og kryder.
Smak: Bløtt søtlig anslag, enkel og smårustikk, sitter godt. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Kommersiell men grei. (UÅ)
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Bestill her:

÷ (82p)
Carlos I
Allied Domecq
Spania
102 Allied Domecq Spirits & Wine Norway - kr 363,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllenbrun. Litt uren fatpreget duft med mye sødme i form av kandis samt noe krydder.
Smak: Stor sødme i anslaget, mye fat gir sammen med sødmen en litt vel pompøs stil. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: Overeiket og en tanke for polert. (UÅ)
Laget av: 100% palomino.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 3-5 års fatlagring.
Bestill her:

÷ (80p)
Cardenal Mendoza Gran Reserva
Sanchez Romate
Spania - Jerez
30192 Vectura - kr 469,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Dyp mahogny med grønnskjær. Stor sødmefylt duft med mye karamell, kaffe, nøtter og noe alkohol.
Smak: Stor sødme i anslaget, noe brente aromaer, alkoholen stikker litt ut, blir litt slapp mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: Tung og litt ufrisk. (UÅ)
Laget av: Primært airen og palomino
Alkoholinnhold: 42,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 36 md. Fatlagring .
Bestill her:

(75p)
Veterano Brandy
Osborne
Spania
13133 Cuveco - kr 269,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gullgul. Enkel sødmefylt duft med toner av karamell og fatkrydder.
Smak: Stor sødme i anslaget, flater veldig ut mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: Mikser hvor lite spritkarakter er ønsket.
Vurdering: En svært kommersiell og enkel brandy som får pluss for renhet. (UÅ)
Laget av: Airen
Alkoholinnhold: 36,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18 md i solera-system. Lagring i tidligere brukte oloroso-fat (amerikansk eik).
Bestill her:

÷ (73p)
103 Osborne
Osborne
Spania
12075 Cuveco - kr 244,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gul. Dempet lett sødmefylt duft med snev av fat.
Smak: Mildt anslag, snev av fatsødme som holder seg hele veien. (UÅ)
Bruksområde: Mikser når små mengder brandy trengs.
Vurdering: Veldig kommersiell og en tanke rustikk men likevel ren. (UÅ)
Laget av: Airén
Alkoholinnhold: 36,0% vol.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her