Spania og Portugal

Redaksjonen
24 April 2007 - 16:55

Særlig Spania er kjent for sine ofte litt søtladne brandyer, men bildet er mer sammensatt enn som så. Blant andre Fernando de Castilla Gran Reserva og Torres 20 konkurrerer med mang en cognac kvalitetsmessig, og prisene er helt akseptable.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Spania og Portugal

÷ (91p)
Fernando de Castilla Gran Reserva
Bodegas Rey Fernando de Castilla
Spania
45306 Cuveco - kr 399,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Gyllenbrun med grønnskjær. Elegant vinøs duft med fat, krydder, nøtter og lys sjokolade.
Smak: Nydelig anslag, veldig godt balansert, veldig innsmigrende, sitter godt og svært lenge.
Bruksområde: Alene, avec.
Vurdering: En strålende brandy som alle vil like.
Laget av: 100% Airén
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 års lagring (3 år i franske eikefat + 9 år i eikefat etter sherry-produksjon)
Bestill her:

+ (88p)
Torres 20 Imperial Brandy Hors D'Age
Miguel Torres
Spania
37514 Vectura - kr 410,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllenbrun med grønnskjær. Veldig innbydende og elegant duft med en del sødme, fint sitruspreg og parfymert eik.
Smak: Bløtt anslag, ganske bra kompleksitet, særlig fattonene er flotte, balansert sødme, sitter godt og lenge. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: Veldig lett å like. Et godt alternativ til cognac. (UÅ)
Laget av: Xarel-lo, macabeo og parellada.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Lepanto
Gonzalez Byass
Spania - Jerez
32492 Vectura - kr 399,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Robert Prizelius
Farge og duft: Mørk gyllen. Flott kompleks duft med sitrus, appelsinskall, trevirke, sigar, hamp, nøtter og tydelig sherrypreg.
Smak: Elegant anslag, flotte sødmetoner i midten balanseres av god syre, aromaene fra duften dominerer finishen som er edel. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En brandy som ikke legger skjul på hvor den kommer fra. (UÅ)
Laget av: Palomino, arien
Alkoholinnhold: 36,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 15 års lagring i solera-system.
Bestill her:

(86p)
Fernando de Castilla Solera Reserva
Bodegas Rey Fernando de Castilla
Spania - Jerez
42600 Cuveco - kr 284,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllenbrun. Flott duft av tørket appelsinskall, karamell, røyk og fat.
Smak: Følger duften, en del sødme som balanseres av god syre, en del sødme i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En velkomponert brandy, men du må like sødmen. (UÅ)
Laget av: 100% airén
Alkoholinnhold: 36,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Carvalho Ribeiro e Ferreira Reserva Extra
Cockburn Smithes & Cia
Portugal - Douro
47044 VSD - kr 428,20 (70cl)
Bestillingsutvalg
Servco / J.A. Wine & Dine
Farge og duft: Gyllenbrun med lys kant. God om enn litt skarp duft med sitrus, appelsinskall og tre.
Smak: En del sødme i anslaget, følger duften, sitter godt med noe fatsødme i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Etter et tungt måltid.
Vurdering: En litt maskulin brandy. Godt laget. (UÅ)
Laget av: Lokale douro-druer
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Carvalho Ribeiro & Ferreira Reserva
Enotours
Portugal - Douro
46911 VSD - kr 340,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Servco / J.A. Wine & Dine
Farge og duft: Lys brun med grønnlig kant. Ganske elegant duft med innslag av sitrus, appelsinskall, trevirke, gamle fat og sjokolade.
Smak: Bløtt anslag, bra syre, noe karamellsødme i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: Ingen stor kompleksitet men godt laget. (UÅ)
Laget av: Lokale druer.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

÷ (83p)
Torres 10 Imperial
Miguel Torres
Spania - catalonia
2779 Vectura - kr 263,00 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Brunlig med grønnskjær. Fin duft med noe sødme fra frukt og fat.
Smak: Krydret anslag, en del fattoner i midten, sirupsødme i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Mikser, on the rocks.
Vurdering: En enkel men likevel vellaget brandy. (UÅ)
Laget av: Xarel-lo, macabeo, parellada
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Maks 10 år i solera-system.
Bestillher:

÷ (82p)
Brandy 1920
Cockburn Smithes & Cia
Portugal - Douro
44999 VSD - kr 370,00 (100cl)
Bestillingsutvalg
Servco / J.A. Wine & Dine
Farge og duft: Gyllenbrun. Sødmefylt og litt rå duft med karamell og kryder.
Smak: Bløtt søtlig anslag, enkel og smårustikk, sitter godt. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Kommersiell men grei. (UÅ)
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Bestill her:

÷ (82p)
Carlos I
Allied Domecq
Spania
102 Allied Domecq Spirits & Wine Norway - kr 363,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllenbrun. Litt uren fatpreget duft med mye sødme i form av kandis samt noe krydder.
Smak: Stor sødme i anslaget, mye fat gir sammen med sødmen en litt vel pompøs stil. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: Overeiket og en tanke for polert. (UÅ)
Laget av: 100% palomino.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 3-5 års fatlagring.
Bestill her:

÷ (80p)
Cardenal Mendoza Gran Reserva
Sanchez Romate
Spania - Jerez
30192 Vectura - kr 469,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Dyp mahogny med grønnskjær. Stor sødmefylt duft med mye karamell, kaffe, nøtter og noe alkohol.
Smak: Stor sødme i anslaget, noe brente aromaer, alkoholen stikker litt ut, blir litt slapp mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: Tung og litt ufrisk. (UÅ)
Laget av: Primært airen og palomino
Alkoholinnhold: 42,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 36 md. Fatlagring .
Bestill her:

(75p)
Veterano Brandy
Osborne
Spania
13133 Cuveco - kr 269,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gullgul. Enkel sødmefylt duft med toner av karamell og fatkrydder.
Smak: Stor sødme i anslaget, flater veldig ut mot slutten. (UÅ)
Bruksområde: Mikser hvor lite spritkarakter er ønsket.
Vurdering: En svært kommersiell og enkel brandy som får pluss for renhet. (UÅ)
Laget av: Airen
Alkoholinnhold: 36,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18 md i solera-system. Lagring i tidligere brukte oloroso-fat (amerikansk eik).
Bestill her:

÷ (73p)
103 Osborne
Osborne
Spania
12075 Cuveco - kr 244,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gul. Dempet lett sødmefylt duft med snev av fat.
Smak: Mildt anslag, snev av fatsødme som holder seg hele veien. (UÅ)
Bruksområde: Mikser når små mengder brandy trengs.
Vurdering: Veldig kommersiell og en tanke rustikk men likevel ren. (UÅ)
Laget av: Airén
Alkoholinnhold: 36,0% vol.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage
Dagens rett

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage

Fisk er fabelaktig på grillen, og laks med sesongens nyhøstede purre er intet unntak - prøv denne spennende retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her