Drikke
Spår biodynamisk framtid for Champagne

Spår biodynamisk framtid for Champagne

Det er Louis Roederers kjellermester Jean-Baptiste Lecaillon som kommer med denne oppsiktsvekkende spådommen.
Aase E. Jacobsen
17 Desember 2014 - 14:55

Oppsiktsvekkende fordi Champagnes tradisjonsrike hus har vært relativt tilbakeholdende med å hylle endringer i vinmarkene i en grønnere retning.

Framhever terroiret

Louis Roederer er imidlertid unntaket siden de har konvertert så mye som 65 av sine 240 hektar til biodynamisk drift og er nå ledende i Champagne.   

Les mer om Louis Roederer og deres filosofi

Lecaillon mener ifølge decanter.com at vi snart vil se et skifte i retning økologisk og biodynamisk dyrking siden dette både er bedre for vinmarkene og for den endelige vinen.

Han understreker også at biodynamien bidrar til å framheve terroiret.
– Vinene blir kraftigere, har mer frukt, bedre friskhet og større dybde, forteller han til decanter.com.

Lavere utbytte skremmer

Per i dag er mindre enn 1 prosent av Champagnes vinmarker sertifisert økologisk. Det finnes ikke noe tall for hvor stor andel som er biodynamisk, men det er snakk om promille.

Denne produsenten har 25 års erfaring med biodynamiske druer

Frykten for lavere avlinger er nok den som gjør biodynami uinteressant for mange. –Du mister 20-30 prosent av avlingen de to første årene etter konverteringen, men etter fire-fem år er nivåene normale igjen, dog ikke like høy som ved konvensjonell dyrking, men tilstrekkelig, mener Lecaillon.

Bakgrunnen for den lave andelen bio-sertifisering er også at regionens vinmyndigheter har laget sitt eget system for sertifisering av miljøvennlig dyrking.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!

Den 08. september kan du få servert 8 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her