Drikke
Dette er champagne i en klasse for seg

Dette er champagne i en klasse for seg

Denne produsenten jobber som en av få i denne regionen helt naturlig. Og champagnene er imponerende gode. 
Aase E. Jacobsen
18 Desember 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Toppvinen Fleury Sonate No9 Extra Brut (15045)er ikke billig, men rimeligere enn andre prestisjecuvéer, og kvaliteten er i øverste sjiktet. En svært lagringsdyktig champagne som allerede nå er ytterst drikkbar takket være tre år på bunnfallet.

Tar bort farge

Navnet indikerer at den i sin helhet er fra 2009-årgangen. Det som skiller den mest ut er imidlertid at den er produsert helt uten svovel. Hvilket er svært sjelden i Champagne.

Derfor har den også en dypere og varmere farge. Svovel brukes i Champagne ikke bare for å beskytte vinen, men også for å fjerne spor av farge. Siden mesteparten av druene som inngår i champagne er røde, er det vanskelig å oppnå en lys gul farge uten bruk av svovel.

25 år med biodynami

For de øvrige vinene bruker Fleury litt svovel, men nivåene i de ferdige vinene er like lave som den svovelfrie.

Fleury Fleur de L'Europe Brut Nature (15046)er kjent som den aller første biodynamiske champagnen noensinne. Mange regner den i samme kvalitetskategori som Sonate no 9, men den har ikke like mye kraft etter min mening. Like fullt byr den på svært mye champagne for pengene.

Det gjør også Fleurys «standardchampagne», Fleury Blanc de Noirs Brut (15047), som er den «søteste» av dem, med en restsødme på 8 gram. Men takket være høy syre oppleves den som perfekt tørr.

Samtlige er laget av biodynamisk dyrkete druer, Fleury har praktisert biodynami siden 1989. Med Sonate-cuvéen brakte Jean Sebastien Fleury biodynamiske prinsipper også inn i vinkjelleren. Men allerede på 1970-tallet startet pappa Jean Pierre å eksperimentere med en mer naturlig tilnærming.

Også de store champagneprodusentene tester ut biodynami

Fleury holder til i den sørligste delen av Champagne, Aube, som kjennetegnes av veldig høy kvalitet for sine røde druer.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her