Drikke
Dette er champagne i en klasse for seg

Dette er champagne i en klasse for seg

Denne produsenten jobber som en av få i denne regionen helt naturlig. Og champagnene er imponerende gode. 
Aase E. Jacobsen
18 Desember 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Toppvinen Fleury Sonate No9 Extra Brut (15045)er ikke billig, men rimeligere enn andre prestisjecuvéer, og kvaliteten er i øverste sjiktet. En svært lagringsdyktig champagne som allerede nå er ytterst drikkbar takket være tre år på bunnfallet.

Tar bort farge

Navnet indikerer at den i sin helhet er fra 2009-årgangen. Det som skiller den mest ut er imidlertid at den er produsert helt uten svovel. Hvilket er svært sjelden i Champagne.

Derfor har den også en dypere og varmere farge. Svovel brukes i Champagne ikke bare for å beskytte vinen, men også for å fjerne spor av farge. Siden mesteparten av druene som inngår i champagne er røde, er det vanskelig å oppnå en lys gul farge uten bruk av svovel.

25 år med biodynami

For de øvrige vinene bruker Fleury litt svovel, men nivåene i de ferdige vinene er like lave som den svovelfrie.

Fleury Fleur de L'Europe Brut Nature (15046)er kjent som den aller første biodynamiske champagnen noensinne. Mange regner den i samme kvalitetskategori som Sonate no 9, men den har ikke like mye kraft etter min mening. Like fullt byr den på svært mye champagne for pengene.

Det gjør også Fleurys «standardchampagne», Fleury Blanc de Noirs Brut (15047), som er den «søteste» av dem, med en restsødme på 8 gram. Men takket være høy syre oppleves den som perfekt tørr.

Samtlige er laget av biodynamisk dyrkete druer, Fleury har praktisert biodynami siden 1989. Med Sonate-cuvéen brakte Jean Sebastien Fleury biodynamiske prinsipper også inn i vinkjelleren. Men allerede på 1970-tallet startet pappa Jean Pierre å eksperimentere med en mer naturlig tilnærming.

Også de store champagneprodusentene tester ut biodynami

Fleury holder til i den sørligste delen av Champagne, Aube, som kjennetegnes av veldig høy kvalitet for sine røde druer.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her