Drikke
Dette er champagne i en klasse for seg

Dette er champagne i en klasse for seg

Denne produsenten jobber som en av få i denne regionen helt naturlig. Og champagnene er imponerende gode. 
Aase E. Jacobsen
18 Desember 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Toppvinen Fleury Sonate No9 Extra Brut (15045)er ikke billig, men rimeligere enn andre prestisjecuvéer, og kvaliteten er i øverste sjiktet. En svært lagringsdyktig champagne som allerede nå er ytterst drikkbar takket være tre år på bunnfallet.

Tar bort farge

Navnet indikerer at den i sin helhet er fra 2009-årgangen. Det som skiller den mest ut er imidlertid at den er produsert helt uten svovel. Hvilket er svært sjelden i Champagne.

Derfor har den også en dypere og varmere farge. Svovel brukes i Champagne ikke bare for å beskytte vinen, men også for å fjerne spor av farge. Siden mesteparten av druene som inngår i champagne er røde, er det vanskelig å oppnå en lys gul farge uten bruk av svovel.

25 år med biodynami

For de øvrige vinene bruker Fleury litt svovel, men nivåene i de ferdige vinene er like lave som den svovelfrie.

Fleury Fleur de L'Europe Brut Nature (15046)er kjent som den aller første biodynamiske champagnen noensinne. Mange regner den i samme kvalitetskategori som Sonate no 9, men den har ikke like mye kraft etter min mening. Like fullt byr den på svært mye champagne for pengene.

Det gjør også Fleurys «standardchampagne», Fleury Blanc de Noirs Brut (15047), som er den «søteste» av dem, med en restsødme på 8 gram. Men takket være høy syre oppleves den som perfekt tørr.

Samtlige er laget av biodynamisk dyrkete druer, Fleury har praktisert biodynami siden 1989. Med Sonate-cuvéen brakte Jean Sebastien Fleury biodynamiske prinsipper også inn i vinkjelleren. Men allerede på 1970-tallet startet pappa Jean Pierre å eksperimentere med en mer naturlig tilnærming.

Også de store champagneprodusentene tester ut biodynami

Fleury holder til i den sørligste delen av Champagne, Aube, som kjennetegnes av veldig høy kvalitet for sine røde druer.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her