Drikke
Dette er champagne i en klasse for seg

Dette er champagne i en klasse for seg

Denne produsenten jobber som en av få i denne regionen helt naturlig. Og champagnene er imponerende gode. 
Aase E. Jacobsen
18 Desember 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Toppvinen Fleury Sonate No9 Extra Brut (15045)er ikke billig, men rimeligere enn andre prestisjecuvéer, og kvaliteten er i øverste sjiktet. En svært lagringsdyktig champagne som allerede nå er ytterst drikkbar takket være tre år på bunnfallet.

Tar bort farge

Navnet indikerer at den i sin helhet er fra 2009-årgangen. Det som skiller den mest ut er imidlertid at den er produsert helt uten svovel. Hvilket er svært sjelden i Champagne.

Derfor har den også en dypere og varmere farge. Svovel brukes i Champagne ikke bare for å beskytte vinen, men også for å fjerne spor av farge. Siden mesteparten av druene som inngår i champagne er røde, er det vanskelig å oppnå en lys gul farge uten bruk av svovel.

25 år med biodynami

For de øvrige vinene bruker Fleury litt svovel, men nivåene i de ferdige vinene er like lave som den svovelfrie.

Fleury Fleur de L'Europe Brut Nature (15046)er kjent som den aller første biodynamiske champagnen noensinne. Mange regner den i samme kvalitetskategori som Sonate no 9, men den har ikke like mye kraft etter min mening. Like fullt byr den på svært mye champagne for pengene.

Det gjør også Fleurys «standardchampagne», Fleury Blanc de Noirs Brut (15047), som er den «søteste» av dem, med en restsødme på 8 gram. Men takket være høy syre oppleves den som perfekt tørr.

Samtlige er laget av biodynamisk dyrkete druer, Fleury har praktisert biodynami siden 1989. Med Sonate-cuvéen brakte Jean Sebastien Fleury biodynamiske prinsipper også inn i vinkjelleren. Men allerede på 1970-tallet startet pappa Jean Pierre å eksperimentere med en mer naturlig tilnærming.

Også de store champagneprodusentene tester ut biodynami

Fleury holder til i den sørligste delen av Champagne, Aube, som kjennetegnes av veldig høy kvalitet for sine røde druer.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her