Godbiter i pollisten
Spare eller drikke? Med disse er begge deler mulig

Spare eller drikke? Med disse er begge deler mulig

Her får du nemlig en sjelden kombinasjon av drikkevennlighet og lagringsdyktighet.
Aase E. Jacobsen
28 Juni 2017 - 14:45

Forklaringen er druen cabernet franc og jordsmonnet i appellasjonen Chinon. Eller skal vi si jordsmonnene, for her er det både kalk- og leirholdige og granittholdige sådanne. Felles er at de gir vinene en veldig mineralsk karakter, og det enda vi snakker om rødviner. Derfor er også Chinon-viner så utrolig gode å drikke om sommeren – samtidig som de utvikler seg fantastisk godt i kjelleren.

Disse supre vinene kommer fra naboen i Chinon 

Vi må ikke glemme at vinbonden også her en del å si her. Sandrine og Fabrice Gasnier forvalter arbeidet i fjerde generasjon på vingården, og har jobbet økologisk siden 2000 og de siste ti årene også biodynamisk på sine til sammen 30 hektar.

Sandrine og Fabrice Gasnier i vinmarken. Bilde: contact@lattrapeurdimages.com

 

Fabrice Gasnier l'Ethique Nature Chinon 2015 er en lekker vin med nydelig skogsbærfrukt og tydelig mineralpreg. Den har flott syrlighet og godt tanninbitt. En vin som servert i romslige burgunderglass er forførende i dag, men som kommer til å utvikle seg videre i 10 år uten problem. Den er som navnet antyder ikke tilsatt svovel under framstillingen, men bærer overhodet ikke preg av det. Rett og slett bare superfrisk og betagende fra første dråpe. Fremstillingen er i sin helhet utført i betong.

Mens den henter sine druer fra silikat/sandholdig leire over kalkstein, er Fabrice Gasnier Chinon Vieilles Vignes 2014 en blanding av to ulike jordsmonn og helning på parsellene. Samtidig som vinplantene er noe eldre, fra 50 år og oppover. Øverst i skråningen er det snakk om leirjord med flintsteiner, men med den samme kalksteinen i bunnen.

I prosessen er det brukt svovel, og gjæringen gjøres uten tilsetning av gjær og i betongtanker. Deretter følger seks måneder i store brukte eiketønner.

Vinene får bare brukt eik.

 

Den er en litt mer robust og jordlig vinstil, men fortsatt med svært godt lagringspotensial, og den samme flotte skogsbærkarakteren. 2014 regnes som et veldig godt år for cabernet franc i Loire, og det gjør også 2015 hvor druene fikk absolutt alle muligheter til å modnes. Dermed unngås grønnkarakteren eller paprikapreget som kan henge ved denne druen om den ikke modner helt.

Fra samme produsent kommer en av årets aller beste roseviner, Fabrice Gasnier Chinon Le Rosé 2016, som er laget som en hvitvin med null skallkontakt og heller ingen malolaktisk gjæring.

Dette er årets beste roseviner

Etter gjæringen har den tilbrakt 3-4 måneder på bunnfallet for å maksimere friskheten og gi litt ekstra smak. Resultatet er en superelegant rosevin som også er relativt sjelden all den tid det ikke er mange av dens slag på det norske markedet. Den gode karakteren kan den for øvrig også tilskrive jordsmonnet som her er steinete granittjordsmonn.

Gasnier-familien har vært på vingården i fire generasjoner.

 

Den er dessuten en rosevin som tåler lagring, men som mest sannsynlig ikke får være i fred siden den smaker så utrolig godt akkurat nå. Nyt den og sommeren sammen med godsaker som sjøkreps, villaks eller en kalvetartar.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her