Spennende nytt chablisbekjentskap

Dette er en sjelden god "standardchablis". Så er den også laget av en som kan sitt fag.
Aase E. Jacobsen
20 August 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ikke fordi Patrick Piuze har det i genene. Han er nemlig canadier. Riktignok dyrkes det vindruer i Montréal, men ikke spesielt ettertraktete sådan. Mens han drev vinbar, la han ut på en reise til Australia og Sør-Afrika for å lære mer. Det førte den nå 35-årige Piuze til slutt til Frankrike hvor han hadde jobben som kjellermester hos Brocard i tre årganger, og for å få en slik stilling, må du nødvendigvis være talentfull. Før det lærte han alt om biodynamisk vinmaking hos Leflaive.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Håndplukket
Noe han selvsagt praktiserer når han nå, fra og med 2007-årgangen, lager sin egen vin basert på kjøpte druer.

Den vanlige chablisen, Piuze Chablis 2007 (57772) peker seg ut med ekstra mye for pengene. Dette er nemlig en svært fyldig kommunechablis med flott mineralkarakter som trenger flere dager i åpnet flaske for å komme helt opp i dagen.

En super vin til lyst kjøtt. Som selvsagt også fungerer godt til kraftige sjømatretter. Druene kommer fra Chichée som ligger sørøst for selve Chablis by og grand cru-åsen.

Jordsmonnet er fortsatt kimmeridgekalk, og alle druene plukkes for hånd hvilket jo ikke er vanlig for chablis. Men som stadig flere ser på som en forutsetning for å sikre optimal kvalitet.

Vente med glede
Piuze bruker naturlig nok ingen enzymer og heller ikke fremmedgjær. Selve gjæringen tar også lang tid - eller den tid den trenger. Han tviholder også på å vinifisere parsell for parsell, for å få ut mest mulig av den enkelte parsells unike karakter.

Selv innenfor en og samme vinmark er det som kjent store variasjoner. Og i hvert fall i Chablis hvor soleksponeringen varierer så vidt mye. Derfor deklarerer også på selve etiketten hvor han henter druene fra, der hvor det ikke er opplagt som for den vanlige chablis-en.

For Piuze lager også chablis fra de øvre nivåene, som Piuze Chablis Premier cru Fourchaume 2007 (57771) og Piuze Chablis Grand Cru Vaudésir 2007 (57604). Men begge preges i dag av å være ganske så lukkete og aller helst bare vil være i fred, Fourchaumen i enda større grad enn Vaudésiren, faktisk. Men med dekantering og aller helst en del år i kjelleren, vil disse vinene garantert vise seg fra en langt mer medgjørlig side. Og med mye mer av den underliggende mineralkarakteren oppe i dagen. Dette er viner det er all grunn til å vente på med glede.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på
Dagens rett

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på

Spagettiretter er som regel enkle å tilberede, og det samtidig som smaken selvsagt er ivaretatt. Det gjelder bare å benytte gode råvarer her som i all annen mattilberedning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her