Spenstig portugiser

Det skjer mye i Portugal - og da tenker vi ikke på fotballens lunefullhet - men heller på landets revansj på vinsiden. For tiden strømmer det inn på markedet spennende, velsmakende og prisgunstige nyheter fra Europas vinmessige vestligste utpost. Vinmonop
Aase E. Jacobsen
08 September 2004 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Portugals nye satsing på vin er - heldigvis for oss som verdsetter kvalitet og særpreg - ikke alene i billigsegmentet. Det er derfor et hav mellom de bløte og lettdrikkelige boksvinene til landets prestisjeviner. Både i vekt og pris. Men det er ikke alltid at det er det beste. I de øverste prisklasser er nemlig vinene ofte ganske overlessede med så vel bærsødme, alkohol og tanniner som fatpreg. Viner som er store når de smakes alene men som ikke alltid fungerer så godt til mat siden de rett og slett kan bli for mektige. Dette gjelder spesielt i de varmeste delene av Portugal, som i Alentejo i den sørøstre delen av landet og ikke minst i Douro, i nordøst.

I Vinmonopolets liste over portugisiske viner som skal representere det nye og spennende Portugal, finnes det imidlertid ingen tørre viner fra Douro, og det må jo være en forglemmelse. For her skjer det mye.

Forklaringen er at druene som tidligere var beregnet på portvin i økende grad brukes til tørr bordvin. Det er jo der markedet er. Resultatet er viner som er lett å bli imponert av på grunn av den store varmen og rikdommen som altså ikke følges av portvinens sødme.

Mens de dyreste Douro-vinene rett og slett kan være for mye av det gode, finnes det en underskog av interessante viner i mellomprissjiktet. Og det er her - mellom 100 og 150 kroner - du finner de mest balanserte Douro-vinene. I hvert fall er de langt lettere å tilpasse ditt hjemlige kjøkken enn smaksbombene til 200 pluss.

En spennende nykommer i klassen er Domini 2002 (42674) som er en spenstig og forfriskende vin med deilig ungdommelig bærpreg og den karakteristiske varme avslutningen som vi kjenner fra portvin, men altså uten sødmen. En frisk og innsmigrende vin som passer til alt fra svin til hjort, fra stekt eller grillet kjøtt til gryteretter. Eller hva med en ostebit.

Vinen er laget av de mest populære portvinsdruene, touriga nacional, touriga francesa og tinta roriz. Og navnene bak denne vinen bekler to av landets fremste vinprodusenter, Cristiano van Zeller, også kalt kongen av (det nye) Douro, og Domingo Soares Franco, en av de to brødrene bak José Maria da Fonseca i Sétubal. Med seg på laget har de også Portugals fremste kvinnelige vinmaker, Sandra Tavares da Silva. Dette er det første resultatet fra joint venture-selskapet som skal vise verden hva denne regionen kan by på av vin i verdensklasse.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her