Stell pent med fisken

Stell pent med fisken

Nyere forskning viser hvor viktig riktig behandling av fisk er for oss som skal nyte sjøens delikatesser. Les mer om hvorfor, og ikke minst hvordan, du sikrer kvaliteten.

At fisken skal være frisk og delikat er en selvfølge, men det er noen ting vi skal være oppmerksomme på før vi legger i oss flerfoldige kilo deilig fisk.

De beste lakseoppskriftene finner du her

Norsk sjømat er helt klart noe av det beste i verden, med en uovertruffen kvalitet og et mangfold de færreste av oss er helt klar over. Det er ikke for ingenting at våre gode fiskesorter flere ganger har blitt foretrukket som råvare under verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d'Or.

Vilt, godt og trygt

Mange av oss sverger til selvfanget fisk, men det er enkelte ting man ikke kan sikre seg helt mot selv i den ferskeste villfangete fisk.

Det er spesielt parasitten med det fengende navnet hvalkveis som er et problem i saltvannsfisk. Den viser seg å være langt vanligere enn hva man før hadde trodd, og som ikke vil være mulig å utrydde i all fisk, skriver forskningsmagasinet Apollon ved Universitetet i Oslo.

Parasitten, som du finner først og fremst i de fete delene av fisken (slik som buken og leveren), kan føre til store ubehag for mennesker som får den i seg.

Det er derimot ikke vanskelig å sikre seg mot en mulig infeksjon. Vanlig varmebehandlig dreper parasitten, så pass på at fisken gjennomstekes eller -kokes.

Lag gravlaks med denne deilige oppskriften

Skal du benytte rå fisk, er det viktig at denne har vært gjennomfrosset på minimum 20 minusgrader, aller helst i syv dager. Skal du lage gravlaks, bør du også fryse ned filetene.

Dersom du følger disse enkle rådene er villfisk ikke bare helt ufarlig, men også farlig godt!

Sikker med oppdrett

Nå er ikke situasjonen slik at du skal slutte å spise fisk helt og holdent, for det finnes en rekke gode fiskeprodukter å få tak i som er garantert frie for uhumskheter.

Oppdrettsnæringen bruker mye tid og krefter på å sikre fisken for parasitter, og med oppdrettsfisk trenger du ikke være redd for å servere fisken med en litt rå kjerne hvis det er det du foretrekker.

Lær å lage den lekreste sushi og sashimi her

De siste årene har det kommet flere topprodukter i butikkhyllene, med ferdige vakumpakkede fileter av laks, torsk og kveite med kvalitetsgaranti og av sashimikvalitet som kan spises rå til sushi og sashimi.

Verdens beste oppskrifter

Når man bruker verdens beste råvarer er det ikke vanskelig å lage de lekreste retter, og i Apéritifs rikholddige kokebok kan du finne mer enn 1100 fristende oppskrifter på fisk og skalldyr.

Hva med en lynrask blåskjellgryte til hverdagsmiddagen, eller frister en helstekt kveite mer kanskje?sjekk ut de deilige oppskriftene her:

Fisk- og skalldyroppskrifter i Apéritifs store kokebok

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen