Mat
Stell pent med fisken

Stell pent med fisken

Nyere forskning viser hvor viktig riktig behandling av fisk er for oss som skal nyte sjøens delikatesser. Les mer om hvorfor, og ikke minst hvordan, du sikrer kvaliteten.
Redaksjonen
24 Februar 2015 - 11:40

At fisken skal være frisk og delikat er en selvfølge, men det er noen ting vi skal være oppmerksomme på før vi legger i oss flerfoldige kilo deilig fisk.

De beste lakseoppskriftene finner du her

Norsk sjømat er helt klart noe av det beste i verden, med en uovertruffen kvalitet og et mangfold de færreste av oss er helt klar over. Det er ikke for ingenting at våre gode fiskesorter flere ganger har blitt foretrukket som råvare under verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d'Or.

Vilt, godt og trygt

Mange av oss sverger til selvfanget fisk, men det er enkelte ting man ikke kan sikre seg helt mot selv i den ferskeste villfangete fisk.

Det er spesielt parasitten med det fengende navnet hvalkveis som er et problem i saltvannsfisk. Den viser seg å være langt vanligere enn hva man før hadde trodd, og som ikke vil være mulig å utrydde i all fisk, skriver forskningsmagasinet Apollon ved Universitetet i Oslo.

Parasitten, som du finner først og fremst i de fete delene av fisken (slik som buken og leveren), kan føre til store ubehag for mennesker som får den i seg.

Det er derimot ikke vanskelig å sikre seg mot en mulig infeksjon. Vanlig varmebehandlig dreper parasitten, så pass på at fisken gjennomstekes eller -kokes.

Lag gravlaks med denne deilige oppskriften

Skal du benytte rå fisk, er det viktig at denne har vært gjennomfrosset på minimum 20 minusgrader, aller helst i syv dager. Skal du lage gravlaks, bør du også fryse ned filetene.

Dersom du følger disse enkle rådene er villfisk ikke bare helt ufarlig, men også farlig godt!

Sikker med oppdrett

Nå er ikke situasjonen slik at du skal slutte å spise fisk helt og holdent, for det finnes en rekke gode fiskeprodukter å få tak i som er garantert frie for uhumskheter.

Oppdrettsnæringen bruker mye tid og krefter på å sikre fisken for parasitter, og med oppdrettsfisk trenger du ikke være redd for å servere fisken med en litt rå kjerne hvis det er det du foretrekker.

Lær å lage den lekreste sushi og sashimi her

De siste årene har det kommet flere topprodukter i butikkhyllene, med ferdige vakumpakkede fileter av laks, torsk og kveite med kvalitetsgaranti og av sashimikvalitet som kan spises rå til sushi og sashimi.

Verdens beste oppskrifter

Når man bruker verdens beste råvarer er det ikke vanskelig å lage de lekreste retter, og i Apéritifs rikholddige kokebok kan du finne mer enn 1100 fristende oppskrifter på fisk og skalldyr.

Hva med en lynrask blåskjellgryte til hverdagsmiddagen, eller frister en helstekt kveite mer kanskje?sjekk ut de deilige oppskriftene her:

Fisk- og skalldyroppskrifter i Apéritifs store kokebok

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her