Drikke
Sterk utfordrer til Rhône – og Burgund

Sterk utfordrer til Rhône – og Burgund

Den californiske produsenten Donkey & Goat lager vin som ville gjøre mange franske produsenter grønne av misunnelse.
Aase E. Jacobsen
19 Juni 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Donkey and Goat Fenaughty Vineyard Syrah 2010 (12170)er en syrah som måler seg med mye fra Côte-Rôtie, men til en annen pris – og i en annen stil.

Dette kjennetegner Côte-Rôtie

For bjørnebærkarakteren er annerledes, den er langt mer kjøttfull og noe mer sødmefylt, fascinerende parfymert og forførende.

Fortsatt uoppdaget område

Dette til tross snakker vi om en vin som vil utvikle seg videre i minst 10 år. For tanninene og syrene er virkelig gode.

Et annet «pek» til sine franske forbilder er Donkey and Goat Coupe d'Or 2012 (15365), en hvitvin etter Hermitage-oppskrift, basert på druene roussanne og marsanne, men som representerer en annen stil. Også her er frukten i forgrunnen, men takket være veldig god syre og god konsentrasjon er dette en vin som også vil lagre godt.

Derfor er Hermitage noe av det beste

Som syrahen er den ufiltrert, noe som kan gi et litt grumsete utseende. Det er derfor lurt å dekantere den før den nytes, ikke minst fordi du (og matfølget) vil få så mye mer ut av vinen.

Disse vinene kommer fra høytliggende vinmarker (ca 1000 m.o.h.) i El Dorado. Høyden kompenserer for det ellers varme klimaet i denne indre delen av California. I kombinasjon med mangfoldige og karaktersterke jordsmonn, er dette en region som gjør seg stadig mer gjeldende i Californias toppsjikt. I årene framover vil det komme enda flere spennende viner herfra.

Annerledes tilnærming

Jordsmonnet i parsellene som Donkey & Goat disponerer, har flere fellestrekk med det i Nord-Rhône, nemlig dekomponert granitt blandet med jernholdig leirjord. Avlingene er svært små, helt nede i 16-20 hl/ha for den hvite. Produsentens utfordrer til Sør-Rhône, Donkey and Goat Grenache Noir 2012 (12173), er nok et bevis på områdets potensial.

Donkey & Goat dyrker altså også pinot noir, men da i Anderson Valley som ligger nært kysten og derfor avkjøles av tåke og havbris. Donkey and Goat Broken Leg Pinot Noir 2012 (15367)er en virkelig lekker utgave med imponerende kjøttfull frukt, veldig god syre og god fasthet. En klar utfordrer til det meste fra Burgund, spesielt den sørlige delen, i samme prisklasse.

Dette kjennetegner viner fra det sørlige Burgund

De fleste vil nok være enige med meg i at denne endog er vesentlig bedre enn mange kommuneburgundere. Og i hvert fall en annerledes tilnærming.

Den er som de to andre laget etter «naturmetoden» med druenes egen gjær. Bare deler av stilkene fjernes før gjæring noe som øker tanninuttrekket, en veldig tradisjonell metode som stadig flere «tar tilbake». Selve gjæringen finner sted i åpne trefat og vinene modnes i brukte eiketønner.

Helvetes god vin

Selv om Tracey og Jared Brandt er relativt nye innen californisk vinproduksjon, er de likevel for pionerer innen naturvinbevegelsen å regne. De understreker at det ikke er en motegreie, derimot noe de virkelig mener. Og det er lett å forstå når du får en av deres viner i glasset.

Ikke alle er like positive til naturvinbevegelsen

Deres andre pinot noir, Donkey and Goat Helluva Pinot Noir 2012 (12169), lever opp til navnet på vinmarken. Den er virkelig en helvetes god vin som dessverre er utsolgt. Også den byr på nydelige aromaer, er superfrisk og fast og med godt lagringspotensial. Men den kommer nok ikke tilbake før neste årgang. Donkey & Goats viner lages nemlig i små kvanta og er svært ettertraktete.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet
Dagens rett

Denne middagen lager du på 15 minutter - og får julestemning på kjøpet

Vi er midt i juleinnspurten, og da er dette lettlagde middagsforslaget med risotto og julepålegg eller rester perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her