Drikke
Superchablis

Superchablis

Denne chablisen er noe av det heftigste som kommer fra den kanten.
Aase E. Jacobsen
18 August 2011 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Koster mye penger gjør Moreau Chablis Grand Cru les Clos des Hospices 2007 (44382) riktignok, i hvert fall er den dyrere enn de fleste grand cru chabliser, selv om den altså er en magnum og dermed det ideelle formatet for en chablis som skal i kjelleren.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Og det bør den siden den kommer fra indrefileten av indrefileten, nemlig den 0,41 hektar "store" Les Hospices-parsellen som ligger nederst i grand cruen Les Clos. Historisk sett den mest berømte chabliskilden av alle. Parsellen tilhørte nemlig hospitalet i Chablis, her som andre steder hadde velgjørerne (les munkene) sikret seg de beste kildene til gode druer. Men i 1904 fikk familien Moreau muligheten til å kjøpe parsellen.

Stort lagringspotensial
I 2002 ble parsellen delt på to, og vår supervin, er signert Christian Moreau, en av Chablis' nyere stjerner. Den gir et veldig godt inntrykk av hvor massivt mineralsk en hvitvin kan bli. Svært stofflig rik og konsentrert med stor frukt som holdes på plass av veldig god syrefriskhet. Den er svært åpen i aromaene, men likevel fortsatt veldig ung og med et stort lagrinspotensial, minst 12 år.

Den store konsentrasjonen er et resultat av jordsmonn beliggenhet og årgang, for den nederste delen av Les Clos er normalt best i tørre (og solrike) år, som 2006, siden den har et noe større tilsig av fuktighet enn lenger opp i denne berømte sørvendte skråningen.

Mer sentralburgundsk
Fra Moreaus øvrige parseller i samme vinmark kommer Moreau Chablis Grand Cru les Clos 2012 (42050) fra 2008, en ultraklassisk årgang som har gitt viner med betydelig lagringspotensial. Og denne intet unntak selv om den på grunn av at den ikke har svelget unna fatet ennå, i øyeblikket fremstår som mer sentralburgundsk enn "chablisk". Det kommer trolig også neste årgang, 2009, å være.

Om du ikke har tid å vente, er Moreau Chablis 1.er Cru Vaillon 2009 (42047) perfekt å nyte nå. Stor og rik den også og med bra potensial, men allerede veldig åpen og god. Etter en time i karaffelen er den et fantastisk følge til så vel hummer som en saftig kylling.

Også denne premier cru-en har sin supervin, Moreau Chablis 1er Cru Vaillon Cuvée Guy Moreau 2008 (42049), laget av druer fra ekstra gamle vinstokker. En premier cru med grand cru-takter. Men som i en årgang som 2007, allerede lar seg lokke fram, spesielt etter en time eller to i karaffelen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her