Superkokkens favoritt

Bocuse d'Ors fiskeprisvinner Sven Erik Renaa vet hva som skal til for å oppnå det perfekte fiskemåltidet. Og ishavsrøye er en av favorittene.
Redaksjonen
19 November 2007 - 17:00

Både da Sven Erik Renaa deltok i Årets Kokk-konkurransen i 2006 og ble nummer fire i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or i januar i år, var det norsk sjømat, nærmere bestemt kveite, som spilte hovedrollen. I Årets Kokk-konkurransen i år sto blant annet ishavsrøye i høysetet.

Økt etterspørsel
Selv om ishavsrøye er kjent som Norges eldste ferskvannsfisk, har den hittil vært en delikatesse forbeholdt de få. I dag får stadig flere matelskere øynene opp for dette lille medlemmet av laksefamilien.

Trond Geir Reinsnes, daglig leder i Sigerfjord Fisk AS, Norges største oppdrettsanlegg for ishavsrøye, forteller at etterspørselen og produksjonen av ishavsrøye har økt voldsomt de siste årene.

- I fjor klarte vi ikke å dekke etterspørselen, forteller han. - Vi har en årlig produksjon på 240 tonn, og har mulighet til å øke produksjonen til 400-500 tonn i året.

Selv om etterspørselen har økt, er det fortsatt behov for å øke kunnskapen blant kokker og forbrukere om fisken.

Kokkens utfordrende valg
Ishavsrøye har en mild smak som gir stor fleksibilitet med hensyn til valg av smakstilsetninger og tilbehør. Den faste konsistensen på fiskekjøttet, som varierer fra lysrosa til delikat rød i farge, gir stor valgfrihet med hensyn til tilberedningsmetode. Sven Erik Renaa forteller at ishavsrøye er hans favoritt laksefisk.

- Den er så utrolig mør, nesten smøraktig, og det er som om den smelter på tungen, forteller Renaa engasjert.

Renaa var dommer under Årets Kokk-konkurransen og fikk smake mange deilige retter med den arktiske delikatessen.

- Folk i miljøet tenker ofte ganske likt, mener Renaa. - Det var flere i konkurransen som valgte elementer som røkt fisk, dill og egg. Noe jeg selv også gjerne velger.

Vinneren av konkurransen, Geir Skeie fra Mathuset Solvold, presenterte ishavsrøye estragon med kjerne av lettrøykt ishavsrøyetartar, polenta, trøffel og selleri. Han synes fisken var den vanskeligste delen av konkurransen.

- Riktig temperatur er utfordringen med ishavsrøya. Det er fort gjort at den blir overkokt, forteller Skeie.

Jevn varmebehandling er altså trikset for å unngå at ishavsrøya blir rå eller for tørr. Dette er noe også Renaa understreker.

- Laksefisker er ikke gode når de er for mye varmebehandlet. Bak fisken rolig på lav temperatur. Den blir litt lysere i fargen og skal ha en rød kjerne. Da er den saftig og god.

I følge Sven Erik Renaa smaker den langtidsbakte ishavsrøyen nydelig med nypoteter, hollandaisesaus og grønnsaker. Enkelt og godt.

Tekst: Astrid Hagen
Foto: Markus Johansson

Bakt ishavsrøye og 4 x asparges

Bakt ishavsrøye og 4 x asparges

Fremgangsmåte

Ishavsrøye:
Ishavsrøyen fileteres. Fisken er myk og får lett skader om du ikke er forsiktig når den fileteres. Legg fisken i saltlaken i ca 5 minutter. Skyll og tørk fisken forsiktig, og la den ligge ca 1 time før tilberedning.

Fisken bakes i ovnen ved 65 grader i ca 10-12 minutter med pepper og penslet med smør. Dra av skinnet ved servering.

Asparges x 4

Stekte hvite asparges:
Posjer aspargesen i ca 7-8 minutter i en lett beurre monté, smaksatt med hvitløk, sitron og salt. Avkjøl og tørk. Stekes i olivenolje ved servering og smakes til.

Asparges gelé:
Grovhakk og sauter løk og asparges, tilsett all væsken og parmesan, la det hele trekke ca 15 minutter. Sil av og mål opp, tilsett 1 g agar agar pr 3 dl væske og kok opp, la det få et lett oppkok og avkjøl i en bakk. Kutt geléen i kuber og rull i brødkrumme med litt ekstra parmesan.

Asparges crudité:
Høvle aspargesen med en mandolin i tynne strimler. Smaksett strimlene med de øvrige ingrediensene.

Asparges pistou:
Sauter spinat og asparges (aspargesen må være mør), med hvitløken i ¼ av olivenolje. Når alt er mørt, tilsettes ristede pinjenøtter og potetmospulver, kjør til puré i en blender med basilikum og oljen. Smak til med salt og cayennepepper.

Sendt inn av Sven Erik Renaa

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lettrøkt ishavsrøye med egg, dill og kaviar

Lettrøkt ishavsrøye med egg, dill og kaviar

Fremgangsmåte

Ishavsrøyen fileteres. Fisken er myk og får lett skader om du ikke er forsiktig når den fileteres. Legg fisken i saltlaken i ca 5 minutter. Skyll og tørk fisken forsiktig, og la den ligge ca 1 time før tilberedning.

Legg 2 og 2 fileter mot hverandre og stram i clingfilm, posjer til 38 grader og avkjøl i isvann, la den ligge minimum 1 time. Krydre fisken nok en gang med salt og litt sukker, kaldrøyk deretter fisken i ca 10 minutter til den har fått en behagelig røyksmak, avkjøl og kutt i skiver ved servering.

Pepperotskum:
La 2 dl melk og pepperot trekke i 20 minutter, tilsett kald melk og smak til salt og revet zest av ¼ sitron, sil. Varmes og skummes ved servering.

Garnityrer:
Tunge, kokte eggehviter og agurk kuttes i like store terninger, eggeplommene spes med 1 ss mykt smør og 2 ss olivenolje, has deretter i en sprøytepose. Avrugaen anrettes på tungen.

Dillolje:
Kjør dill, spinat og olje i en blender til den er godt purert, smak til og sil gjennom en finmasket sil, deretter filtrer den, blandes opp med dill og sjalottløk ved servering.

Sendt inn av Sven Erik Renaa

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp
Ukens drink
Mayfair

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp

Appelsin og aprikos bidrar med farge og gin med friskhet - og ytterligere kick får smaken med litt nellik. Jula varer helt til påske - og påsken helt til jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp
Ukens drink
Mayfair

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp

Appelsin og aprikos bidrar med farge og gin med friskhet - og ytterligere kick får smaken med litt nellik. Jula varer helt til påske - og påsken helt til jul.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her