Sandra Tavares da Silvas liv er vin og atter vin. Ikke så rart for hun arbeider hele uken i Douro, som vinmaker hos Quinta do Vale Dona Maria, på dagtid. Kveldene tilbringer hun sammen med mannen, Jorge Serôdio Borges, for å oppdra deres felles baby som er en vin! Og helgene utnytter hun til å lage vin på familiegården Quinta de Chocapalha i Estremadura. Men så understreker hun at hun elsker jobben sin.
Så er det også litt av en utfordring den unge vinmakeren med både agronom- og ønologutdannelse men kun fem års yrkeserfaring har fått.
Bak Quinta do Vale Dona Maria står nemlig allestedsnærværende Cristiano van Zeller, som har ledet an revitaliseringen av Douro. Quinta'en har vært eid av familien til Cristianos kone i 150 år, men det er først siden 1996 at familien selv har tatt hånd om vinmarkene.

Som ellers i Douro er de gamle vinmarkene plantet med 28 ulike sorter, hulter i bulter. Men også i de nyryddete parsellene satses det på å opprettholde kompleksiteten, og det innebærer at gamle sorter som rufete og sousão får sin fortjente plass. Noe som står i kontrast til det som er trenden ellers i det nye Douro, nemlig å fokusere ensidig på touriga nacional, tinta roriz og touriga francesa. I de nye parsellene plantes selvsagt også noen av disse druene som til tross for at de kan virke noe motepregete er helt nødvendige i den endelige blandingen.
Gjennom langtidskontrakter med og oppkjøp av naboeiendommer vil quinta'en disponere over 20 hektar i løpet av få år.
I tillegg gir joint venture-selskapet som van Zeller har inngått med José Maria da Fonseca tilgang på druer fra 50 hektar, men da ikke i form av single quinta-viner. Første resultat av samarbeidet heter Domini 2001. Dette er en svært prisgunstig vin laget av druer fra 20 år gamle planter fra vinmarker i øvre Douro. Drueblandingen er ikke uventet touriga nacional, tinta roriz og touriga francesa. Tre måneders opphold i franske fat er med på å understreke den moderne stilen til denne vinen som for øvrig er usedvanlig sjarmerende.
Vinifikasjonsmetodene Sandra insisterer på er også ultratradisjonelle. Druene fottråkkes nemlig i minst to døgn i de såkalte lagares. Portvinene gjennomgår endog selve gjæringen i disse åpne betongkarene.
- Med så små volum som vi lager, er det fullt mulig, og helt klart det beste for den endelig vinen, sier hun.
Van Zellers suksess med tørre viner fra Quinta do Crasto videreføres her. Den tørre single quinta-vinen er nå tilgjengelig i 2001-versjon. En vellykket årgang i kombinasjon med kyndig vinmaking sikret denne vinen tittelen Best of Douro. Vel fortjent, for her er det mye av alt, masse søte mørke bær, høy alkohol og markante tanniner, som balanseres av flotte syrer.
Denne delen av Douro er tilgodesett med muligheten til både å lage harmoniske tørre viner og interessante portviner med godt lagringspotensial. Klimaet er to grader kjøligere enn i Pinhao hvor van Zeller holdt til frem til 1993 (Quinta do Noval). Landskapet er åpnere og luftigere og jordsmonnet er mindre steinete. Men selvsagt med den samme skiferen som kjennetegner Douro-dalens bratte skråninger.
og kjærlighetsbarnet heter Pintas som er en super-Douro, en bordvin og etter hvert også en portvin laget av 30 ulike druesorter fra 70 år gamle vinstokker.I både 2001 og 2002 ga denne vinmarken er stor og kompakt tørr vin som vil ha godt av minst tre år i kjelleren. Men til virkelig kraftige kjøttretter hvor det både finnes fedme og konsentrerte smaker, fungerer den utmerket allerede. Den er all kraften til tross faktisk både elegant og forfriskende.
Derfor er den purunge fatprøven også dominert av alkohol, men den overdøver ikke det enormt tette fruktpreget i denne maskuline portvinen, masser av mørke bær, plommer og fiken, tøffe tanniner og krydret lang finish.
- For å kunne lage en best mulig vin, må du har full kunnskap om forholdene i vinmarken druene kommer fra.Quinta de Chocapalha 2002 er basert på castelão, tinta roriz og touriga nacional og er en svært god vin i sitt prissjikt. Det er imidlertid ikke mange andre viner fra området som koster over 120 kroner. Og i hvert fall ikke over 220 kroner. Toppvinen Chocapalha 2001 er derfor den dyreste Estremadura som har vært innom Norges grenser så langt. Så er den også svært langt unna det du måtte forbinde med denne delen av Portugal. En tett og mørk vin, både farge- og aromamessig, med en del animalske innslag. Smaken har flott syrlighet, stor konsentrasjon og god tanninstruktur. Ettersmaken er lang med søte fattoner. En topp matvin som trenger en del sødme i maten. Litt av druene som hun har solgt videre ender i boksvinen Vinha da Palha som går utenpå de fleste viner i dette formatet.