Superspanjol til superpris

Ukens godbit er en spansk hvitvin som ikke bare er best i sin klasse men også det aller beste kjøpet.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Gaba do Xil 2012 (44155) er kvalitetsmessig på nivå med en chablis premier cru, men altså langt billigere. Som gode chabliser bruker den tid på å få frem mineralpreget. 2005-utgaven er der snart, men 2006 viser i øyeblikket først og fremst en enorm fruktighet.

Kandidat for vinkjelleren

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Vi aner imidlertid mineralpreget i bakgrunnen, og det er fortsatt tydelig i ettersmaken. Men akkurat nå skal du nyte denne vinen for dens flotte frukt som omfatter alt hva kurven med gule frukter kan by på. Det hele holdes på plass fin syre og behagelig bitterhet.

Server den til gode retter med enten fisk eller skalldyr. Den passer også veldig godt sammen med lyst kjøtt. Den er dessuten en spennende kandidat for vinkjelleren.

Stort potensial
Denne godbiten kommer fra Valdeorras i Nord-Spania.

Valdeorras er sist ut av de glemte områdene som nærmest ble lagt øde, i hvert fall som kvalitetsleverandør, etter phylloxeraepidemien for drøyt hundre år siden.

En av pionerene i nybrottsarbeidet er Telmo Rodriguez som står bak Gaba do Xil. Han har bestemt seg for å vise all verden hvilket potensial druen godello har i de beste vinmarkene i Valdeorras. Foreløpig må han og andre bruke druer fra ganske unge vinstokker siden druen ble nærmest utradert av nevnte vinlus.

Frodig og kupert
Stikkordet er det granittholdige jordsmonnet i de mange skråningene i dette kuperte landskapet. Granitt gir ikke bare en fin mineralsk karakter til vinen. Granitt er også gunstig siden det evner både å holde på fuktigheten og har god drenering slik at både fuktighet og røtter kan trenge dypt ned i jordsmonnet. Samtidig er det lite porøst hvilket betyr at det ikke absorberer all nedbøren hvilket er en fordel i områder med mye nedbør.

I denne delen av Galicia dreier det seg om 850-1000 mm årlig som altså er mindre enn lenger vest i fylket hvor den mer berømte albariño er konge. Valdeorras' totalt 1327 hektar ligger ved 300-700 m.o.h. Siden Valdeorras har en rekke fjell som strekker seg over 2000 m.o.h, betyr det at vinmarkene ligger i de nedre skråningene som vender ned mot elven Sil.

Takket være romerne - og pilgrimene
Selv om Valdeorras er en liten vinregion, har den en gloriøs historie på grunn av sine rike mineralforekomster. Men det er ikke gull (oro) som har gitt navn til området selv om dette metallet også ble utvunnet av romerne. Snarere en keltisk stamme (gigurri/egurri) som hersket her før romerne invaderte området.

Romerne brakte med seg vinstokker. Eksakt når godellodruen fant seg til rette er usikkert, men vinene herfra var ettertraktet siden de lå strategisk plassert på veien til Santiago de la Compostela.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Gaba do Xil Godello 2019

Produsent:
Comp. de Vinos Telmo Rodrigues
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Valdeorras (Galicia)
Pris:
194,90 kr
Varenummer:
4415501
87 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen