Syndig salat

Med dette inviteres du til å lage en Nice-salat helt fritt for alle synder og som vil få deg til bare å stole på din egen matlagingskunst i fremtiden - i alle fall for denne klassikerens del.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Nice-salaten syndes det mot kontinuerlig, ikke bare i Nice og omegn men overalt for denne salatblandingen har fått godt fotfeste. Men mishandlingen har vart så lenge at det knapt er noen som tar sjansen på å bestille den med mindre serveringsstedet har en uttalt kvalitetsprofil. Hva går så overgrepene ut på, spør du deg kanskje, og stiller deg undrende til at en slik påstand er noe å bruke energi på.

Selv om mange har en tendens til å strekke Nice-konseptet veldig langt ved å inkludere ingredienser som ender med at den har mer til felles med gresk salat, handler mishandlingen først og fremst om råvarenes kvalitet - eller mangel på sådan. Hvor mange ganger har jeg ikke fått en salattallerken hvor de fleste ingrediensene kommer fra boks. Og hvis de ikke gjør det, så er kvaliteten middelmådig.

Ikke hermetikk - takk
Og det er et grovt overtramp for Nice-salaten skal være en hyllest til de fantastiske smaksfylte råvarene som det frodige Provence- landskapet produserer. Saftig sødmefylt og lett sprø hodesalat, solmodne tomater, artisjokkhjerter, grønne bønner, salt ansjos, hvitløk, urter og sist men ikke minst de lokale svarte olivenene og oljen fra de samme. Tunfisken, eggene og potetene er kommet til senere. Og mange purister fornekter disse ingrediensene totalt.

Men den opprinnelige resepten strides det likevel om. I boken La Cuisine à Nice fra 1903 inkluderes kun artisjokkhjerter, rå paprika, tomater, svarte oliven og ansjos med en dressing av olivenolje, eddik, salt, pepper, sennep og persille, gressløk, kjørvel og estragon.

Vi velger likevel å ha med de grønne elementene samt poteter, egg og tunfisk for å øke salatens evne til å mette. Men tunfisk er altså ikke synonymt med boksene som står i tilbudsstabelen på supern. Kvalitetstunfisk koster ti ganger så mye som disse boksene. Selv om vi hadde hatt god tilgang på virkelig topp kvalitet av hermetisk tunfisk, er det hevet over enhver tvil om at fersk grillet tunfisk gir denne salaten en helt annen identitet og smaksrikdom. Bare prøv selv.

Ikke rødvin heller
Hvis du er overbevist allerede, kan du konsentrere deg om å velge drikke til. Siden Nice ligger i Provence og Provence forbindes med rosévin, og rosévin er perfekt til tunfisk, går vi for det. Men akk - den rosa Provence-vinen Billette Bouquet de Provence Rosé (856) er som veldig mye rosévin området - grei nok men ikke mer. Og den måtte gi helt tapt for superroséen fra Sør-Italia, nemlig Rosaura 2014 (33115) . Den har en aldeles fortryllende bærsødme som møter alle de vanskelig aromaene i salaten (salt ansjos, svarte oliven, egg, artisjokk for å nevne noen) perfekt samtidig som den matcher grillsmaken veldig godt. En vin som du kommer til å glede deg til hver neste slurk. Og en potensiell favoritt for sommeren, allsidig som den er.

Dette er dessuten det nærmeste du kommer rødvin til en slik salat. Rødvin er helt utelukket da vinens smak alltid vil bli redusert i møte med denne salaten. Hvitvin går imidlertid også godt. En flott Provence-vin er Domaine de Sainte-Croix Blanc de Blancs 2002/2003 (32847) som har nok friskhet og krydderpreg til å fungere like godt som roséen. Ikke ueffen og langt rimeligere er Marsanne Collection Caroline 2005 (30269) som er en svært robust og anvendelig vin tatt prisen i betraktning.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Salade niçoise/Nice-salat

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

2 stk
Marinade og dressing
1 dl
olivenolje,extra virgin
2 ss
bladpersille,finhakket
3 ts

Fremgangsmåte

Bland ingrediensene til marinaden og hell over tunfisken som du har delt i to-fire stykker. La den marinere i 1-2 timer. Ta fisken deretter opp, tørk av den og grill på varm grill i et minutt på hver side. Ta vare på dressingen.

Mens fisken marineres forbereder du resten:

Hvis du bruker ferske artisjokker, starter du med disse da de krever mest tid. Bryt - ikke skjær av stilken slik at de grove fibrene i bunnen følger med. Det kan lønne seg å lage et lite snitt rundt stilken først. Bryt av de ytterste bladene fra bunnen og skjær bort de grønne bladfestene. Skjær bort toppen. Gni dem inn med sitron eller legg dem i kaldt vann tilsatt sitron til de skal kokes.

Kok opp en kjele med vann tilsatt saft av en halv sitron. Legg artisjokkene oppi og la koke i 15-20 minutter avhengig av størrelse. Legg til avkjøling opp-ned.

Bryt bort bladene til du kommer til den hårete delen (støvbærerne) som du løfter ut med en teskje. Fjern mer blader til du har den lysegule bunnen med kun de mykeste bladene igjen. Del så hver artisjokk i to-fire båter.

Kutt bønnene i hver ende og vask potetene godt. Ikke skrell dem.

Kok opp en kjele med lettsaltet vann og la bønnene koke i 2 minutter. Overfør dem til en bolle med iskaldt vann.

Deretter dypper du tomatene i det kokende vannet i 15 sekunder for at skinnet skal løsne. Legg også tomatene i iskaldt vann. Ta dem opp og fjern skinn samt frø. Del tomatene i.

Tilslutt koker du potetene i ca 10 minutter, avhengig av størrelsen til de er akkurat passe møre, altså ikke overkokt. Del potetene i to-fire deler.

Kok eggene i 4-5 minutter. Legg i iskaldt vann. Tørk overflødig olje av ansjosfiletene.

Skyll salaten og riv salatbladene og legg dem i bunnen av et serveringsfat. Fordel de øvrige ingrediensene oppå.

Drypp dressingen over salaten. Legg fisken oppå og server med godt brød.

Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter

Mange deilige salater finner du her

Se flere gode knasende sprø salater her

Dressingen er vel så viktig for resultatet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen