Godbiter i pollisten
Synes du Burgund er for dyrt, har du råd til denne

Synes du Burgund er for dyrt, har du råd til denne

Her får du nemlig mye mer for pengene. Og en vin med ekstra godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
31 Januar 2016 - 00:18

Rottiers Moulin-à-Vent Dernier Souffle 2014 er virkelig lekkerbisken med stor saftighet og konsentrasjon, veldig kjøttfull bærkarakter og fint jordsmonnspreg. En vin som gjør en veldig god jobb på matbordet i dag, gjerne etter en runde i karaffel, og som tåler minst åtte år i kjelleren.

Årsaken til at denne vinen gir så mye, er at den er fra Beaujolais. Den sørlige delen av Burgund som ikke nyter godt av den samme statusen som områdene i nord. Lever du i troen om at vin fra Beaujolais skal drikkes mens den er yngre enn yngst, ja, da må du tro om igjen, for dette området har så uendelig mye mer å by på. Ikke minst fra de beste cru-ene – hvor Moulin- à -Vent er en av de aller beste når det kommer til kraft og lagringsevne.

Dette er de 10 cru-ene i Beaujolais

Og denne ukes godbit er intet unntak. Jo lengre den får ligge i kjelleren, jo nærmere kommer den en god pinot noir i karakter. I Beaujolais finnes et eget verb for dette, nemlig «pinoter», som betyr å anta pinot noir-aktige toner, og det er særlig vinene fra Moulin-à-Vent som har denne egenskapen.

Richard Rottiers tar også i et tak i vinmarken.

Og det selv om både druesorten – her er den gamay – og jordsmonnet – granitt og ikke kalk- og leire – er annerledes. Granittjordsmonnet er ellers av en spesiell type, det er svakt rosa og ekstra porøst og inneholder mangan. Det gjør at røttene med letthet kan trenge nedover for å hente næring samtidig som mangan skal være ansvarlig for Moulin- à-Vent-vinenes lett blomsteraktige karakter. Den må du nok vente litt på for akkurat denne vinen.

Vinmarkene som hører inn under den spesielle Moulin-à-Vent-appellasjonen, er ellers øst-sørøstvendte, noe som betyr at druene får nok men ikke for mye sol, siden den varme ettermiddagssola ikke får like godt tak her. Dermed beholder druene en god syrestruktur, som også er en fordel for en vin som skal ligge en stund.

Druene til Rottiers utgave kommer fra gamle vinstokker, noe som bidrar til den gode konsentrasjonen.

Den berømte vindmøllen - selve symbolet på appellasjonen - ses i bakgrunnen.

 

Bak denne vinen står en veldig ung vinmaker, Richard Rottiers, som startet opp i 2007 og som så mange andre av samme generasjon har valgt en økologisk tilnærming for sine nå 5 hektar med vinmarker.

Her kan du lese mer hva den unge generasjonen av vinmakere gjør for Beaujolais

Også vinen er ung, og det er bare et lite år siden vin kunne nyte beaujolais nouveau-er fra samme årgang.

Les mer om hvordan 2014-årgangen forløp

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her