Test av chilenske viner - Riesling og Gewürztraminer

Redaksjonen
24 Mars 2011 - 15:26

Den rene friske bærfrukten overbeviser stort. Sauvignon blanc-ene som det er langt flere av, var derimot av mer variabel kvalitet. Aller tryggest er det å kjøpe så fersk vare som mulig når det er snakk om hvite chilenere.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad og Christian Udjus, begge Ylajali.

Torstein Østenstad      Christian Udjus  
Foto: John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 13. oktober 2010 omfatter 31 hvite og røde viner fra de såkalte cool climate-regionene i Chile. Smakingen ble foretatt blindt etter farge og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Riesling og Gewürztraminer

(84p)
Leyda Neblina Riesling 2008
Viña Leyda
Chile - San Antonio Valley
52073 Vectura - kr 154,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Symposium Wines
Farge og duft: Lys gulgrønn. Frisk "slank" duft med noe petroleumspreg, syrlige grønne epletoner.
Smak: Prikker mye i starten, veldig slank stil, en del pepper- og limepreg, bra fylde, friske syrer, masse lime og pepper i finishen, sitter lenge. (2008)
Bruksområde: Laks, ørret, makrell.
Vurdering: En veldig frisk og vellaget chilensk riesling. Best innen et par-tre år. Meget godt kjøp. 84 p (2008)
Laget av: Riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (78p)
Cono Sur Gewürztraminer 2010
Viña Cono Sur
Chile - Bío Bío Valley
56706 Vectura - kr 104,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gul. Mye blomster og hermetisk litchi.
Smak: Fruktig anslag, mye sødme, noe syre, men frukten er litt vel søt, litt syntetisk/sukkertøyaktig preg i finishen. (2010)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: For de som liker sødmefylte viner. Nå. 78 p (2010)
Laget av: 100% Gewurztraminer
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 4-10 md. fatlagring
Bestill her:

+ (78p)
Cono Sur Riesling Reserva 2009
Viña Cono Sur
Chile - Bío-Bío Valley
57902 Vectura - kr 129,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Lys gul. Dempet duft, noe fruktsødme og blomster.
Smak: Rund fruktig stil, modent preg, litt såpeaktig finish. (2009)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: Virker overraskende moden. Nå. 78 p (2009)
Laget av: 100% riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (68p)
Nimbus Estate Gewürztraminer 2006
Viña Casablanca
Chile - Casablanca
7832 Vectura - kr 141,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gul. Moden ufrisk duft mye roser og kandis.
Smak: Moden og fet i starten, veldig bløt syre, ganske sliten, men sitter (dessverre) en stund. (2006)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Altfor gammel rett og slett. 68 p (2006)
Laget av: Gewürztraminer
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her