Test av rødviner fra Rioja - Gran reserva 2003 og eldre

Redaksjonen
11 Juni 2010 - 14:01

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mai 2010. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Gran reserva 2003 og eldre

÷ (91p)
Rioja Alta Gran Reserva 904 1997
La Rioja Alta
Spania - Rioja
5633 Vectura - kr 349,80 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinordia
Farge og duft: Dyp rød med brunlig kant. Aldeles nydelig krydret duft med lær, modne jordbær, høstløv, skogbunn og så videre.
Smak: Myk modenhet i anslaget, fine friske syrer, flotte slanke tanniner, veldig klassisk vellagret stil, delikat, men samtidig med god trøkk, sitter veldig lenge. (1997)
Bruksområde: Fasan eller lammefilet med soppsaus.
Vurdering: En virkelig lekker vin som er nydelig nå og som holder fint i fem år til. Meget godt kjøp. 91 p (1997)
Laget av: 80% tempranillo + 20% graciano/mazuelo/noe viura
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 60 mnd eikelagring + min. 48 mnd flaskemodning
Bestill her:

÷ (90p)
Luis Cañas Gran Reserva 2001
Luis Cañas
Spania - Rioja
Vectura - ca. kr 259,90 (75cl)
Kun Horeca (lanseres i Spesialutvalget august 2010)
WineTailor
Farge og duft: Dyp rød. Veldig rik mørk frukt samt noe fat i duften.
Smak: Svært fyldig anslag, flott syre, veldig god fasthet, stor flott frukt, varm og rik utover, men samtidig elegant, veldig frisk mot slutten, sitter svært lenge. (2001)
Bruksområde: Rike kjøttretter.
Vurdering: En ung og lovende vin som holder fint i 10 år. Meget godt kjøp. 90 p (2001)

÷ (90p)
Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2001
Bod. Marqués de Murrieta
Spania - Rioja
7731 Cuveco - kr 299,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Dyp rød med lysere kant. Klassiske toner i duften som er veldig konsentrert med moden bærfrukt, sigar, fatkrydder, cedertre, krydderkake, kjøtt.
Smak: Fyldig anslag, flott syre, mye av de samme trevirketonene fra duften, varm og rik finish, sitter veldig lenge. (2001)
Bruksområde: Rike kjøttretter, også vilt.
Vurdering: En flott vin som drikker godt nå og som vil utvikle seg videre i minst seks-sju år. Meget godt kjøp. 90 p (2001)
Laget av: 80% tempranillo, 13% mazuelo, 4% garnacha og 3% graciano.
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Imperial Gran Reserva 1998
C.V.N.E.
Spania - Rioja
51212 Vectura - kr 309,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
VinoVinVinho
Farge og duft: Dyp varm rød. Overraskende ung og lukket, kommer seg med klassiske moden riojatoner, modne røde bær, skogbunn, cedertre, mynte, kjøttkraft, lær.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, god syre og gode tanniner, sitter godt og lenge. (1998)
Bruksområde: Lam, vilt.
Vurdering: En veldig klassisk vin som vil utvikle seg videre i minst seks år. Meget godt kjøp. 90 p (1998)
Laget av: Tempranillo, graciano, mazuelo
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (89p)
Montecillo Gran Reserva 2001
Bodegas Montecillo
Spania - Rioja
7536 VSD - kr 208,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Pernod Ricard Norway
Farge og duft: Tett mørk rød. Konsentrert duft med mye eksotisk preg, trevirke, fatkrydder, mørk sjokolade, kaffe, tørket kjøtt, appelsinzest, mynte.
Smak: Fyldig anslag, flott syre, god fasthet, fin fylde, svært smaksrik finish med masse lær, kjøtt og krydder. (2001)
Bruksområde: Vilt.
Vurdering: En flott rik vin som vil utvikle seg videre i minst 8 år. Meget godt kjøp. 89 p (2001)
Laget av: 100% Tempranillo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 30 md. fatlagring
Bestill her:

+ (88p)
Marqués de Vitoria Gran Reserva 1998
Bodegas Marqués de Vitoria Brand
Spania - Rioja
11740 VSD - kr 199,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Vinordia
Farge og duft: Dyp varm rød. Elegant duft med fint lærpreg, noe krydder, kjølige men likevel modne røde og mørke bær.
Smak: Fyldig anslag, fin sødme som balanseres av gode syrer og fine tanniner, sitter veldig lenge. (1998)
Bruksområde: Krydrete kjøttretter.
Vurdering: En god vin for de neste fire-fem årene. Meget godt kjøp. 88 p (1998)
Laget av: 100% tempranillo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 24 md fatlagring i nye amerikansk eikefat.
Bestill her:

+ (87p)
Prado Enea Gran Reserva 2001
Bod. Muga
Spania - Rioja
31491 VSD - kr 349,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Dyp rød med lys kant, Utviklet duft med mye krydder ogtobakk.
Smak: Modent men likevel friskt anslag på grunn av høy syre, mye fatsødme og -krydder utover, faste tanniner, sitter lenge. (2001)
Bruksområde: Krydret lam med saus.
Vurdering: En vin som er veldig preget av fatlagringen. Trolig best innen fem år. Godt kjøp. 87 p (2001)
Laget av: 80% tempranillo, 20% garnacha, graciano og mazuelo
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

(86p)
LAN Gran Reserva 2003
Bodegas LAN
Spania - Rioja
31881 Vectura - kr 199,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Dyp varm rød. Litt syltet bærfrukt, varm moden stil med kjøtt, lær, vanilje.
Smak: Følger duften, bra syre, moden karakter, ganske stofflig og konsentrert, utviklet karakter, men tanninene er fortsatt til stede, moden lang finish. (2003)
Bruksområde: Lam.
Vurdering: En god vin for de neste to årene. Godt kjøp. 86 p (2003)
Laget av: 85% tempranillo, 10% mazuelo, 5% garnacha
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 24 md fatlagring i amerikanske fat, min. 36 md flaskemodning før salg.
Bestill her:

÷ (83p)
Faustino I Gran Reserva 1998
Bodegas Faustino Martinez
Spania - Rioja
678 VSD - kr 192,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Bibendum
Farge og duft: Dyp rød. Mye animalsk preg, velhengt og tørket kjøtt, kjeller, syltet frukt, fat.
Smak: Mykt anslag, fin syre, bra fylde, veldig animalsk, mye krydder og fat utover, moden syltet frukt i finishen. (1998)
Bruksområde: Lammegryte, finnbiff.
Vurdering: Mangler noe av elegansen fra tidligere årganger. Verd prisen. 83 p (1998)
Laget av: 80% tempranillo, 20% graciano og mazuelo.
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 24 mnd. Lagring på eikefat+36 mnd. Flaskemodning før salg.
Bestill her:

÷ (82p)
Campo Viejo Gran Reserva 2002
Bodegas Campo Viejo
Spania - Rioja
13518 VSD - kr 189,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Pernod Ricard Norway
Farge og duft: Varm rød. Moden duft med søte moreller, grønne toner, jord, trevirke og fatkrydder.
Smak: Bløtt, litt lett anslag, følger duften, god syre, fin fasthet, slanke tanniner, sitter en stund. (2002)
Bruksområde: Lyst kjøtt med saus.
Vurdering: Jord- og grønnpreget trekker litt ned, men for så vidt ok. Verd prisen? 82 p (2002)
Laget av: 70% tempranillo, 20% graciano, 10% mazuelo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 24 md. Lagring i amerikanske eikefat, 36 md. Flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (80p)
Berberana Gran Reserva 2002
Bodegas Berberana
Spania - Rioja
6777 VSD - kr 133,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
United Wineries
Farge og duft: Dyp varmrød. Ok duft, moden men ren med søtlig frukt, trevirke og noe grønt.
Smak: Bløtt anslag, lett fylde, litt rustikk stil, noe fatpreg, moden frukt, krydret finish. (2002)
Bruksområde: Drikkevin, gryter.
Vurdering: Tydelig preget av årgangen. Verd prisen. 80 p (2002)
Laget av: 80% tempranillo, 20% garnacha
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 36 md. I amerikanske eikefat.
Bestill her:

+ (78p)
Lagunilla Gran Reserva 2002
Bodegas Lagunilla
Spania - Rioja
46022 VSD - kr 138,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
United Wineries
Farge og duft: Varm dyp rød. Litt jordlig duft med søte krydder- og bærtoner.
Smak: Bløtt, lett anslag, lett fylde, ok syre, litt grønne tanniner. (2002)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: Mangler noe sjarm. Verd prisen. 78 p (2002)
Laget av: 80% Tempranillo, 20% Garnacha
Alkoholinnhold: 13,0 vol%
Produksjon/lagring hos produsent: 24 md. lagring i 4 år gamle amerikanske eikefat, 36 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fiskegryte med smak av norsk eplesider
Dagens rett

Fiskegryte med smak av norsk eplesider

Vi kombinerer to av våre beste råvarer i denne retten - fersk fisk og epler - både i fast og flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her