Test av rødviner fra Rioja - Reserva 2003 og eldre

Redaksjonen
11 Juni 2010 - 15:02

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mai 2010. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Reserva 2003 og eldre

÷ (91p)
Imperial Reserva 2001
C.V.N.E.
Spania - Rioja
51211 Vectura - kr 250,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
VinoVinVinho
Farge og duft: Dyp klar varm rød. Nydelig duft, intens, moden men fortsatt ungdommelig, komplekse fattoner, mørke bær, kirsebær og krydder.
Smak: Fyldig mykt anslag, vokser utover med god konsentrasjon, fine syrer og gode tanniner, sitter veldig godt og lenge. (2001)
Bruksområde: Gode lamme- eller viltretter.
Vurdering: En fortsatt ung vin med veldig god riojakarakter som vil utvikle seg videre i minst 10 år. Meget godt kjøp. 91 p (2001)
Laget av: Tempranillo, graciano, mazuelo
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

+ (89p)
Viña Ardanza Reserva 2000
La Rioja Alta
Spania - Rioja
3534 Vectura - kr 219,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinordia
Farge og duft: Dyp varm rød. Edel klassisk duft, elegant med eksotisk preg, kirsebær, jordbær, lær, fat, tobakk, kjøttkraft.
Smak: Fyldig modent anslag, som duften, god syre, god fasthet, tørker litt, men ubetydelig, sitter lenge. (2000)
Bruksområde: Lam og elg med god saus.
Vurdering: En flott moden rioja som vil holde i minst fem-seks år til. Meget godt kjøp. 89 p (2000)
Laget av: 70-75% tempranillo + 20-25% garnacha + 5% mazuelo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 mnd i eikeliggere + 30 mnd i amerikanske eikefat
Bestill her:

+ (89p)
Campillo Reserva Especial 2001
Bod. Campillo
Spania - Rioja
52468 Vectura - kr 309,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinordia
Farge og duft: Dyp rød. Ung litt lukket duft som åpner seg med plommer, kirsebær, rips og ganske så komplekse fattoner.
Smak: Fyldig anslag, flott syre, god ungdommelig frukt, fine faste tanniner, sitter godt med mye deilig bærpreg i finishen, sitter veldig lenge. (2001)
Bruksområde: Allround rødt kjøtt.
Vurdering: En lovende vin for de neste seks årene. Meget godt kjøp. 89 p (2001)
Laget av: 80% tempranillo, 20% graciano
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Viña Arana Reserva 2001
La Rioja Alta
Spania - Rioja
3463 Vectura - kr 219,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinordia
Farge og duft: Varm dyp rød. Meget god nesten burgundaktig duft med underskog, lær, modne røde bær, krydder, fat, litt volatil.
Smak: Delikat fra starten, myk og moden, middels til bra konsentrasjon, veldig god syre, fine slanke tanniner, moden frukt i finishen, tørker litt. (2001)
Bruksområde: Lam og elg med kremet saus.
Vurdering: En flott vin med klassiske modne rioajtoner. Tåler fint tre år til. Meget godt kjøp. 88 p (2001)
Laget av: 75% tempranillo + 25% graciano/mazuelo/viura
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 36 måneder i eikefat (225 ltr) + 24 måneders flaskemodning
Bestill her:

+ (87p)
Lealtanza Reserva 2001
Bod. Altanza
Spania - Rioja
Vectura - ca. kr 210,60 (75cl)
Kun Horeca
Red & White
Farge og duft: Varm dyp rød. Elegant parfymert duft med søte bær, noe skogbunn, lær, kjøtt, krydder og søte fattoner.
Smak: Saftig anslag, myk og god med fine slanke tanniner, saftig finish. (2001)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En deilig munnfull for de neste to årene. Meget godt kjøp. 87 p (2001)

(86p)
Viña Alberdi Reserva 2003
La Rioja Alta
Spania - Rioja
2992 Vectura - kr 189,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinordia
Farge og duft: Klar varm rød. Elegant moden duft med noe lær, søte røde bær.
Smak: Bløtt anslag, myk og innsmigrende, saftig og god, fin syre, delikat kjølig finish. (2003)
Bruksområde: Svin.
Vurdering: En moden vin på den delikate siden som er best nå, men som fint tåler et år til. Godt kjøp. 86 p (2003)
Laget av: 80% tempranillo, 20% graciano/mazuelo/viura
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 24 md fatlagring hvorav 12 md i nye fat, 18 md flaskemodning før salg.
Bestill her:

(86p)
Dinastìa Vivanco Reserva 2001
Bod. Dinastìa Vivanco
Spania - Rioja
55915 VSD - kr 199,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød med varmt preg. Fin duft med noe modent preg, snev av sopp, plommer, lær.
Smak: Bløtt anslag, veldig myk og innbydende, saftig syre, myke tanniner, sitter godt. (2001)
Bruksområde: Lyst kjøtt med soppsaus.
Vurdering: En harmonisk vin for de neste to årene. Godt kjøp. 86 p (2001)
Laget av: 90 % tempranillo, 10 % graciano
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Lealtanza Reserva 2000
Bod. Altanza
Spania - Rioja
58123Vectura - kr 423,80 (150cl)
Bestillingsutvalg
Red & White
Farge og duft: Varm dyp rød. Moden ganske elegant duft med søte bærtoner, lær, kjøtt, urter, noe syltet bærpreg.
Smak: Bløtt anslag, følger duften, bra syre, men i den modne retningen, fine tanniner, ganske stofflig mot slutten, moden avslutning. (2000)
Bruksområde: Lam eller svin med god saus.
Vurdering: En god, men drikkeklar vin. Godt kjøp. 86 p (2000)
Laget av: 100% tempranillo
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Viña Izadi Expresion 2001
Bod. Viña Villabuena
Spania - Rioja
45997 Vectura - kr 349,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Better Wines
Farge og duft: Dyp rød. Tett mørk frukt i duften som domineres av brente fattoner, kaffe, tobakk, mineraler og litt alkohol.
Smak: Fyldig frukt i starten, mye fat allerede her, veldig god frukt, bra syre, gode tanniner, men eiken dominerer for mye i øyeblikket, frukten kommer til syne igjen i finishen. (2001)
Bruksområde: Grillet rødt kjøtt med saus.
Vurdering: Mye fat, men det er mulig at den vil spise mer av det etter hvert. Tåler fint fem år. Verd prisen. 86 p (2001)
Laget av: 90% tempranillo 10% cabernet sauvignon
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

(85p)
Baron de Oña Reserva 1999
Bod. Torre de Oña
Spania - Rioja
7587 Vectura - kr 205,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinordia
Farge og duft: Varm dyp rødbrun. Utviklet duft med noe kokt/syltet bærpreg, varme plommer, tobakk og kjøtt.
Smak: Fyldig anslag, moden med ganske bløt syre, men fortsatt frisk, stofflig stil, sitter godt med en del kjøttpreg utover. (1999)
Bruksområde: Lammegryte.
Vurdering: En drikkeklar vin. Vel verd prisen. 85 p (1999)
Laget av: 95% tempranillo, 3% cabernet sauvignon , 2% mazuela/viura
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 27 md fatlagring i fransk eik, 24 md flaskemodning før salg.
Bestill her:

(85p)
Coto Real Reserva 1997
El Coto De Roja
Spania - Rioja
34287 Vectura - kr 234,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Dyp rød. Moden duft med noe solbær, sjokolade, høstløv, fat.
Smak: Bløtt anslag, god syre, fine faste tanniner, ganske stofflig, moden men god frukt, relativt frisk finish, sitter bra. (1997)
Bruksområde: Rødt kjøtt, også lettere vilt.
Vurdering: En vin som er best nå. Men som altså har holdt seg godt. Vel verd prisen. 85 p (1997)
Laget av: 80% tempranillo, 10% graciano, 10% black grenache
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Viña Izadi Seleccion 2001
Bod. Viña Villabuena
Spania - Rioja
45996 Vectura - kr 349,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Better Wines
Farge og duft: Dyp rød. Lett utviklet duft med konsentrert bærfrukt, solbær, krydder, kjøtt og mye fat.
Smak: Følger duften, veldig fyldig frukt men fatet dekker for mye over, tørker en del utover, ganske stofflig i finishen. (2001)
Bruksområde: Grillet rødt kjøtt med saus.
Vurdering: Du må like mye fat. Vil den bli bedre med lagring? Verd prisen. 85 p (2001)
Laget av: 80% tempranillo 20% graciano
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

÷ (82p)
Viña Izadi Reserva 2003
Bod. Villabuena
Spania - Rioja
46806 Vectura - kr 229,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Better Wines
Farge og duft: Varm rød. Søtlig litt syltet bærpreg i duften.
Smak: Bløtt anslag, mangler noe friskhet, følger duften, veldig moden frukt, nesten tørket, fruktpreg, litt bitter i finishen. (2003)
Bruksområde: Lyst kjøtt med saus.
Vurdering: Veldig preget av årgangen. Nå. Knapt verd prisen. 82 p (2003)
Laget av: Tempranillo, graciano og andre
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her