Test av sommerøl og lyst øl 1998

Apéritifs store test av lyst øl omfatter hele 49 forskjellige sorter. Det er de klassiske, og de norske, øltypene som gjør det aller best.

På topp finner vi Aass'' Bryggeris Fatøl og finske Koff. CBs Pilsner er hakket under. Aass kan dessuten smykke seg med den beste ice beer-utgaven. Dette er lett og friskt øl spesielt egnet til den varme årstid, men trolig noe for lett når høstmørket faller på. Øltypene går fint til sommermaten. Særlig fatølet er velegnet til grillmat enten det er kjøtt eller fisk.
Ikke alle er like begeistret for sitrussmaken som trenger seg inn over alt. Nå også på ølfronten. Hansa Lemon er imidlertid et vellaget øl med godt integrert sitronsmak. Renere og bedre for gjestene dine enn alkopops med sitrussmak. Sommerøl, feriepils og hva nå det enn heter. Dette sesongølet lages av så å si alle norske bryggerier. De beste fant panelet i Fredrikstad, Stavanger, Kristianssand og Oslo.
Patriotene kan glede seg over at de norskproduserte ølene kom bedre ut av blindsmakingen enn de importerte. Selvfølgelig, vil bryggeriene svare. Men som du vil se, er det også mange gode og spennende importerte øltyper blant de 28 som fikk tre stjerner eller mer.
Slik ble testen gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Remi Madsen, kjellermester på Hotel Continental og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Restaurant d''Artagnan.
Testen, som ble gjennomført 15. mai, omfatter i alt 49 øl som etter importørenes vurdering passet inn i kategorien lyst øl. Panelet fikk ingen opplysninger om produktene, utover kategori som sommerøl, hveteøl eller annet, før smaking. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte øls identitet.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet
God kvalitet
Middels kvalitet
Under middels kvalitet
Bør unngås
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte øls kvalitet uten hensyntagen til hva den koster.
 
+
Fatøl
Aass Bryggeri
Lys gyldengul. God og harmonisk duft med humle, malt og blomster. Flott, frisk smak, god smaksrikdom. Balansert. Flott fruktighet og bitterhet i finishen. Et godt matøl til sommermenyen.
 

Koff 4,5%
Finland
34076 Vectura
Brewery International
Vålerenga Hockeys tidligere sponsor. Det er fortsatt ingen skam å drikke ølet som panelet bedømmer slik: Dufter av nybakt brød, humle og blomster. Rundt og fint anslag, god tørrhet og bitterhet. Et friskt og behagelig øl som drikker godt året rundt og egner seg godt som følge til sommermaten, enten det er grillmat eller reker og loff. Vålerenga-fansen er kanskje ikke så opptatt av det?
 
Hansa Lemon 4,5%
Hansa Bryggeri
Dufter av bitterlemon. Ren og fin sitronduft. Lett anslag. Smaken preges av sitron, men ølsmaken er likevel godt tilstede. Fin avslutning. Et godt øl, for de som tør å prøve noe nytt. Og et mye bedre alternativ enn alkopops.
Ice Beer 4,5%
Aass Bryggeri
Lys gylden. Lett, fin og søtlig duft av frukt og malt. Frisk smak, god balanse, frisk ettersmak. Et vellykket, lyst øl til uteserveringen.
Pilsner
(CB)
Christianssands Bryggeri
Lys gylden. Fin duft av humle og blomster. Harmonisk tvers gjennom smakskurven. Et godt (sommer)matøl med fin bitterhet i avslutningen.
-
Fredrikstad Sommerøl 4,6%
Hansa Bryggeri
Frisk duft med humle, frukt og blomster. Fin tørrhet i anslaget, samt god balanse. Flott bitterhet i finishen som også har en touch sødme, hvilket forklarer minusen. Men likevel det er slik et sommerøl bør være.
Sommerøl 4,5%
Tou Bryggeri
Pripps Ringnes
Lys gul. Elegant duft med rent og pent maltpreg. Lett i munnen med god tørrhet, fin bitterhet, bra lengde. Et behagelig sommerøl.
Sørlandspils 4,5%
(CB)
Christianssands Bryggeri
Lys gul. Markert innslag av humle, frisk frukt og blomster. Et smaksrikt og godt sommerøl (på den tyngre siden) med fin balanse. God bitterhet i avslutningen.
Feriepils 4,6%
Ringnes Bryggeri
Pripps Ringnes
Lys gyldengul. Litt tung duft av honning og vellagret frukt. Et lett, balansert og elegant øl med god lengde og bitterhet. Selges i 1/2-liters plastflaske.
Hoegaarden 5%
Belgia
34036 Vectura
Brewery International
Et rent hveteøl. Lys og uklar gulfarge. Markant maltpreg med innslag av sitrus. Lett anslag, karakteristisk smak, god lengde. Et øl for entusiaster. Må drikkes iskaldt.
Labatt Ice 5,6%
Canada
34034 Vectura
Brewery International
Gyldenbrun. Fin duft av epler og frukt med innslag av malt. Lett og fint anslag. En litt spesiell smak vil trolig ikke treffe alle hjemme. Likevel et smaksrikt øl med bra harmoni og lengde.
Grolsch Premium Lager
Nederland
(CB)
Christianssands Bryggeri
Frisk, syrlig duft av epler og blomster. En del malt i smaken, smaksrik uten å være tung, lett og behagelig bitterhet i finishen. Et harmonisk øl som kan drikkes alene eller til mat.
+
Sommer Spesial 4,5%
Hansa Bryggeri
Gylden gul. Lett duft av humle, malt, karamell og bivoks. Ren smak. God balanse. Fin bitterhet i finishen som frisker opp.
Premium 4,5%
Hansa Bryggeri
Ølet er brygget av både bygg og hvete. Lys gylden farge. Dufter av eple og lime. Lett anslag. Smaksbildet er syrlig og friskt. Et harmonisk øl.
Lysholmer Double Ice 4,5%
E. C. Dahls Bryggeri
Pripps Ringnes
Lys gylden farge. Blomster, røyk og malt i duften. Godt anslag, fin bittersyrlig smak. Lett og behagelig. Fint øl i sommervarmen.
Diplomat Privat Premium Pilsener 4,6%
Tyskland
Vectura
Strag Drikkevarehus
Ren og klar maltduft med innslag av frukt og blomster. Ganske smaksrikt anslag med humle og malt, god balanse og syrlighet, ok lengde.
San Miguel 4,5%
Spania
34035 Vectura
Brewery International
Lys gullgul. Ren duft av humle, blomster og lett animalske aromaer. Godt anslag, god fylde og friskhet, harmonisk bitterhet. Lett å drikke.
Stella Artois
Belgia
(CB)
Christianssands Bryggeri
Lett søtlig duft med malt og frukt. Elegant anslag med bra tørrhet og bitterhet. Litt for dominerende tørrhet i avslutningen. Blir rett og slett for kraftig.
 
Sommerøl 4,5%
Aass Bryggeri
Lys gylden. Lett, enkel men frisk duft av humle. Mye skum, men lett å drikke på grunn av fin bitterhet i finish.
Sommerøl 4,5%
Ringnes Bryggeri
Pripps Ringnes
Lys gul. Enkel duft med avdempet humle- og maltinnslag. Lett vandig anslag, men god tørrhet i avslutningen. Et øl det er lett å drikke mye av, og det er kanskje ogsåhensikten med et sommerøl.
Feriepils 4,5%
Christianssands Bryggeri
Lys gul. Fin duft av frukt og epler. Friskt øl med god balanse, men litt lite markert i finishen.
Skjærgårdspils 4,5%
Ringnes Bryggeri
Pripps Ringnes
Gyldenbrun. En smule ufrisk duft av malt og frukt. Lett anslag, noe vandig i midten, enkel smak med en del bitterhet i avslutningen. Helt greit øl.
Ice Lime 4,5%
(CB)
Christianssands Bryggeri
Avdempet sitronpreget duft. Sitronsmaken tar helt overhånd, nesten parfymert smak.
Ice 4,5%
(CB)
Christianssands Bryggeri
Lys gul. Lett, blomsteraktig duft. Enkel, god og ren smak. En litt vannaktig finish gjør at ølet ikke når helt opp.
Red Stripe 4,7%
Jamaica
34030 Vectura
Brewery International
Lys gyldengul. Ren duft av malt, frukt og blomster. Litt lett og anonymt, men ellers god friskhet og behagelig bitterhet.
Schlossbräu Öko-urhell 4,7%
Tyskland
34040 Vectura
Strag Drikkevarehus
Økologisk brygget øl. Lys gul. Søtlig duft av malt, blomster og epler. Lett og behagelig øl, selv om det er litt enkelt med noe sødme hele veien. OK bitterhet i finishen. Litt for kommersielt i stilen.
Warsteiner Premium Verum 4,8%
Tyskland
34009 Vectura
Robert Prizelius
Dufter av korn og honning. Mangler litt friskhet, er for søt, men har bra bitterhet i finish.
Lysholmer Spesialøl
E. C. Dahls Bryggeri
Pripps Ringnes
Gylden gul. Søtlige aromaer. En del malt i smaken, friskner til etter hvert med en lett og fin finish. Men litt kommersielt.
-
Hansa Sommerøl 4,5%
Hansa Bryggeri
Gyldenbrun. Søtlig duft av overlagrede epler og syntetisk sukkertøy. Smaken er bedre, men ikke helt harmonisk, men kan passere som sommerøl. Selges i 1/2-liters plastflaske.
Sommerøl 4,4%
E. C. Dahls Bryggeri
Pripps Ringnes
Blomster og frukt i duften som er litt i søtligste laget. Sødme- og smaksrik også i munnen, men tørker noe opp mot slutten.
Erdinger Weissbier 5,3%
Tyskland
7805 Vectura
Strag Drikkevarehus
Et rent hveteøl. Syntetisk dropsduft. Enkelt anslag, vandig i midten, og smaken ble bare borte. Passer imidlertid godt for dem som ikke liker øl!
Michelob 4,7%
USA
34029 Vectura
Brewery International
Uklar gulfarge. Litt ufrisk duft. Det samme i smaken som har behagelig friskhet. Men for kort.
Jubileum 4,5%
(CB) kr 8,90*
Christianssands Bryggeri
Gyldenbrun. Liten duft. Enkel og grei ølsmak, men litt hul i midten og slutter litt fort.
Sapporo Silver Can 4,5%
Japan
34007 Vectura
Robert Prizelius
Lys gyldenbrun. Søtlig og litt kunstig duft av blomster og sitrus. Søtt anslag, lett i stillen, OK bitterhet.
Carling Black Label 4,1%
England
34019 Vectura
Strag Drikkevarehus
Lys gylden. Duft av humle, korn og blomster. Lett metallisk smak med OK friskhet. Et ikke helt harmonisk øl.
Bass Pale Ale 5%
England
11101 Vectura
Strag Drikkevarehus
Mørk gylden. Syntetisk fruktduft, kandis og appelsinskall. Lett anslag, OK bitterhet, mwen blir litt for fort borte.
Tennant''s of Scotland Lager 5%
Skottland
34015 Vectura
Strag Drikkevarehus
Gylden. Søtlig duft av blomster og sukkertøy. OK bitterhet og lengde, men noe flatt og kommersielt.
+
Sommerøl 4,6%
Akershus Bryggeri
Gylden. Lett krydret duft med en smule malt. Vandig og litt endimensjonal i munnen.
Borg Sommerøl 4,6%
Hansa Bryggeri
Lys gul. Ubehagelig, lett bedervet duft. Tung i smaken, mangler spenst. Har også en del sødme som gjør den litt kommersiell.
Budweiser 4,7%
Anheuser-Busch USA
34028 Vectura
Brewery International
Lys gul. Liten duft. Enkelt og vannaktig i smaken som blir borte med en gang du får det imunnen. Et øl for folk somhelst ikke drikker øl.
Leffe Blond 6,6%
Belgia
34122 Vectura
Brewery International
Gyldenbrun med rødskjær. Søtt og karamellaktig anslag. Maltpreget blir for påtrengende. Virker uharmonisk.
Beck''s Bier
Tyskland
(CB)
Christianssands Bryggeri
Litt spesiell duft med innslag av blomster og frukt. Veldig lett øl som blir litt for fort borte.
Castlemaine XXXX
Australia
13040 Vectura
Robert Prizelius
Gylden brun. Dufter av blomster og fuktig kjeller. Noe tung og søt i stilen, mangler friskhet og sjarm.
 
Kirin 4,7%
Japan
34032 Vectura
Brewery International
Dufter av blomster og honning. Flatt og vannaktig øl.
Caffrey''s Irish Ale 4,8%
Irland
34017 Vectura
Strag Drikkevarehus
Mørk gylden. Svak blomster og sukkertøyduft. Mye humle og nøtter samt bitterhet i smaken. Mangler friskhet, skummet dør umiddelbart. Altfor spesielt øl i denne sammenhengen (test av lyst øl).
Timmermanns Cassis Lambic 4%
Belgia
34023 Vectura
Strag Drikkevarehus
Spontangjæret øl tilsatt søt solbærsaft. Lys rød mot rosé. Klissete og syrlig bærduft. Det samme i smaken. Som øl betraktet er det ikke godt. For helt spesielt interesserte.
Timmermanns Lambic Faro 3,5%
Belgia
34026 Vectura
Strag Drikkevarehus
Spontangjæret øl tilsatt kandissukker. Ubehagelig duft av redusert kjøttkraft/pølsevann. Smaker slik også. Stor syrlighet. Mangler sjarm. For helt spesielt interesserte.
-
Weissbier 4,6%
Akershus Bryggeri
Et rent hveteøl. Gyldenbrun. Ufrisk duft. Metallisk i smaken, uharmonisk med bitter finish.
+
Timmermanns Pêche Lambic 4%
Belgia
34024 Vectura
Strag Drikkevarehus
Spontangjæret øl tilsatt ferskenjuice. Flasken er utstyrt med vinkork. Ølet dufter som champagnebrus, og smaker omtrent slik. Veldig søtt og klissete. Huff.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen