Test av viner fra Priorato

Etter å ha smakt seg gjennom tilbudet av viner fra Priorato og Montsant, er panelets konklusjon følgende: Vinene er overraskende modne og med et relativt begrenset lagringspotensial. Her er testens første del - viner fra Priorato.
Redaksjonen
16 Desember 2005 - 08:41

Du befinner deg her:

 

Innledning: Test av viner fra Priorato og Montsant

>>>

Del 1: Test av viner fra Priorato

 

Del 2: Test av viner fra Montsant

Siden vinene stort sett ligger mellom 2-300 kroner, bør vi kunne forvente mer i denne prisklassen. Men noen positive overraskelser kan vi likevel by på. Nemlig den søte røde Montsant-vinen Pansal del Calas 2001 og den store Priorato'en Clos Fontà 2000 fra Mas d'en Gil.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental og Robert Lie, Oscarsgate.

Remi Madsen - Robert Lie  
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 13. september 2005, omfatter 28 viner fra Priorato og Montsant. Smakingen ble foretatt blindt etter type, område og årgang. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover kategori før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Poengskalaen er femdelt
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. november 2005. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Priorato:

Clos Fontà 2000
Vit. Mas d'en Gil
Spania - Priorato
40401 Vectura - kr 390,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Winetrader
Farge og duft: Dyp og svært tett rød. Utrolig kompleks men fortsatt ung duft med masse mørke bær, jordsmonn, fat.
Smak: Saftig rikt anslag, stor fylde, svært harmonisk, god fruktsødme og syre, flotte tørrstoffer i finishen som byr på lakris, lær, mørk sjokolade og sedertre. (2000)
Mat: Rike retter med rødt kjøtt eller vilt.
Vurdering: En stor og rik vin som er svært godt pakket. Deilig nå og de neste fem-seks årene. Meget godt kjøp. (2000)
Laget av: 40% grenacha pais, 205 cabernet sauvignon, 20% carinea, 20% grenacha peluda
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Bestill her:

÷
Closa Batllet 2000
Marc Ripoll
Spania - Catalonia
50403 VSD - kr 299,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Best Buys International
Farge og duft: Dyp tett rød med blålig kant. Flott duft av solbær, mørke bær, kaffe og fat.
Smak: Litt røff i anslaget, fin fylde, følger duften, gode syrer og tanniner, sitter godt og lenge, svak animalskhet i finishen. (2000)
Mat: Smaksrike retter med lettere vilt, rødt kjøtt.
Vurdering: Nytes nå til mat eller legges bort et år eller to. Vil utvikle seg videre i minst fire år til. Meget godt kjøp. (2000)
Laget av: 65% carinena, 20% garnacha, 8% cabernet sauvignon, 7% syrah
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Bestill her:

÷
Finca Dofi 2000
Alvaro Palacios
Spania - Catalonia
47129 VSD - kr 550,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk tett rød. Kompleks duft av mørke skogsbær, fatkrydder, anis, sedertre, søtlige skogbunntoner samt matjord.
Smak: Stoffrikt anslag, flott fasthet gjennom hele smakskurven, fine markante tanniner, sitter godt og lenge. (2000)
Mat: Lam med rik saus.
Vurdering: En typisk matvin som er god nå men som vil vinne på å ligge et par år og tåler inntil fem-seks år. Verd prisen. (2000)
Laget av: 55% garnacha negra, 45% cabernet sauvignon, syrah og merlot
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

+
Priorat Reserva 2000
Rotllan Torra
Spania - Priorato
45102 VSD - kr 159,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød med moden kant. Fin duft av røde og mørke bær, krydder, søtlig jordsmonn, serdertre, urter samt noe animalskhet.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, leskende med behagelige tanniner, noe eik i finishen. (2000)
Mat: Grillet rødtkjøtt, lettere vilt.
Vurdering: God å drikke nå, holder et par år til. Meget godt kjøp. (2000)
Laget av: 50% garnacha, 25% carineña og 25% cabernet sauvignon.
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+
Odysseus 2001
Vin. de Ithaca
Spania - Catalonia
42148 Cuveco - kr 299,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Grapevine
Farge og duft: Dyp rød med lys kant. Spennende duft av røde og mørke bær, krydder, pepper, jordsmonn og eik.
Smak: Saftig anslag, følger duften, begynnende modenhet, middels fylde, fine tanniner, sitter godt. (2001)
Mat: Lyst kjøtt med god saus.
Vurdering: En god vin for nåkonsum. Godt kjøp. (2001)
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+
Priorat Trio Infernal 2002
Combier-Fisher-Gerin
Spania - Catalonia
48066 VSD - kr 340,40 (75cl)
Bestillingsutvalg
WineTailor
Farge og duft: Mørk klar rød med blålig kant. God duft av røde og mørke bær, skogsbær, krydder, eik, mokka og sjokolade.
Smak: Fast saftig anslag, følger duften, bra syre, fin stofflighet, sitter godt med en del jordsmonnstoner i finishen. (2002)
Mat: Grillet rødt kjøtt.
Vurdering: En god vin som er perfekt nå men som tåler et par år til. Verd prisen. (2002)
Laget av: 100% tempranillo
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

+
Clos de L'Obac 2000
Costers del Siurana
Spania - Catalonia
41906 Cuveco - kr 399,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Dyp tett rød. Tett duft av røde og mørke bær, krydder, fat og matjord.
Smak: Stor frukt i anslaget, følger duften, middels fylde, bløte fine tanniner, frukten holder seg helt ut i finishen. (2000)
Mat: Ikke for krydret rødt kjøtt.
Vurdering: God nå men tåler inntil et par år til. Verd prisen. (2000)
Laget av: 35% garnacha, 35% cabernet sauvignon, 10% syrah, 10% merlot, 10% carinena
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

Scala Dei Negre 2003
Scala Dei
Spania - Priorat
15115 Cuveco - kr 170,80 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Mørk rød med ung kant. Fet rik duft med mase bær, mørke kirsebær og noe jordsmonn samt krydder og tobakk.
Smak: Bløtt saftig anslag, god fruktighet og sødme, middels fylde, bra syre, snille tanniner, litt varm med svarte plommer i finishen. (2003)
Mat: Rustikke kjøttretter, ikke altfor fete.
Vurdering: Lettdrikkelig matvin som ikke bør serveres for varm. Godt kjøp. (2003)
Laget av: 100% Garnacha
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

Les Terrasses 2002
Alvaro Castro
Spania - Catalonia
48182 VSD - kr 219,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Tett mørk rød. Tett duft med mørke bær, krydder og snev av urter.
Smak: Bløtt anslag, en del bær samt tanniner fra midten og utover, middels fylde, ok syre som frisker opp, jordsmonn i ettersmaken. (2002)
Mat: Rustikke kjøttretter.
Vurdering: Mangler litt sjarm. Verd prisen. (2002)
Laget av: 60% cariñena, 30% garnacha pais, 5% cabernet sauvignon, 5% shirah
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

Priorat Reserva Lo Cabalo 2000
De Muller
Spania - Priorat
Vectura - ca. kr 243,00 (75cl)
Kun Horeca
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Vegetalsk duft med mørke bær og kryddertoner.
Smak: Følger duften, de grønne tonene kommer igjen i smaken, middels fylde, sitter en stund med noe krydder og eik i finishen. (2000)
Mat: Urtemarinert grillet rødt kjøtt.
Vurdering: Du må like det vegetalske preget. Verd prisen. (2000)

Morlanda Vi de Guarda 2002
Morlanda
Spania - Catalonia
43659 Vectura - kr 328,60 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Mørk varm rød. Modne mørke bær, eik, kaffe, krydder, jordsmonn og animalskhet i duften.
Smak: Følger duften, middels fylde, bra tanniner, sitter en stund. (2002)
Mat: Grillet lam eller annet rødt kjøtt, braiserte retter.
Vurdering: Fatpreget er litt vel uttalt, ellers en god vin som er best nå. Verd prisen. (2002)
Laget av: 60% garnacha tinta, 30% carinena, 10% cabernet sauvignon
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

÷
Morlanda Blanco 2004
Morlanda
Spania - Catalonia
Vectura - ca. kr 139,00 (75cl)
Kun Horeca
Robert Prizelius
Farge og duft: Lys strågul med grønnskjær. Frisk og tiltalende duft av pærer, epler og krydder.
Smak: Ok anslag, bløte syrer, tydelig druefedme, sitter ok med lett bitterhet i finishen. (2004)
Mat: Drikkevin.
Vurdering: Kunne vært friskere. Verd prisen. (2004)

Priorat Legitim 2001
De Muller
Spania - Priorato
40890 Vectura - kr 139,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rødbrun. Moden vegetalsk (sevje, grønne blader) duft med mye syltetøytoner.
Smak: Følger duften, snille tanniner, ok syre, anis og karamell i finishen. (2001)
Vurdering: Moden og ikke spesielt elegant. Du må like den grønne stilen. (2001)
Bestill her:

÷
L'Agnet 1999
Market Access Europa
Spania - Priorat
13249 Vectura - kr 105,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Brunrød. Veldig utviklet og syltetøypreget duft.
Smak: Modent anslag, tørker ut med en gang. (1999)
Vurdering: For gammel. (1999)
Laget av: 80% carineña, 20% garnacha
Alkoholinnhold: 13,8% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Oppbevart 6 md. I ståltanker før tapping.
Bestill her:

Du befinner deg her:

 

Innledning: Test av viner fra Priorato og Montsant

>>>

Del 1: Test av viner fra Priorato

 

Del 2: Test av viner fra Montsant

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her