Drikke
Champagnekupp på spesialpolet

Champagnekupp på spesialpolet

Aase E. Jacobsen
04 Juni 2014 - 14:25

Mens det for chablisenes del for det meste er snakk om helt fersk vin (2012), er det også en del eldre flasker blant boblene. Som gjør at disse karakteristiske flaskene kommer til å dominere i handlevognene.

Lenkene øverst og nederst i denne artikkelen fører deg til vinene i testens to kategorier.

Og det er det som gjør disse spesialpolslippene så interessante. Men selvsagt er de sjeldneste vinene rasjonert. Av Lansons Gold Label Brut 1976 i magnum finnes det kun 24 flasker. Så er da også prisen på 4390 med på å begrense etterspørselen noe.

26 år gammel rosa champis

Samme vin i 2002 magnum er imidlertid et veritabelt kupp til kroner 1038, og denne vinen er det visstnok store muligheter for påfyll av.

Et røverkjøp gitt alder og pris er Duval-Leroys Cuvee des Roys Brut 1986 til kroner 1807 for magnum. Det er også Henriots Millesime Rose Brut 1988 til kroner 1803 for magnum. 26 år gammel rosa champagne er ikke hverdagskost, og dette er virkelig en øyenåpner for de som rynker på nesa over denne kategorien.

2008 lover svært godt

Av yngre flasker er det mye godt fra den svært lovende, men akk så unge 2008-årgangen. Her må du være tålmodig, men disse champagnene kommer til å by på mange store opplevelser i tiårene framover. Gimonnets Oenophile Blanc de blancs Non Dose 2008 og Roederers sjeldne Blanc de Blancs Brut 2008 er begge knallkjøp og potensielle «løp og kjøp»-ere.

Med 16.000 flasker innkjøpt bør det bli nok champagne til alle.

Fantastiske chabliser

De aller beste chablisene i dette slippet av hovedsakelig 2012-ere er ikke uventet grand cru-er, som Bougerots og Les Clos fra Wiliam Fevre samt Blanchots fra Billaud-Simon.

Nå har du muligheten til å smake alle Billaud-Simons viner

Dette er viner ment for «evigheten». Men prisene på grand cru chablis har økt betydelig de siste to årene noe som i første omgang forklares med lave avlinger og stor etterspørsel.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i PDF-format

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets syv spesialbutikker, se oversikt i PDF. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Det lønner seg uansett å studere oversikten over hva som finnes i den enkelte butikk.

Lanseringslisten viser fordelingen av antall flasker til hver av de syv spesialpolutsalgene.

Bli en mester i vinaromaer med dette duftsettet

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag blir det ekstra god pasta til middag
Dagens rett

I dag blir det ekstra god pasta til middag

Kjøttboller gir et mer interessant resultat for pastasausen enn å bare steke kjøttdeigen på vanlig måte. Og med brede pappardelle-pastabånd blir den ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her