Test av julebrusen 2007

Redaksjonen
06 Desember 2007 - 16:50

Lerums Julebrus er den klare vinneren av årets julebrustest. I fjor ble den med nød og neppe reddet av en underskriftsaksjon. Lerum hadde nemlig besluttet å stryke den fra sortimentet.

 
Enige med Julebruskongen
I fjor rakk den derfor ikke å bli med i testen, og i år gjør den altså rent bord. Borgs røde julebrus som var fjorårets vinner følger hakk i hel.

Og Aass' julebrus får et helt annet endelikt når bare ungdommer sitter i panelet. For i år er det 12 unge i alderen 12 til 23 år fra hele landet som har avsagt sin julebrusdom. Dette er nok et resultat Julebruskongen er mer fornøyd med.

Voksen og ung smak er forskjellig, men de unge er faktisk ganske så kritiske overfor kunstige og billige smaker. Kresne forbrukere som vet akkurat hva de vil ha og ikke lar seg avspise med dårlig kvalitet.

Barndomsminner
Selv om julefargen er rød, er ikke alle enige at også julebrusen skal være det. Best blant de brune utgavene er Hamar/Lillehammer Bryggeri Julebrus med Arendals Julebrus som en god nummer to.

Det er en klar tendens i at den julebrusen ungdommene er vokst opp med, er med på å prege smaken, men slett ikke alltid. Det har nok mye med å gjøre at kjedene sørger for at "nasjonale" merker er tilgjengelig overalt.

Slik ble testen gjennomført
I alt 20 julebrus ble testet. Smakingen ble foretatt blindt. Paneldeltakerne fikk ingen opplysninger om produktene før smaking. De forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Det ble dessuten benyttet blå glass slik at fargen ikke skulle påvirke bedømmelsen i nevneverdig grad. Først etter at poenggivingen var avsluttet, fikk de vite hvilken julebrus som skjulte seg bak numrene.

Julebruspanelet bestod av:

• Jonathan Kolbu, 14 år, Son
• Sebastian Kolbu, 16 år, Son
• Karl Edvin Simenstad, 15 år, Oslo
• Jesper Amundsen, 12 år, Oslo
• Julie Sørbøe, 13 år, Arendal
• Helene Andreassen, 13 år, Arendal

• Sandra Andreassen, 13 år, Arendal
• Henning Straume, 12 år, Bergen
• Camilla Sagplads, 23 år, Tynset
• Fredrik Jacobsen 18 år, Bodø
• Linda Cathrine Stenvold, 20 år, Tromsø
• Birte Nordgård, 20 år, Tromsø

Lenkene nedenfor leder deg til testens to artikler

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett
Dagens rett

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett

Det er ikke store innsatsen som kreves, men du blir rikelig belønnet. Med øl i gryta, må du kanskje ha øl i glasset. Men det er ikke nødvendig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her