Test av tokaj

Redaksjonen
14 Desember 2006 - 14:29

Prisene er dessuten stort sett akseptable, i hvert fall for 5 puttonyos og "lavere", men selv for 6 puttonyos som kan leve tilnærmet ubegrenset er det ikke noe å si på literspriser på 6-800 kroner.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Torstein Østenstad, Ylajali og Max Hansen, restaurantsjef, Haga.

Testen, som ble gjennomført 8. november 2006, omfatter 14 tokajere i alle kategorier.

Smakingen ble foretatt blindt etter type og årgang. Panelet fikk overhodet ingen andre opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Remi Madsen       Torstein Østenstad         Max Hansen
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2006. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

÷ (92p)
Oremus Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1999
Tokaj-Oremus
Ungarn - Tokaji
20554 VSD - kr 389,90 (50cl)
Basisutvalg (Parti)
Halden & Magdal - Wine Brothers
Farge og duft: Gullgul. Rik fyldig duft med masse aprikos, sitrus, fersken samt litt honning.
Smak: Stort rikt anslag, flotte syrer, deilig sødme, veldig ren og god finish med masse frukt. (1999)
Bruksområde: En dessert i seg selv.
Vurdering: En fortsatt meget ung tokajer som har et langt liv foran seg. Meget godt kjøp. 92 p (1999)
Laget av: 80% Furmint, 20% Hárslevelü
Alkoholinnhold: 9,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 30 md. fatlagring, 24 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (92p)
Disznókö Tokaji Aszú Eszencia 1993
Dom. Disznökö
Ungarn - Tokaj
46321 VSD - kr 899,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Gyllenbrun. Stor rik og sammensatt duft med nøtter, tørket frukt, botrytis, blomster, humle og malt/mokka.
Smak: Rikt anslag, fantastisk syre, mye botrytispreg gir en overraskende tørr munnfølelse som sammen med den utrolige syren balanserer den store sødmen veldig godt, sitter veldig lenge. (1993)
Bruksområde: Meditasjonsvin.
Vurdering: En stor tokajer som vil holde mye lenger enn de fleste av oss men prisen er høy. 92 p (1993)
Laget av: Furmint
Alkoholinnhold: 11,0% vol.
Bestill her:

÷ (91p)
Betsek Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1996
The Royal Tokaji Wine Comp.
Ungarn - Tokaji
40063 Cuveco - kr 317,50 (50cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Lys brun med oransje kant. Edel duft med oksiderte toner, en del botrytis, dempet frukt, mye nøtter, kaffe, sjokolade og trevirke.
Smak: Følger duften, edel sødme, bra syre, lang ettersmak med en del trevirke og nøtter i finishen. (1996)
Bruksområde: Rike desserter med nøtter og sjokolade.
Vurdering: En noe utviklet men flott tokajer som holder fint i fem-seks år til - minst. Godt kjøp. 91 p (1996)
Laget av: 65% furmint, 35% harselevu
Alkoholinnhold: 9,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 7 års lagring i gamle eikefat.
Bestill her:

÷ (91p)
Kapi Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1999
Disznókó
Ungarn - Tokaji
20552 VSD - kr 645,50 (50cl)
Basisutvalg (Parti)
Vinarius
Farge og duft: Dyp gullgul. Nydelig duft med en del botrytis, honning, sitrus, aprikos og nøtter.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, stor sødme og mye botrytis gir et litt tungt preg men balanseres godt av en flott syre, veldig tiltalende nøttepreg samt appelsinskall i finishen. (1999)
Bruksområde: Rike desserter med nøtter og tørket frukt.
Vurdering: En kompleks tokajer som tåler minst to tiår til. Vel verd prisen. 91 p (1999)
Laget av: 100% Furmint
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 30 md. fatlagring (20% nye fat), 24 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (90p)
Crown Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1993
Crown Est.
Ungarn - Tokaji
13350 Vectura - kr 103,90 (25cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vectura
Farge og duft: Gyllenbrun. Edel duft i den oksiderte stilen, en del trevirke, tørket frukt, gule frukter, aprikos, appelsinskall og botrytis.
Smak: Følger duften, en del nøtter og bivoks, imponerende syrer, god fylde, lang og veldig god ettersmak. (1993)
Bruksområde: Nøttedesserter.
Vurdering: En flott og drikkeklar tokajer som vil holde i minst 10 år til. Meget godt kjøp. 90 p (1993)
Laget av: 50% Furmint, 50% Hárslevelü
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vin fra «normale» druer blandes med vin fra Aszúdruer, angrepet av edelråte. Vinen gjennomgår en 2. gangs, oksidativ, gjæring på fat. Lagret minst 3 år på eikefat.
Bestill her:

÷ (90p)
Royal Tokaji Aszu Blue Label 5 Puttonyos 2000
The Royal Tokaji Wine Comp.
Ungarn - Tokaj
31403 Cuveco - kr 127,00 (25cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Messinggul med oransje toner. Dyp intens duft av gule frukter, særlig aprikos og appelsinskall, syltet kvede og eple samt noe botrytis.
Smak: Meget fyldig anslag, flott sødme, god syre, deilig fruktpreg i finishen. (2000)
Bruksområde: Crème brûlée.
Vurdering: En veldig deilig og ikke minst ung tokayer som vil utvikle seg videre i minst ti år. Meget godt kjøp. 90 p (2000)
Laget av: Furmint, hárslevelü, muscat lunel
Alkoholinnhold: 11,0% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Baron Bornemisza Tokaji Aszú 6 Puttonyos 1993
Gabor Orosz
Ungarn - Tokaji
55378 Vectura - kr 325,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
World Wines
Farge og duft: Mørk gyllen. Stor duft med både syltet gul frukt og tropisk frukt samt en del botrytis og blomster.
Smak: Stor sødme i anslaget som gir en bløt munnfølelse, god syre som tørker relativt godt opp, sitter lenge. (1993)
Bruksområde: Fruktkaker med krem.
Vurdering: En god tokajer for de neste åtte-ti årene. Vel verd prisen. 88 p (1993)
Laget av: 100% furmint
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Royal Tokaij Late Harvest Áts Cuvée 2004
The Royal Tokaji Wine Comp.
Ungarn - Tokaji
55122 Cuveco - kr 121,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gul. Delikat duft av søte gule frukter.
Smak: Fruktig sødmefylt anslag, særlig er aprikosfrukten god, fin sødme og balanserende syre, fin tørrhet i finishen.(2004)
Bruksområde: Lettere fruktdesserter, oster.
Vurdering: En fruktig og sjarmernde vin som er best innen fire-fem år. Meget godt kjøp. 87 p (2004)
Laget av: 50% furmint, 20% harselevu, 30% yellow muscat
Alkoholinnhold: 10,5% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Disznókö Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1995
Disznókó
Ungarn - Tokaj
11684 VSD - kr 199,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Messinggul. Fin duft av aprikos, syltet frukt, appelsin, honning og en del botrytis.
Smak: Bløtt anslag, bra fylde, bløt syre, god frukt, sitter lenge med botrytis, urter og søt frukt i finishen. (1995)
Bruksområde: Kaker.
Vurdering: Best innen tre-fire år. Godt kjøp. 87 p (1995)
Laget av: 60% furmint, 28% harslevelu, 10% oremusz, 2% muscat de lunel
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 36 md fatlagring, 6 md flaskemodning.
Bestill her:

+ (87p)
Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2003
Disznókö
Ungarn - Tokaji
14713 VSD - kr 129,90 (50cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vinarius
Farge og duft: Gyllengul. Flott duft av søt syltet frukt, aprikos, rosiner, noe botrytis.
Smak: Bløtt anslag, delikat sødme, bra syre og god frukt, sitter en god stund. (2003)
Bruksområde: Ikke for tunge/fete fruktdesserter.
Vurdering: Best innen et par år. Meget godt kjøp. 87 p (2003)
Laget av: 80% Furmint, 20% Hárslevelü
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon. 3 md. fatlagring.
Bestill her:

(84p)
Mandolás Tokaji Furmint 2003
Tokaj-Oremus
Ungarn - Tokaji
15268 VSD - kr 139,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Halden & Magdal - Wine Brothers
Farge og duft: Gullgul. God fruktig duft med mye aprikos og en del fat.
Smak: Fyldig anslag, litt tung på grunn av bløt syre og en del eik, tydelig mineralkarakter, sitter lenge med en del fat. (2003)
Bruksområde: Grillet lyst kjøtt eller fisk.
Vurdering: Best nå. Godt kjøp. 84 p (2003)
Laget av: 100% Furmint
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 7 md. fatlagring i nye ungarske eikefat, 7 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (83p)
St. Stephan's Crown Tokaji Aszu 3 Puttonyos 1999
Henkell & Söhnlein
Ungarn - Tokaj
42719 Vectura - kr 150,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Eurowine
Farge og duft: Mørk strågul. Mye blomster og honning samt rosiner og snev av urter.
Smak: Lett sødme i anslaget, litt urene botrytistoner, fine syrer, bivoks i finishen, sitter en stund. (1999)
Bruksområde: Kaker.
Vurdering: Grei nok. Vel verd prisen. 83 p (1999)
Laget av: Tokaji furmint, hárslevelu
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

÷ (82p)
Disznókö Dry Furmint 2003
Disznókó
Ungarn - Tokaj
47189 VSD - kr 104,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Farge og duft: Lys klar gul. Moden gul frukt samt blomster og mineraler i duften som er litt fet.
Smak: Fruktig anslag, en del mineraler i midten, ok tørrhet i finishen. (2003)
Bruksområde: Lyst kjøtt uten for mye fedme.
Vurdering: Kunne vært litt friskere. Bør nytes nå. Verd prisen. 82 p (2003)
Laget av: Furmint
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

Kork-/flaskefeil:
 
Disznókö Tokaji Szamorodni Édes1999
Dom. Disznökö
Ungarn - Tokaj
46322 VSD - kr 145,00 (50cl)
Bestillingsutvalg
Vinarius
Vurdering: Kork-/flaskefeil. (1999)
Laget av: Furmint
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her