Godbiter i pollisten
Disse 11 og 13 år gamle hvitvinene holder i mange år til - og prisene er knallgode

Disse 11 og 13 år gamle hvitvinene holder i mange år til - og prisene er knallgode

At Couhins-Lurton er en vin for kjelleren er egentlig gammelt nytt, men at Rochemorin også er så imponerende etter 12 år, er en overraskelse.
Aase E. Jacobsen
29 November 2017 - 14:45

Både Couhins-Lurton og Rochemorin tilhører André Lurtons portefølje og begge er laget av 100 prosent sauvignon blanc. Dermed skiller det seg ut fra den jevne hvite bordeauxstilen som er en blanding av sauvignon blanc med semillon og ofte også muscadelle. Couhins-Lurton er Lurtons flaggskip-sauvignon blanc, som skylder sin eleganse og lagringskraft til at det er kort vei ned til kalksteinen under grusjordsmonnet på vingården. Rochemorin på sin side har et dypere grusjordsmonn som er mer egnet for rødvinsdruer. Og vingården teller 100 hektar, plantet om fra midten av 1970-tallet og utover. Med andre ord mye mer preg av stordrift enn Couhins-Lurtons 6 hektar.

Her kan du lese mer om begge disse vingårdene

Så at 2005-utgaven av Rochemorin smaker så utrolig godt i dag, forbløffer meg stadig. Det er slike uventete gleder vinverdenen innimellom byr på. Den er kjøttfull i frukten med fine toner av våt stein og tørket/syltet frukt. Årsaken er nok at 2005 var slikt et strålende år ikke bare for rød bordeaux, men altså også for de hvite som kjennetegnes av stor rikdom, men uten at i alle fall denne vinen har mistet friskheten.

Rochemorins vinkjeller fra 2004.

Den ett år eldre Couhins-Lurton 2004 står absolutt ikke noe tilbake, men er slankere i stilen, også fordi 2004 er et lettere år som kjennetegnes av god syre, og akkurat syre er ryggraden i en god Couhins-Lurton.

Couhins-Lurton er fra 1600-tallet, men da het eiendommen bare Couhins. Vingården er cru classe de Graves siden 1959.

Disse vinene er tilgjengelig i svært små kvanta og altså til utrolig gode priser gitt at de er lagret så lenge. Selv om du må betale omtrent det samme for siste årgang ut for begge disse vinene, er både Couhins-Lurton 2011 og Rochemorin 2013 så absolutt verd å prøve ut, og ikke minst legge i kjelleren, men kanskje ikke like lenge som 2005. Men det er jo åpenbart rom for overraskelser, så hvem vet?

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her