Godbiter i pollisten
Disse 11 og 13 år gamle hvitvinene holder i mange år til - og prisene er knallgode

Disse 11 og 13 år gamle hvitvinene holder i mange år til - og prisene er knallgode

At Couhins-Lurton er en vin for kjelleren er egentlig gammelt nytt, men at Rochemorin også er så imponerende etter 12 år, er en overraskelse.
Aase E. Jacobsen
29 November 2017 - 14:45

Både Couhins-Lurton og Rochemorin tilhører André Lurtons portefølje og begge er laget av 100 prosent sauvignon blanc. Dermed skiller det seg ut fra den jevne hvite bordeauxstilen som er en blanding av sauvignon blanc med semillon og ofte også muscadelle. Couhins-Lurton er Lurtons flaggskip-sauvignon blanc, som skylder sin eleganse og lagringskraft til at det er kort vei ned til kalksteinen under grusjordsmonnet på vingården. Rochemorin på sin side har et dypere grusjordsmonn som er mer egnet for rødvinsdruer. Og vingården teller 100 hektar, plantet om fra midten av 1970-tallet og utover. Med andre ord mye mer preg av stordrift enn Couhins-Lurtons 6 hektar.

Her kan du lese mer om begge disse vingårdene

Så at 2005-utgaven av Rochemorin smaker så utrolig godt i dag, forbløffer meg stadig. Det er slike uventete gleder vinverdenen innimellom byr på. Den er kjøttfull i frukten med fine toner av våt stein og tørket/syltet frukt. Årsaken er nok at 2005 var slikt et strålende år ikke bare for rød bordeaux, men altså også for de hvite som kjennetegnes av stor rikdom, men uten at i alle fall denne vinen har mistet friskheten.

Rochemorins vinkjeller fra 2004.

Den ett år eldre Couhins-Lurton 2004 står absolutt ikke noe tilbake, men er slankere i stilen, også fordi 2004 er et lettere år som kjennetegnes av god syre, og akkurat syre er ryggraden i en god Couhins-Lurton.

Couhins-Lurton er fra 1600-tallet, men da het eiendommen bare Couhins. Vingården er cru classe de Graves siden 1959.

Disse vinene er tilgjengelig i svært små kvanta og altså til utrolig gode priser gitt at de er lagret så lenge. Selv om du må betale omtrent det samme for siste årgang ut for begge disse vinene, er både Couhins-Lurton 2011 og Rochemorin 2013 så absolutt verd å prøve ut, og ikke minst legge i kjelleren, men kanskje ikke like lenge som 2005. Men det er jo åpenbart rom for overraskelser, så hvem vet?

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her