Uimotståelig toscansk

En rekke meget gode toscanske viner - så vel rødt som søtt - skal pryde matbordet denne uken.
Aase E. Jacobsen
02 Mars 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Chianti er fortsatt en av de mest kjente samlebetegnelsene for italiensk vin. Men som alle generelle begreper skjuler det seg både gleder og skuffelser bak navnet. Hvis du er en svoren tilhenger av chianti, men ikke helt har oversikt over hva som er bra og ikke, kan en tommelfingerregel være at jo mer det står etter selve ordet chianti på etiketten, jo større er sannsynligheten for at vinen er over gjennomsnittet god.

Selvsagt finnes det mange unntak fra denne regelen, men Tenuta Cantagallo Chianti Montalbano 2011 (33128) fra Tenuta Cantagallo bekrefter den til fulle. En saftig, rund og myk vin med en aldeles uimotståelig sjarm som skriver seg fra masser av søte og syrlige røde og mørke bær som holder seg fra første sniff, via smaken og helt ut i finishen. En deilig drikkevin som også fungerer utmerket til lett krydrete pastaretter, til pepperoni-pizza og middels kraftig arabisk eller indisk mat. En vin som skal drikkes nå mens den er ung og saftig.

Underområdet Montalbano, 25 kilometer fra Firenze, befinner seg lengst nord i den rundt 75.000 hektar store regionen som kan produsere chianti. Selv om den svært begrensede produksjonen herfra kan virke ubetydelig i dag, har området en langt mer gloriøs fortid. Montalbano er nemlig nært knyttet til Carmignano som i 1975 fikk selvstendig DOC-status (nå DOCG) og dermed kunne vinke farvel til Montalbano når det gjaldt status.

Godt jordsmonn
Forskjellen mellom de to er hovedsakelig geografisk og klimatisk. Montalbano-vinmarkene ligger på den vestre siden av Montalbano-fjellet og Carmignano på den østre. Og innenfor det opprinnelige området som storhertug Cosimo de Medici i 1716 fremhevet som et av i alt fire spesielt gode områder for vin. Ikke så underlig for dette var de allmektige Medici'enes tumleplass. Men renomméet er langt eldre enn som så. I én periode i høymiddelalderen skal Carmignano-vinene ha oppnådd fire ganger så høye priser som andre viner i området.

Carmignano er bedre beskyttet mot den kvelende ettermiddagssolen samtidig som kveldsbrisen fra det 615 meter høye Montalbano-fjellet kjøler ned druene. Dessuten er jordsmonnet av vulkansk opprinnelse (tuff) mer kalkholdig hvilket sikrer bedre syrer i vinene samtidig som en høy andel leire gir kraft.

Det kommer lett til syne ved å sammenligne Chianti Montalbano med Le Farnetes Le Farnete Barco Reale di Carmignano 2004 (47896) som eies av samme familie som den første vinen. Til tross for at 2003 er et spesielt år med svært modne druer og bløtere syrer, også i "kjøligere" Carmignano, har den tilstrekkelig friskhet og tanniner til å bære all bærsødmen. En flott vin til rike kjøttretter, også vilt.

En annen forskjell som skiller vinstilen i Montalbano fra den i Carmignano er druesammensetningen. Mens Cantagallos Montalbano er en ren sangiovesevin, har Barco Reale en femdel cabernet sauvignon. Og hvis du trodde at dette var et påfunn fra nittitallet, er det feil, for allerede i Medici'enes tid ble franske druesorter plantet i Carmignano.

Nesten Bordeaux
Barco Reale er det samme for Carmignano som eksempelvis Rosso di Montepulciano er det for Vino Nobile, altså en utgave som skal drikkes mens den er ung og som ofte lages av druer fra de yngste vinstokkene eller de som ikke kvalifiserer for den "store vinen". Men vår Barco Reale tåler godt å ligge minst et par-tre år.

Større potensial er det i Le Farnete Carmignano 2004 (40183) som også er mer forfinet i aromabildet. En veldig stoffrik vin med flotte syrer og tanniner med tydelig innslag av jordsmonn og fat som støtter godt opp under den rike frukten. Topp vin til forseggjorte kjøttretter i den røde leiren. Dessuten et veldig godt lagringsobjekt som vil vise seg fra stadig bedre sider de nærmeste fem-seks årene.

Det er Le Farnetes toppvin Le Farnete Carmignano Riserva 2001 (48026) et godt bevis på. Mens den vanlige carmignano'en er småkompleks, er denne helkompleks. Og denne fem år gamle vinen har bare så vidt begynt å vise modning. Og selv om den er flott å drikke nå vil den definitivt holde i nærmere et tiår til.

Før eller etter kaffen
Fargen er tett og nesten svart med varme toner. Den store kompleksiteten og rikdommen fra duften kommer igjen i smaken. Modne mørke bær, særlig solbær, cedertre, søte animalske aromaer og jordsmonn gjør at vi er i tvil om vi er i Toscana eller Bordeaux. Syrene avslører dog at det er sangiovese inne i bildet. En meget velkomponert vin som bør forbeholdes det beste viltet.

Til tross for sammenligningen med Bordeaux, oppleves Le Farnete og Cantagallo som veldig ekte toscanske vinhus. Ingen steinrike investorer står bak, bare en entusiastisk familie som under ledelse av Enrico Pierazzuoli, ikke bare sørger for at vingårdene leverer vin i toppsjiktet men også olivenolje, honning, konserver og ikke minst gårdsturisme. Det var Enrico som sto for den store omleggingen på 90-tallet hvor kvalitetsfokuset ble løftet. Spesielt for Cantagallo som gikk fra å være en bulkleverandør til å produsere vin med særpreg.

Og husets perle Millarium Vin Santo Riserva 2005 (47486) (for 50 cl) er så langt unna bulk du kan komme. For denne søte vinen har ligget seks år i de små tradisjonelle fatene som reserveres for vin santo som altså betyr hellig vin. Og denne kan godt drikkes med andakt for den krever full konsentrasjon. Den er svært så kompleks og bærer preg av å ha ligget lenge med et visst tilsig av luft.

Her er alt innen tørket frukt, eksotisk trevirke, nøtter, medisinskap, krydder og et lite alkoholstikk. I munnen er den overraskende fruktig og lite søt, men for all del mer enn søt nok til å passe til oster med karakter. Gjerne servert med nøttesirup. Eller bare som en herlig avslutning på et godt måltid - før eller etter kaffen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner
Dagens rett

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner

Den er så tradisjonsrik at ingen vet når den første gang ble laget, men at den har vært et viktig element i Middelhavskosten i hundrevis av år er hevet over enhver tvil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her