Ukens drink

Pepperkake cocktail

Nå vet du hva du skal servere for å få avsetning på pepperkakene
Foto: (Julie H. Amundsen)

Nå vet du hva du skal servere for å få avsetning på pepperkakene

Denne julete versjonen av klassikeren Old Fashioned gjør at pepperkakene du serverer til smaker enda bedre.
11 Desember 2020 - 13:00

En av julens store høydepunkter er pepperkaker. Derfor tenkte jeg at det er en god ide å la denne være første drink i rekken av julecocktails jeg skal presentere i julesesongen. 

Drinken som har vært til inspirasjon her, er klassikeren Old Fashioned.

Vi satte en lignende versjon på menyen til Winter Wonderland på *ISM for to år siden og det har vært en stadig favoritt blant gjester. Eneste forskjellen er at vi har gitt den litt mer kropp med Cointreau.  Alle ingrediensene finner du i basisutvalget.

Historien bak drinken er vag, men cocktailhistoriker Robert Simonson forteller om The Old Fashioned Whiskey Cocktail som inneholder whiskey, bitters, sukker og vann tilbake til året 1806 hvor den ble servert «straight up» frem til 1840-tallet, altså uten isbiter (i glasset). Deretter gikk den gjennom masse forandringer med bartendere som brukte alle slags likører som da ble tilgjengelig og kalte de «Improved Whiskey Cocktails» og mange mente at de hadde oppfunnet den. Det beste med disse årene var dog at drinken gikk fra å være noe man startet dagen med, nærmest som en shot, til å bli en drink man nyter over tid – gjerne foran peisen - slik den brukes i dag.  

Under forbudstiden ble det populært å blande inn frukt for å skjule den dårlige kvaliteten på spriten de fikk under den tiden, bedre kjent som hjemmebrent eller moonshine. De moste - eller muddlet som vi bartendere sier, derfor appelsinskiver og maraschino, en type kirsebær, noe man fremdeles kan se i en del barer i USA. 

Heldigvis har denne drinken atter en gang fått en renessanse etter Mad Men-serien som gikk som en farsott på TV for noen år siden. Etter det han den har plassert seg som en av verdens mest bestilte drinker.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev 

Pepperkake cocktail

Pepperkake cocktail

Fremgangsmåte

Alle ingredienser røres over is i et røreglass og helles over i et rocks glass med isbiter, eller direkte i glasset med isbiter om det er ønskelig. Rør om i ca. 20 sekunder.

Server en pepperkake enten ved siden av drinken eller på toppen av glasset.

Tips:
Dersom du ønsker enda mer vaniljesmak, bruk en bourbon i stedet for Monkey Shoulder. Ellers er også rye whiskey et godt alternativ dersom du liker mer kryddertoner.

Pepperkakesirup kan kjøpes her

Eller du kan bruke kryddersirup som du lager selv

Råvarer:
Monkey Shoulder
Cointreau
amontillado

Sendt inn av Chris Grøtvedt, *ism

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen
Dagens rett
Cannelloni med chili og cottage cheese

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen

Pasta er alltid godt. I dagens oppskrift gir vi deg en rimelig, enkel og ikke minst vegetarisk og småsint utgave av arten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her