Ukens drink

Umetini

By på en martini med forførende smak av japansk plomme
Foto: (Toshie Kurosawa)

By på en martini med forførende smak av japansk plomme

Umeshu er en søt japansk plommesake, nesten som en likør, men sjelden sterkere enn 18 prosent. Smaken av plomme er svært intens og den egner seg best å mikses - som her med gin.
Aase E. Jacobsen
13 September 2019 - 14:00

Umeshu lages tradisjonelt også i hjemmene, av umodne plommer (ume på japansk) som blandes med tradisjonell japansk sprit - shōchū - og sukker. Det er veldig lett å lage plommelikør selv - men den blir ikke helt den samme all den tid plommesorten ikke finnes hos oss og at shochu-en som finnes her er av den mer eksklusive sorten. Men du kommer langt med norske umodne plommer, vodka og vanlig sukker (selv om det sent oppløsende kandissukkeret er å foretrekke).

Prunus mume som er det latinske navnet, kalles ofte kinesisk plomme siden det var her den oppstod. Men like gjerne japansk aprikos siden disse plommene når de er modne ser mer ut som rødlige aprikos, enn plommer.

At plommene som brukes til umeshu er umodne, gir drikken høy syrlighet, og det bidrar til at også denne martinien blir frisk og fruktig med en spesiell karakter, men altså ikke like tørr som dry martini. 

Umeshuene på polet ligger på 9 til 18 prosent, og har vært gjennom litt ulike prosesser. Noen er laget på tradisjonelt vis med tilsetning av shōchū, andre er laget på basis av sake. 

Mii no Umeshu er eksempelvis laget av en 17 år gammel sake med 90 prosent poleringsgrad og som er tilsatt nanko-ume som regnes som den aller beste japanske plommesorten. Suppai Umeshu er laget av ung junmai-sake som er tilsatt tre ganger mer plommer enn vanlig og som får modne sammen med saken lenge, for så å ettermodnes i tre år før flasketapping. 

Hvilken type umeshu du velger, er en smakssak og hvor kompleks, søt eller sterk du vil ha drinken din. At det er en fascinerende smak, er i hvert fall sikkert. 

Se utvalget av umeshu på polet her

Se andre drinkoppskrifter med umeshu

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev

Umetini drinkoppskrift

Umetini drinkoppskrift

Antall porsjoner

1

Tilberedning

5 minutter

Ingredienser

Vurder oppskriften
5
5/5 etter 6 anmeldelser
Din vurdering:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matparadiset Kvitsøy har også en restaurant - bli med til Grøningen
+

Matparadiset Kvitsøy har også en restaurant - bli med til Grøningen

Det er når det blåser som friskest, og vinden haler og drar i både deg og båten, at det gjør ekstra godt å komme til restaurant Grøningen. Her ønskes velkommen til et eldorado av smaker og opplevelser – i et gammelt naust på en øy i havgapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Matparadiset Kvitsøy har også en restaurant - bli med til Grøningen
+

Matparadiset Kvitsøy har også en restaurant - bli med til Grøningen

Det er når det blåser som friskest, og vinden haler og drar i både deg og båten, at det gjør ekstra godt å komme til restaurant Grøningen. Her ønskes velkommen til et eldorado av smaker og opplevelser – i et gammelt naust på en øy i havgapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en sommerlig bruschetta på grillen
Dagens rett

Lag en sommerlig bruschetta på grillen

Noen ganger er det deilig å gjøre middagen så enkel som mulig, så hvorfor ikke lage noen italienske fristelser i dag?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her