Ukens kake

Sticky Toffee Pudding

Denne dessertfavoritten fra britiske puber har gjenoppstått på vinbar i Oslo. Du lager den enkelt selv hjemme
Foto: (Julie H. Amundsen)

Denne dessertfavoritten fra britiske puber har gjenoppstått på vinbar i Oslo. Du lager den enkelt selv hjemme

Den er langt fra klissete som navnet kan antyde, bare veldig god og avhengighetsdannende. 
Aase E. Jacobsen
20 Februar 2020 - 13:00

- Alle britiske puber har Sticky Toffee Pudding på menyen, forteller Ed Shaw, kjøkkensjef på Nektar Vinbar i Oslo.

Hans vri er basert på originalen som er laget av dadler og med en karamellaktig saus og med iskrem på toppen. 

Han er derfor overrasket over at nordmenn har tatt så godt mot denne særbritiske tradisjonen.

Ifølge Ed er dette noe som spises for det meste på puben i dag, siden generasjonen som bakte denne kaken, nå er utdøende. Han forteller at de har hatt gjester som får sterke minner om det de fikk servert hos bestemødrene sine.

Sticky Toffee Pudding er midt mellom kake og dessert, men ikke en pudding. Navnet pudding er fordi den vanligvis ble bakt i vannbad i en puddingform. Den har den kompakte konsistensen til felles med eksempelvis Christmas Pudding, en annen erkebritisk dessert (som ingen andre enn briter forstår seg på), men er likevel mye luftigere og lettere og ikke særlig fet. Men vi snakker definitivt ikke om slankemat, for den har mye karbohydrater i form av sukker og dadler.

Sausen er laget av black treacle, en form for mørk sirup, men med litt lavere sukkerinnhold enn den mørke sirupen som selges i butikkene her. Årsaken til at sukkerinnholdet er lavere er at den kommer fra den siste pressingen av sukkerrørene og får derfor med seg mer av ulike typer fiber og mineraler. Black treacle selges ikke i Norge, derfor bruker Ed melasse som er det nærmeste du kommer til denne britiske ingrediensen. Melasse finner du i «alternativhylla» i de fleste større matbutikker. 

Det er en liten smaksforskjell, for black treacle har en lett brent og bitter smak, men den vil bare den virkelige kjenneren av Sticky Toffee Pudding merke.

På Nektar Vinbar anbefales en ikke for søt olorososherry til den «klissete puddingen», men i god pubtradisjon fungerer gode mørke øl like godt til. Eller bare en god kopp kaffe.

 Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Sticky Toffee Pudding

Sticky Toffee Pudding

Fremgangsmåte

Sticky Toffee Pudding:
Bland grovhakkede dadler med vann i en kjele og kok i 10 minutter. Tilsett natron og bland godt. Avkjøl.

Kjør romtemperert smør og sukker til luftig krem. Tilsett frøene fra vaniljestangen og kjør inn ett egg av gangen. 

Sikt inn hvetemel og bakepulver. Tilsett dadlene som ikke må være for varme. Bland med en slikkepott.

Kle en liten langpanne og fyll med deigen som er ganske  løs og klumpete. Glatt ut med slikkepott. Dekk formen med alu-folie og stek ved 180 grader i 30 minutter. Sjekk med en trepinne at kaken er gjennomstekt. 

Saus:
Ha ingrediensene i en tykkbunnet kjele, kok opp og la småkoke i 10 minutter. Avkjøl. 

Server puddingen med sausen over og toppet med vaniljeiskrem.

Slik lager du vaniljeiskrem selv

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skolestarten feires med kylling-kebab
Dagens rett

Skolestarten feires med kylling-kebab

Om du bare rekker å marinere kyllingen 15 minutter før grilling/steking, gjør det stor nytte for smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skolestarten feires med kylling-kebab
Dagens rett

Skolestarten feires med kylling-kebab

Om du bare rekker å marinere kyllingen 15 minutter før grilling/steking, gjør det stor nytte for smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her