Ukens kake

Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Foto: (zoranm)

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.
21 August 2025 - 10:00

I sommer har det gått rykter om matcha-krise. Bakgrunnen er den grønne drikkens popularitet på sosiale medier. 

Det er ikke alle som liker matcha servert som varm te, som du ofte får på sushirestauranter, men ingrediensen har fått en renessanse som ingrediens i kalde drinker. Både med og uten alkohol - det er det siste som har eksplodert i sommervarmen. 

Men matcha egner seg også i bakt form som i ukens kake. Og matchapulveret får du altså kjøpt i velassorterte butikker og spesialbutikker.

Her kan du lese om matcha som drinkingrediens

Se våre drinkoppskrifter med matcha

Matcha - grønn te-kake

Matcha - grønn te-kake

Fremgangsmåte

  1. Kakebunn:
    La smøret bli romtemperert og mykt.
  2. Pisk smør og sukker hvitt.
  3. Skill eggene og pisk inn eggeplommene.
  4. Tilsett melken, sikt i hvetemelet og matchapulveret. Bland godt.
  5. Pisk eggehvitene stive med helt rent utstyr.
  6. Brett eggehvitene inn i kakedeigen.
  7. Hell den i en kakeform på 24 cm diameter og stek ved 175 grader i 45 minutter, sjekk med en trepinne om den er gjennomstekt. Avkjøl.
  8. Krem:
    La smøret bli romtemperert og mykt. Smelt sjokoladen ved veldig svak varme til den er flytende.
  9. Pisk eggehviter og melis i en bolle over vannbad til sukkeret er smeltet, men temperaturen må ikke overstige 60-65 grader.
  10. Ta bollen ut av vannbadet og pisk massen helt stiv.
  11. Tilsett smøret i teskje-store mengder mens du pisker.
  12. Tilsett deretter sjokoladen.
  13. Del kremen i to like store mengder i to boller og pisk inn matchapulveret i den ene. Avkjøl.
  14. Montering:
    Hell den hvite kremen over kakebunnen mens den er i formen.
  15. Deretter den lysegrønne.
  16. Dryss over matchapulver (bruk gjerne en finmasket tesil og sikt over kakens topp for jevnest mulig resultat) og pynt med friske bær.
  17. La stå kaldt i minst 15 minutter før du løsner forsiktig.

Tips:
Hvis du har krem igjen, eller om lagene ikke ser helt jevne ut, kan du blande de to restene og smøre langs sidene.

Har du lyst til å bake en annen kake da finner du veldig mange oppskrifter her

Her kan du lese om matcha som drinkingrediens

Se våre drinkoppskrifter med matcha

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her