Ukens kake

Søtpotetpai som dessert

Søtpoteter kan også brukes i kakefyllet
Foto: (michaelgatewood)

Søtpoteter kan også brukes i kakefyllet

Vi har lært å bruke gresskar som paifyll, så nå er det på tide å prøve søtpoteter også.
22 November 2018 - 12:00

Det burde ligge i navnet at søtpoteter egner seg til mer enn salte retter. Amerikanerne er veldig flinke til å bruke disse merkelige potetene i alle typer retter, og søtpotetpai er ofte brukt som dessert til Thanksgiving-middagen. Som jo er i dag. 

Prøv denne lettlagde kalkunretten til middag og server søtpotetpaien som dessert

Søtpotetpai som dessert

Søtpotetpai som dessert

Fremgangsmåte

  1. Paideig:
    Smøret og vannet skal være så kaldt som mulig. 
  2. Ha hvetemel og sukker i en bolle og ha i terninger av det kalde smøret, kna sammen til du får en finsmulete konsistens.
  3. Ha i litt og litt vann til deigen så vidt kommer sammen, men ikke er klebrig. Dekk deigen med plastfilm og la ligge kaldt i minst 30 minutter mens du lager fyllet.
  4. Trykk ut deigen i en stor paiform eller porsjonsformer. Dekk paiskallet med bakepapir og legg tørre erter oppå. Forstek i ovn på 175 grader i 10 min. 
  5. Søtpotetfyll:
    Skrell og del sørpotetene i biter. Kok møre, hell av kokevannet og avkjøl.
  6. Ha i en bolle med sukkeret og mos til jevn masse. Ha i ett egg av gangen og miks videre.
  7. Tilsett Viking-melk og romtemperert smør, vaniljesukker og kanel og bland til jevn masse.
  8. Sikt i maizenna og bakepulver til slutt og rør jevnt.

Tips:
Hvis søtpotetsfyllet er fast og tørt, kan du droppe maizenna, også bakepulver. Da blir det litt mer kompakt.

Hell fyllet over det forstekte paiskallet og pensle kantene med sukkervann. Stek ved 175 grader i 40 minutter til fyllet har stivnet. 

Dryss eventuelt over mini-mokkabønner eller annen sjokoladepynt. 

Server avkjølt med pisket krem. 

Tips: Halverer du oppskriften, rekker den til den minste kakeformen (20 cm).

Tips: Du kan selvsagt bruke ferdig paideig, men også den lønner seg å forsteke. 

Prøv denne lettlagde kalkunretten til middag og server søtpotetpaien som dessert

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her