Søtpotetpai som dessert
Foto: michaelgatewood

Søtpotetpai som dessert

Det ligger i navnet at søtpoteter egner seg til mer enn salte retter. Amerikanerne bruke disse merkelige potetene i alle typer retter slik som i denne.

Fremgangsmåte

Paideig:
Smøret og vannet skal være så kaldt som mulig. 

Ha hvetemel og sukker i en bolle og ha i terninger av det kalde smøret, kna sammen til du får en finsmulete konsistens.

Ha i litt og litt vann til deigen så vidt kommer sammen, men ikke er klebrig. Dekk deigen med plastfilm og la ligge kaldt i minst 30 minutter mens du lager fyllet.

Trykk ut deigen i en stor paiform eller porsjonsformer. Dekk paiskallet med bakepapir og legg tørre erter oppå. Forstek i ovn på 175 grader i 10 min. 

Søtpotetfyll:
Skrell og del sørpotetene i biter. Kok møre, hell av kokevannet og avkjøl. Ha i en bolle med sukkeret og mos til jevn masse. Ha i ett egg av gangen og miks videre. Tilsett Viking-melk og romtemperert smør, vaniljesukker og kanel og bland til jevn masse. Sikt i maizenna og bakepulver til slutt og rør jevnt.

Tips:
Hvis søtpotetsfyllet er fast og tørt, kan du droppe maizenna, også bakepulver. Da blir det litt mer kompakt.

Hell fyllet over det forstekte paiskallet og pensle kantene med sukkervann. Stek ved 175 grader i 40 minutter til fyllet har stivnet. 

Dryss eventuelt over mini-mokkabønner eller annen sjokoladepynt. 

Server avkjølt med pisket krem. 

Tips: Halverer du oppskriften, rekker den til den minste kakeformen (20 cm).

Tips: Du kan selvsagt bruke ferdig paideig, men også den lønner seg å forsteke. 

Prøv denne lettlagde kalkunretten til middag og server søtpotetpaien som dessert

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden
Dagens rett

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden

Ferdigrenset krabbe er den beste fast-food som finnes. Perfekt til fredagskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her