Søtpotetpai som dessert
Foto: michaelgatewood

Søtpotetpai som dessert

Det ligger i navnet at søtpoteter egner seg til mer enn salte retter. Amerikanerne bruke disse merkelige potetene i alle typer retter slik som i denne.

Fremgangsmåte

  1. Paideig:
    Smøret og vannet skal være så kaldt som mulig. 
  2. Ha hvetemel og sukker i en bolle og ha i terninger av det kalde smøret, kna sammen til du får en finsmulete konsistens.
  3. Ha i litt og litt vann til deigen så vidt kommer sammen, men ikke er klebrig. Dekk deigen med plastfilm og la ligge kaldt i minst 30 minutter mens du lager fyllet.
  4. Trykk ut deigen i en stor paiform eller porsjonsformer. Dekk paiskallet med bakepapir og legg tørre erter oppå. Forstek i ovn på 175 grader i 10 min. 
  5. Søtpotetfyll:
    Skrell og del sørpotetene i biter. Kok møre, hell av kokevannet og avkjøl.
  6. Ha i en bolle med sukkeret og mos til jevn masse. Ha i ett egg av gangen og miks videre.
  7. Tilsett Viking-melk og romtemperert smør, vaniljesukker og kanel og bland til jevn masse.
  8. Sikt i maizenna og bakepulver til slutt og rør jevnt.

Tips:
Hvis søtpotetsfyllet er fast og tørt, kan du droppe maizenna, også bakepulver. Da blir det litt mer kompakt.

Hell fyllet over det forstekte paiskallet og pensle kantene med sukkervann. Stek ved 175 grader i 40 minutter til fyllet har stivnet. 

Dryss eventuelt over mini-mokkabønner eller annen sjokoladepynt. 

Server avkjølt med pisket krem. 

Tips: Halverer du oppskriften, rekker den til den minste kakeformen (20 cm).

Tips: Du kan selvsagt bruke ferdig paideig, men også den lønner seg å forsteke. 

Prøv denne lettlagde kalkunretten til middag og server søtpotetpaien som dessert

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her