Ukens vin
Bytt ut chablisen med dette røverkjøpet

Bytt ut chablisen med dette røverkjøpet

Chardonnayene fra sørafrikanske Newton Johnson byr på super valuta for pengene og reelle alternativer til burgundere.
Aase E. Jacobsen
07 August 2016 - 13:01

Newton Johnson Chardonnay Felicité 2016 er en potensiell favoritt for mange. Prisen er utrolig bra og smaken sitter som et skudd. Den er et tilnærmet perfekt uttrykk for den typisk fruktige tørre chardonnaystilen som mange nordmenn har lagt sin elsk på, samtidig som den har et hint av mineraler som gir den karakter.

Og ikke minst er den så vellykket på matbordet. Den tåler faktisk ganske skarpe toner i maten. Også salte. Så den er aldeles perfekt til reker i alle former, også råmarinert fisk, frityrstekt fisk og grønnsaker, salater og selvsagt gjør den en super jobb når du bare har lyst på et glass hvitvin.

Den finnes i en mer påkostet utgave, Newton Johnson Family Vineyards Chardonnay 2015, som ypper seg mot mang en sentralburgunder i konsentrasjon og holdbarhet, bare at den har den umiskjennelig sørafrikanske touchen av tropisk frukt. Men det hele balanseres veldig godt av litt eik og syre. Prismessig er den på nivå med sine konkurrenter, men så er dette en vin som lages i små kvanta.

 

Upper Hemel-en-Aarde Valley.

Druene kommer fra tre av produsenten, familien Newton Johnsons parseller med forskjellige eksponeringer overfor solen. Parsellene ligger for det meste i brattere skråninger og plantene gir veldig små avlinger. Jordsmonnet er skrint med et oppsmuldret granittlag over leire i bunn som holder på fuktigheten. Takket være beliggenheten er ikke Upper Hemel-en-Aarde Valley den tørreste delen av Sør-Afrikas Kapp-område. Havet ligger bare noen få kilometer unna og forsyner dalen med en konstant bris og regn når det trengs, men mest om vinteren. Det gir gjennomsnittlige dagtemperaturer på rundt 25 grader. Perfekt for hvite druer, men også for pinot noir.

Verken Felicité-chardonnayen eller pinot noir-en i samme serie kommer imidlertid herfra. Derimot kjøper de druer og vin fra en annen del av Kapp-området, noe lengre inn landet, men siden chardonnayvinmarkene ligger oppunder Klein Drakenstein-fjellene, sørger høyden over havet for god utvikling av syre. Jordsmonnet er også her granittholdig og skrint, men utbyttet er selvsagt ikke så lavt som for «familieversjonen».

 

Druene til den røde kommer fra Robertson og Worcester som er litt lengre nord. Her er påvirkningen fra havet enda mindre med høyere dagtemperaturer og årlig nedbør som nærmer seg ørken. Newton Johnson Pinot Noir Felicité 2014 er en morsom vin og en veldig typisk sørafrikaner med sin lett syltet mokkapreget fruktighet, men også god friskhet. Et utmerket følge til svin eller kylling.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her