Ukens vin
Bytt ut chablisen med dette røverkjøpet

Bytt ut chablisen med dette røverkjøpet

Chardonnayene fra sørafrikanske Newton Johnson byr på super valuta for pengene og reelle alternativer til burgundere.
Aase E. Jacobsen
07 August 2016 - 12:01

Newton Johnson Chardonnay Felicité 2016 er en potensiell favoritt for mange. Prisen er utrolig bra og smaken sitter som et skudd. Den er et tilnærmet perfekt uttrykk for den typisk fruktige tørre chardonnaystilen som mange nordmenn har lagt sin elsk på, samtidig som den har et hint av mineraler som gir den karakter.

Og ikke minst er den så vellykket på matbordet. Den tåler faktisk ganske skarpe toner i maten. Også salte. Så den er aldeles perfekt til reker i alle former, også råmarinert fisk, frityrstekt fisk og grønnsaker, salater og selvsagt gjør den en super jobb når du bare har lyst på et glass hvitvin.

Den finnes i en mer påkostet utgave, Newton Johnson Family Vineyards Chardonnay 2015, som ypper seg mot mang en sentralburgunder i konsentrasjon og holdbarhet, bare at den har den umiskjennelig sørafrikanske touchen av tropisk frukt. Men det hele balanseres veldig godt av litt eik og syre. Prismessig er den på nivå med sine konkurrenter, men så er dette en vin som lages i små kvanta.

 

Upper Hemel-en-Aarde Valley.

Druene kommer fra tre av produsenten, familien Newton Johnsons parseller med forskjellige eksponeringer overfor solen. Parsellene ligger for det meste i brattere skråninger og plantene gir veldig små avlinger. Jordsmonnet er skrint med et oppsmuldret granittlag over leire i bunn som holder på fuktigheten. Takket være beliggenheten er ikke Upper Hemel-en-Aarde Valley den tørreste delen av Sør-Afrikas Kapp-område. Havet ligger bare noen få kilometer unna og forsyner dalen med en konstant bris og regn når det trengs, men mest om vinteren. Det gir gjennomsnittlige dagtemperaturer på rundt 25 grader. Perfekt for hvite druer, men også for pinot noir.

Verken Felicité-chardonnayen eller pinot noir-en i samme serie kommer imidlertid herfra. Derimot kjøper de druer og vin fra en annen del av Kapp-området, noe lengre inn landet, men siden chardonnayvinmarkene ligger oppunder Klein Drakenstein-fjellene, sørger høyden over havet for god utvikling av syre. Jordsmonnet er også her granittholdig og skrint, men utbyttet er selvsagt ikke så lavt som for «familieversjonen».

 

Druene til den røde kommer fra Robertson og Worcester som er litt lengre nord. Her er påvirkningen fra havet enda mindre med høyere dagtemperaturer og årlig nedbør som nærmer seg ørken. Newton Johnson Pinot Noir Felicité 2014 er en morsom vin og en veldig typisk sørafrikaner med sin lett syltet mokkapreget fruktighet, men også god friskhet. Et utmerket følge til svin eller kylling.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her