Ukens vin
Denne rødvinen er akkurat hva du trenger nå

Denne rødvinen er akkurat hva du trenger nå

Rett og slett uimotståelig er denne fyldige og varmt krydrete rødvinen som byr på masse smak for en rimelig penge.
Aase E. Jacobsen
01 Desember 2016 - 09:53
Bilde: Photographer: Andre LETZEL

Jeg har tidligere beskrevet A. Jaume Côtes du Rhône Rouge Réserve Grand Veneur 2015 som en mini-chateauneuf, og i siste årgang ut lever den opp til denne beskrivelsen selv om stilen er litt annerledes. Den yppige bærfrukten er mer i retning kirsebær, men også skogsbær samt et godt jordsmonnsavtrykk. Den fyller munnen godt og lenge og smaker fortreffelig til de fleste kjøttretter som storfe, lam, hjort og elg. Eller når du bare vil ha et glass rødvin foran peisen, til boka eller tv-en.

Vellykket årgang

Denne vinen kommer fra en produsent, Alain Jaume og Domaine Grand Veneur, som holder til rett nord for Châteauneuf-du-pape og har røtter tilbake til 1826. I dag har de 50 hektar fordelt over hele det sørlige  Rhône, og en god del av dette dyrkes etter økologiske prinsipper. 

Druene til ukens vin kommer fra vinmarker i nærheten av Cairanne som inntil nylig var en av 18 Côtes-du-Rhône-villages, men som nå har fått status på nivå med Châteauneuf-du-pape og Gigondas, det beste fra Sør-Rhône med andre ord. Ukens vin har imidlertid bare betegnelsen Côtes-du-Rhône, men deler det litt kjøligere klimaet og mer terrasserte vinmarker enn lengre sør i dalen.

Fra produsentens vinmarker i Rasteau - en av de 18 Côtes-du-Rhône-villages. Bilde: © Christophe Grilhe

2015 var en vellykket årgang i Rhône som ellers i Frankrike, med en veldig varm og tørr sommer som ble fulgt opp av litt regn og kjøligere dager i august og september, som reddet druene fra å bli kokt, sukkernivået og den resulterende alkoholen for høy. 

Klimaendringene er ikke bare av det gode for denne regionen

Selv om 14 prosent alkohol ikke er spesielt lavt, er friskheten og bærfylden i denne vinen så god at alkoholen ikke oppleves som plagsom.

Ikke helt dagligdags

Alkoholtrykket er ekstra stort på områdets mest kjente viner, nemlig châteauneuf-du-pape. Og A. Jaume Châteauneuf du Pape Domaine Grand Veneur 2013 slipper ikke unna, men de 15 prosentene er godt pakket inn i veldig god frukt og balanseres av syrefriskhet. En svært smaksrik vin som tåler lang lagring eller en vellaget viltretter.  

Fra samme produsent kommer en overraskende frisk hvitvin, overraskende siden hoveddruen er viognier, en drue som tenderer mot en litt fet munnfølelse. Men i den litt kjøligere 2014-årgangen er A. Jaume Côtes du Rhône Réserve Grand Veneur Blanc 2014 riktig så frisk og med fint mineral- og blomsterpreg. En veldig god matvin, og spesielt til stekt eller grillet sjømat. Og så er hvit rhône ikke det du drikker oftest. Faktisk er de hvite druene på vikende front for regionen som helhet. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her