UKENS VIN: Denne rødvinen er akkurat hva du trenger nå
Ukens vin

Denne rødvinen er akkurat hva du trenger nå

Rett og slett uimotståelig er denne fyldige og varmt krydrete rødvinen som byr på masse smak for en rimelig penge.

Bilde: Photographer: Andre LETZEL

Jeg har tidligere beskrevet A. Jaume Côtes du Rhône Rouge Réserve Grand Veneur 2015 som en mini-chateauneuf, og i siste årgang ut lever den opp til denne beskrivelsen selv om stilen er litt annerledes. Den yppige bærfrukten er mer i retning kirsebær, men også skogsbær samt et godt jordsmonnsavtrykk. Den fyller munnen godt og lenge og smaker fortreffelig til de fleste kjøttretter som storfe, lam, hjort og elg. Eller når du bare vil ha et glass rødvin foran peisen, til boka eller tv-en.

Vellykket årgang

Denne vinen kommer fra en produsent, Alain Jaume og Domaine Grand Veneur, som holder til rett nord for Châteauneuf-du-pape og har røtter tilbake til 1826. I dag har de 50 hektar fordelt over hele det sørlige  Rhône, og en god del av dette dyrkes etter økologiske prinsipper. 

Druene til ukens vin kommer fra vinmarker i nærheten av Cairanne som inntil nylig var en av 18 Côtes-du-Rhône-villages, men som nå har fått status på nivå med Châteauneuf-du-pape og Gigondas, det beste fra Sør-Rhône med andre ord. Ukens vin har imidlertid bare betegnelsen Côtes-du-Rhône, men deler det litt kjøligere klimaet og mer terrasserte vinmarker enn lengre sør i dalen.

Fra produsentens vinmarker i Rasteau - en av de 18 Côtes-du-Rhône-villages. Bilde: © Christophe Grilhe

2015 var en vellykket årgang i Rhône som ellers i Frankrike, med en veldig varm og tørr sommer som ble fulgt opp av litt regn og kjøligere dager i august og september, som reddet druene fra å bli kokt, sukkernivået og den resulterende alkoholen for høy. 

Klimaendringene er ikke bare av det gode for denne regionen

Selv om 14 prosent alkohol ikke er spesielt lavt, er friskheten og bærfylden i denne vinen så god at alkoholen ikke oppleves som plagsom.

Ikke helt dagligdags

Alkoholtrykket er ekstra stort på områdets mest kjente viner, nemlig châteauneuf-du-pape. Og A. Jaume Châteauneuf du Pape Domaine Grand Veneur 2013 slipper ikke unna, men de 15 prosentene er godt pakket inn i veldig god frukt og balanseres av syrefriskhet. En svært smaksrik vin som tåler lang lagring eller en vellaget viltretter.  

Fra samme produsent kommer en overraskende frisk hvitvin, overraskende siden hoveddruen er viognier, en drue som tenderer mot en litt fet munnfølelse. Men i den litt kjøligere 2014-årgangen er A. Jaume Côtes du Rhône Réserve Grand Veneur Blanc 2014 riktig så frisk og med fint mineral- og blomsterpreg. En veldig god matvin, og spesielt til stekt eller grillet sjømat. Og så er hvit rhône ikke det du drikker oftest. Faktisk er de hvite druene på vikende front for regionen som helhet. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

A. Jaume Côtes du Rhône Réserve Grand Veneur Rouge 2019

Produsent:
Alain Jaume
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rhône Sør
Pris:
149,80 kr
Varenummer:
1861001
86 Poeng
Les smaksnotatene »

A. Jaume Côtes du Rhône Réserve Grand Veneur Blanc 2017

Produsent:
Alain Jaume
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rhône Sør, Côtes du Rhône
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
1861201
87 Poeng
Les smaksnotatene »

A. Jaume Chateauneuf du Pape Domaine Grand Veneur Le Miocène 2016

Produsent:
Alain Jaume
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Rhône Sør
Pris:
349,90 kr
Varenummer:
1860901
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen