Ukens vin
Disse vinene er laget som om de hadde kostet det dobbelte

Disse vinene er laget som om de hadde kostet det dobbelte

Fra noen av de kjøligste områdene i Sør-Frankrike kommer disse vinene som de gunstige prisene til tross er biodynamisk produsert.
Aase E. Jacobsen
30 Oktober 2016 - 15:24

DM Rouge 2015 har mykhet og en saftighet som en pinot noir og krydderkarakter som en châteauneuf-du-pape. Men så snakker vi om en vin fra grenseområdene mot Spania, mer presist en Vin de Pays des Côtes Catalanes, med druemiksen syrah og grenache. Denne svært så anvendelige vinen rent matmessig, har også moderate 12 prosent alkohol, er helt tørr og har god syre til rødvin å være, på nivå med gode nebbioloer og pinot noirer. I det hele tatt en struktur som gjør vei i vellinga.

Biodynamisk sertifisert

Som mange andre naturvininspirerte viner trenger denne vinen luft og smaker faktisk best etter et par timer i karaffel. Det lille innslaget av kullsyre (co2) som føles som en prikking på tunga, er da borte og mykheten i frukten kommer mer til overflaten.

En forløper til denne vinen har jeg smakt før. For etter at Domaine de Majas hadde konvertert til økologisk dyrking i 2007, døpte eierne Agnès og Alain Carrère sine viner for Three Trees. En usedvanlig gunstig priset carignan derfra var i salg i Norge for seks år siden.

Etter at vingården ble sertifisert biodynamisk i 2011, fikk vinene dagens navn og uttrykk. Prisene er høyere, også i takt med Domaine de Majas berømmelse, men fortsatt er de godt innafor, gitt den høye kvaliteten. Etterspørelsen fikk fart på seg etter at Tom Lubbe på Matassa hjalp til med å finne retningen på Domaine de Majas vinstil.

Gamle vinstokker

De lager også en ren grenachevin med navn Majas Cortado 2015, som er en fersk og god bringebærpreget vin, laget av rød, hvit og grå grenache, alt fra gammelt plantemateriale.

Den hvite fra samme sted, Majas Blanc 2015, er morsom og annerledes takket være sin sørfranske druemiks med macabeo (også kjent som viura i Rioja), rolle og carignan blanc. Den trenger for øvrig en god dose luft for å kvitte seg med en litt rustikk karakter. Etter en time i karaffel viser den mye mer av sin iboende frukt som er ren og delikat. En super vin til kylling, spekemat eller fyldige høstsupper.

Samtlige viner er spontangjæret i sementtanker hvor også modningen finner sted. Bruken av svovel er minimal ifølge produsenten. Vinene filtreres heller ikke. Bunnfall må derfor påregnes etter en tids lagring. Det er prisen du må betale for ekstra mye smak.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

  • Produsent:
    Dom. de Majas
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Roussillon
    Pris:
    199.90 kr
    Varenummer:
    1156701
    87 POENG
    Majas Cortado
  • Produsent:
    Dom. de Majas
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Roussillon
    Pris:
    174.90 kr
    Varenummer:
    2043501
    86 POENG
    DM Rouge
  • Produsent:
    Dom. de Majas
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Roussillon
    Pris:
    199.90 kr
    Varenummer:
    1849101
    85 POENG
    Majas Blanc
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her