Disse vinene er mye billigere og minst like gode som chablis

Alle elsker chablis, men med stadig økende priser, er det godt at det finnes alternativer. Til og med overraskende billige.
Aase E. Jacobsen
14 Februar 2016 - 14:19
Favoritten.

Vi snakker om vin fra avkroker som de franske alper og den franske vestkysten. Viner som holder forbløffende gunstige priser til tross for sterk eurokurs og generelt økende vinpriser.

Situasjonen var slik også for to år siden, da jeg lovpriste vin av den hvite alpedruen jacquere. 

Chignin Vieilles Vignes er fortsatt min favoritt fra Savoie, imponerende konsentrert for en vin i denne prisklassen. Men den er en vin som bare er å få i små kvanta. Derfor er det egentlig bra at den har fått et par utfordrere som koster enda mindre og finnes i svært mange polutsalg.

God denne også.

Labbé Vin de Savoie Abymes Jacquère har ikke den samme konsentrasjonen, men er en veldig god og småkompleks hvitvin den også, og byr ikke minst på utrolig god vinvaluta. Jean Perrier Cuvée Gastronomie Abymes er like billig, men litt fetere i stilen, noe som er et av kjennetegnene til denne spesielle druen. Ved siden av tydelig røyk- og kalkpreg. God munnfølelse og fin syre gjør dette til flotte matviner som også tåler mye mer enn de rimeligste chablisene.

Ikke minst bør de prøves til årets ferske skrei som nå fyller fiskediskene.

Jacquere gir altså en annen stil enn chablis, litt fetere, men fortsatt veldig mineralsk, og til den prisen du finner den i polhyllene er disse vinene noen veritable kupp.

De har i tillegg til særpreg også moteriktig lav alkohol 11-11,5 prosent er helt perfekt når de skal operere sammen med delikat norsk sjømat.

Men siden vi er inne på alternativ til chablis, må jeg minne om min årelange kjærlighet til den fortsatt like gunstig prisete Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie. I siste årgang ut er den usedvanlig fit – konsentrert og syrefrisk, nærmest fersk, selv om den har vært på flaske i minst halvannet år.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her