UKENS VIN: Hvis du trenger en pause fra chablis, kan du fylle den med zelen
Ukens vin

Hvis du trenger en pause fra chablis, kan du fylle den med zelen

Zelen er ikke det samme som selen, men en drue som bare finnes i et ytterst begrenset område i Slovenia og i sommer kom i form av to viner på et pol nær deg. Benytt sjansen til å smake noe unikt.

Zelen som betyr grønn på slovensk finnes sågar i to utgaver, som begge er gunstig priset, gitt denne vinstilens svært begrensete utbredelse. Det finnes bare 64 hektar (2009) av den og kun i Vipavska Dolina (Vipava-dalen), i den sørøstlige delen av Slovenia.

Les mer om Slovenia og Vipava

Mens Zorz Zelen 2017 er tilgjengelig i 172 butikker, finnes Pasji Rep Zelen 2017 i de 59 største og er kjøpt inn som parti - når den er utsolgt kommer den ikke inn igjen. Forskjellen er ikke veldig stor, for begge viser fram druesortens elegante delikate blomsterpregete stil med et lett innslag av mineraler og fin friskhet. Mineralkarakteren og friskheten i druene får støtte fra jordsmonnet i Vipava som er oppsmuldret sand og mergel med høyt innhold av kalk og mineraler etter marine organismer fra eocen periode (for inntil 50 millioner siden), et jordsmonn som også er kjent som flysch.

Zelen trenger lang tid på å modne og gir små druer og lavt utbytte. Druen som regnes som semi-aromatisk ble første gang nevnt i en bok om vinmaking fra 1845 hvor den omtales som en edel drue. Den skal ha vært etterspurt langt utenfor Vipavas grenser, men er nå nesten glemt. Derfor er det ekstra artig å få muligheten til å smake to viner med litt ulik signatur.

Se det spennende utvalget av slovenske viner på polet

Begge kommer fra små familiedrevne vingårder som jobber økologisk i vinmarken. Fakta er at Zorz med sine 12 hektar er en av de største i Vipava som totalt teller 2566 hektar fordelt på 30 landsbyer og enda flere produsenter. De fleste ligger langs hovedveien i den vestre delen av dalbunnen som ligger ved 100-150 m.o.h. I øst reiser fjellene seg bratt opp mot 1355 m.o.h.

Fra Vipava-dalen med fjellene i øst. Foto: Mny-Jhee

Fjellene er årsaken til at Vipava er Slovenias mest vindutsatte område, hvor borja som den nordøstlige vinden kalles, kan komme opp i en styrke på 100 km/t, altså full storm. Denne vinden gjør også nytte for seg i vinmarken ved at den sørger for god ventilasjon og tørker opp fuktighet fra Adriaterhavet som ligger 30-40 kilometer mot vest.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Pasji Rep Zelen 2017

Produsent:
Pasji Rep
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Slovenia
Område:
Øvrige
Pris:
129,80 kr
Varenummer:
10204801
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Zorz Zelen 2018

Produsent:
Zorz
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Slovenia
Område:
Øvrige
Pris:
109,70 kr
Varenummer:
10174801
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen