Ukens vin
Knallgodt økologisk hvitvinskjøp til sommerfesten

Knallgodt økologisk hvitvinskjøp til sommerfesten

Denne new zealandske sauvignon blanc-vinen kommer garantert til å fall i smak. Og ikke minst er både veldig budsjettvennlig og økologisk.
Aase E. Jacobsen
05 Juni 2016 - 11:44

Matua Sauvignon Blanc 2015 er så lys at du lurer på om det er vin du har i glasset. Men med en gang du setter nesen inntil blir du mer enn overbevist for her strømmer det på av velduft: søte sitrusfrukter, syrlige stikkelsbær, hylleblomst og en touch asparges. I munnen er den like intens og innsmigrende, men all godsmaken holdes oppe av fin syre og lett bitterhet. Et veldig godt valg til alt av sommermat. Og den takler også krydret mat i asiatisk retning.

Stadig grønnere

Til å være en økologisk vin fra én enkelt vinmark som er transportert helt fra den andre siden av kloden, er prisen nesten uvirkelig lav. New Zealand har et godt renommé for å lage intenst aromatiske hvitviner av sauvignon blanc-druen og de gode utgavene derfra er sjelden billige.  Så her er det bare å glede seg dobbelt.

New Zealand er et av verdens mest innovative vinland

Dette er Matuas andre årgang med sertifisert økologisk vin. Og sjefsvinmaker fram til årsskiftet, Nikolai St. George, lovet da jeg møtte ham i september i fjor, at det blir flere. New Zealand har faktisk kommet mye lengre enn andre vinproduserende land i retning av et «grønt skifte». Enn så lenge er det bare 6 prosent som er sertifisert økologisk, men nærmere 100 prosent av landets vinmarker dyrkes «bærekraftig». Og innen 2012 er andelen økologisk forventet å bli 20 prosent.

Fra Marlborough.

 

Matua har fått et solid grep på det norske markedet med i øyeblikket ni viner i salg.

Sjekk ut alle vinene fra denne produsenten

To av dem er sågar i samtlige polutsalg bortsett fra de ni minste. Det gjelder Matua Lands & Legends Sauvignon Blanc 2015 og Matua Pinot Noir 2014 som er en svært rimelig smak av pinot noir fra denne delen av verden. En vin som er lett å like og å forstå.

Lovende fra underområdet Awatere

Det er også boksutgaven av den hvite (men ikke økologisk). Til Lands & Legends-utgaven kommer druene fra flere deler av Marlborough som er New Zealands fremste område for akkurat denne druen, men hvor gjennomsnittskvaliteten har vært under stadig press på grunn av økende produksjon. Matuas vin tilhører det konsentrerte sjiktet med veldig god druekarakter.

Les mer om suksesshistorien til Marlborough og sauvignon blanc

Den overgås av Matua Single Vineyard Awatere Sauvignon Blanc 2014 som er et prakteksemplar av en sauvignon blanc. Svært smaksrik og fyldig, men likevel balansert, også når det kommer til alkohol. Og ikke minst en super matvin. Awatere er ett av Marlboroughs tre underområder, det sørligste, tørreste og kjøligste og dermed det det knytter seg størst forventinger til når det gjelder å reetablere Marlboroughs renommé som «grand cru» for sauvignon blanc. Matuas forsmak er altså svært overbevisende

Matua ble startet av brødrene Bill og Ross Spence og er å regne blant pionerene. De plantet sine første sauvignon blanc-vinstokker allerede i 1969 og lanserte sin første vin i 1974.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her