Ukens vin
Knallkjøp til sushi

Knallkjøp til sushi

De rimeligste vinene til denne topprodusenten er som skapt til sushi og andre asiatiske retter vi ikke får nok av.
Aase E. Jacobsen
28 August 2016 - 16:56

Med både den halvtørre Schloss Lieser Kabinett 2014 og Schloss Lieser Trocken 2014 får du svært mye vin for pengene. Men det er kabinetten som går seirende ut av matchen overfor asiatisk mat. Den tåler enda mer enn den tørrere utgaven.

Perfekt midtuke-priset

I møtet med syltet ingefær og wasabi fra sushien eller den sterke chilisausen som ofte følger thairetter, skårer den høyt. Det er restsødmen som fungerer som en buffer mot disse skarpe smakene, og som sørger for en avslutning hvor både vinen og maten smelter sammen.

Når det er sagt, klarer også den tørreste rieslingen seg ganske så godt. Spesielt til klassisk nigiri-sushi og sashimi. Og det er jo førstevalget til de fleste. Prisen gjør den også svært interessant for sushimåltider midt i uka eller når det er mange til bords.

Har fått et solid løft

At begge vinene er i 2014-årgang gjør at de har fått litt tid på seg til å vise fram de typiske trekkene til Mosel-riesling: en touch av petroleum (ja, det er positivt ment), modne grønne epler og blomster.

Les mer om hva som kjennetegner de ulike delene av Mosel-dalen

Bak Schloss Lieser-vinene står Thomas Haag og kona Ute. Thomas har Mosel i blodet siden han kommer fra en betydelig berømthet i Mosel-dalen, nemlig Fritz Haag som i dag styres av Thomas’ bror, Oliver.

Ute og Thomas Haag.

 

Selv om Thomas ble kåret til Wine Maker of the year for sin 2014-årgang av Gault Millau – Tysklands ledende vinguide, så har han ikke kommet helt lett til det.

Da han overtok Schloss Lieser i 1992 var det historiske vinslottets renommé på bunnivå etter lang tids vanskjøtsel. I dag regnes Schloss Lieser atter inn blant eliten i Mosel.

Schloss Lieser er et kjent landemerke i Mosel.

Juvelen i Lieser-kronen er Niederberg Helden hvor Thomas Haag har en betydelig andel. Denne sørvendte vinmarken med blåskiferjordsmonn har partier med opp mot 80 prosent stigning. Stupbratt med andre ord. De rimeligste vinene er imidlertid en miks av druer fra også andre deler av Lieser og av Mosel, deriblant Graacher Himmelreich.

Foreløpig er det ikke så mange Lieser-viner i salg på polet

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her