Uklassisk klassiker

Mens pågangen av nye viner er store og økende, føles det trygt å gå tilbake til gamle travere og i hvert fall så lenge de fornyer seg i form av nye årganger og bare blir bedre og bedre. Ukens vin er en slik uklassisk klassiker som også passer utmerket til
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2000 - 18:28

Brolio Chianti Classico 1998 (varenr. 699, kr 132) fra Barone Ricasoli er en virkelig klassiker, for det var det daværende Italias statsminister og baron Bettino Ricasoli som i 1874 laget resepten til vinen som er blitt verdensberømt under navnet chianti. Og som i ettertid for mange er synonymt med italiensk rødvin.

Mens dagens Brolio kun inneholder røde druer, så å si bare sangiovese med et lite innslag av cannaiolo, bestod den opprinnelige blandingen også av mellom 10 og 30 prosent hvite druer som trebbiano og malvasia. Målet var å gjøre vinen mer tilgjengelig og lettdrikkelig i ung alder. I dag arbeider smaken mot slike lette viner derfor erstattes hvitvinstokkene i vinmarkene i økende grad med sangiovese, som uomtvistelig er Toscanas aller beste drue, og internasjonale druesorter som merlot og cabernet sauvignon.

Brolio har betegnelsen Chianti Classico og det er fordi druene er hentet fra vinmarker beliggende i hjertet av Chianti-appellasjonen som dekker det store området fra Firenze i nord til Siena i sør. Classico er altså ensbetydende med det beste. Classico som område ble definert allerede for nærmere 300 år siden, men ble i 1966 da loven av DOC (denominazione di origine cotrollata) trådde i kraft, betydelig utvidet. Mest på vondt etter manges mening for flere av områdene som ble inkludert produserer ikke vin av samme konsentrasjon som i det opprinnelige Classico.

Men Brolio var med fra starten beliggende som slottet er i kommunen Gaiole. Midt i hjertet av hjertet. Her er landskapet svært kupert og ligner ikke veldig på det turisttette Sør-Toscana hvor de bølgende åsene rammet inn av svalenes flukt og blå himmel bringer frem noen millioner sukk hver sommer.

La oss sukke over vinen, for atter en gang leverer Ricasoli en flott Brolio i form av 98-årgangen som for Toscanas del ikke er så oppskrytt som den veldig gode 97. Som raskt fikk betegnelsen århundrets best. 1998 er mer klassisk på linje med 1996 og 1995 (også veldig gode årganger for Chianti) hvilket er gunstig for å gi en balansert og klassisk vin.

Brolio 98 er en vin som godt kan puttes i kjelleren noen år, samtidig som den er deilig å drikke nå. Etter ti måneder i fat av varierende størrelse og alder er fatpreget naturlig nok fortsatt uttalt men ikke påtrengende. Fatpreget gir Brolio en internasjonal aura og skiller den fra den tradisjonelle chinati som kun modnes i de store fatene av slovensk eik som kalles botte. Derfor er Brolio en smule uklassisk. Men like fullt en sjarmerende vin med tydelige men ikke aggressive tanniner og med et umiskjennelig preg av sangiovese. Og nydelig til gode lammeretter.

Ricasoli er klassisk i enda flere henseender siden familien konkurrerer med en annen toscansk familie, Antinori, om å være verdens eldste vinhus. Ricasoli har holdt til på samme sted, på slottet Brolio, siden 1147, og slår dermed Antinori med et par århundre så lenge Ricasoliene kan dokumentere vinproduksjon helt tilbake til starten. Men ikke i størrelse for Ricasoli er med sine 227 hektar liten i forhold til Antinori, men betydelig sammenlignet med den gjennomsnittlige vingård i Chianti Classio.

Ukens vin på mobilen
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1980.

Pris for tjenesten er Kr 3, - per mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her