Drikke
Ultimate terroirviner

Ultimate terroirviner

Få viner er så intense i mineralpreget som hvitvinene til Domaine de Bellivière.
Aase E. Jacobsen
27 Oktober 2011 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

En kombinasjon av sterkt jordsmonn, biodynamisk dyrking, gamle vinstokker og en druesort som har en helt spesiell evne til å la terroiret skinne gjennom.

Ikke riesling denne gangen, men derimot chenin blanc. Loire-dalens aller største hvite perle. Nærmere bestemt fra appellasjonen Jasnières og Coteaux du Loir.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Vieilles Vignes Éparses 2007 (59668) er den mest "ekstreme" med imponerende konsentrasjon, svært lukket, fast og tørr med en mineralsk ettersmak som også har mye preg av friske grønne epler.

Altfor ung i dag, nærmest for barnerov å regne, men etter en time eller flere i karaffel, vil den begynne å "snakke".

Gamle vinplanter
Motsatsen er Les Rosiers 2007 (59666) som byr på en helt annen aromarikdom, masse aprikos og pakistansk mango, men også tydelig mineralkarakter. Den er stofflig og stor, men med en utrolig god syre som frisker opp og holder smaken svært lenge. Også denne en vin som tåler mange år i kjelleren, men som i dag trenger rike sjømatretter eller lyst kjøtt med kremet saus å bryne seg på.

Forskjellen på de to er ikke uventet vinmarkenes beskaffenhet. Den første er laget av Domaine de Bellivières eldste planter, 50 til 80 år gamle, hvilket gjør at utbyttet er ekstremt lavt, 25 hl/ha. Den andre har et jordsmonn med noe mer sand, men fortsatt dominert av områdets typiske leirholdige jord over porøs kalkstein. Innslaget av flint bidrar til det intense mineralpreget vinene har til felles.

Utenfor allfarvei
Eric Nicolas som er mannen bak disse fantastiske uttrykkene for chenin blanc, er nøye med å bruke skudd fra de opprinnelige plantene, såkalt sélection massale, når nyplanting skal gjøres. Han har sågar plantet upodete vinstokker i to av parsellene og i en annen har han økt tettheten til ekstreme 40.000 planter per hektar.

Selv om Nicolas har en høy stjerne, er området likevel utenfor allfarvei. Og trenger derfor litt mer forklaring. Coteaux du Loir som ligger ved elven Loir (en sideelv til Loire, i nordlig retning) omkranser den bittelille appellasjonen Jasnières. Les Rosiers er en Jasnières, og Vieilles Vignes Éparses en Coteaux du Loir. Rett og slett fordi de gamle parsellene som gir druer til den siste ligger der de ligger. Det er derfor ikke et spørsmål om kvalitetsforskjeller. Det er L'Effraie 2007 (59665), også den en Coteaux du Loir, et veldig godt bevis på.

Får være i fred
Mens Jasnières kun gjelder for chenin blanc, dyrkes det også blå druer i Coteaux du Loir, nemlig den spennende pineau d'aunis. Domaine de Bellivières utgave er saftig og frisk med fint preg av mineraler og urter.

Nicolas følger ikke uventet biodynamiske prinsipper også i vinkjelleren. Vinene vinifiseres parsell for parsell, og av dem har han riktig mange. De får lov å være i fred til de er ferdige hvilket kan ta inntil et år. Gjæringen finner sted i brukte fat, ikke får at det skal gi smak, men heller gi vinen mikroskopiske mengder luft under den lange gjæringen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
 
 

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

En kombinasjon av sterkt jordsmonn, biodynamisk dyrking, gamle vinstokker og en druesort som har en helt spesiell evne til å la terroiret skinne gjennom.

Ikke riesling denne gangen, men derimot chenin blanc. Loire-dalens aller største hvite perle. Nærmere bestemt fra appellasjonen Jasnières og Coteaux du Loir.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Vieilles Vignes Éparses 2007 (59668) er den mest "ekstreme" med imponerende konsentrasjon, svært lukket, fast og tørr med en mineralsk ettersmak som også har mye preg av friske grønne epler.

Altfor ung i dag, nærmest for barnerov å regne, men etter en time eller flere i karaffel, vil den begynne å "snakke".

Gamle vinplanter
Motsatsen er Les Rosiers 2007 (59666) som byr på en helt annen aromarikdom, masse aprikos og pakistansk mango, men også tydelig mineralkarakter. Den er stofflig og stor, men med en utrolig god syre som frisker opp og holder smaken svært lenge. Også denne en vin som tåler mange år i kjelleren, men som i dag trenger rike sjømatretter eller lyst kjøtt med kremet saus å bryne seg på.

Forskjellen på de to er ikke uventet vinmarkenes beskaffenhet. Den første er laget av Domaine de Bellivières eldste planter, 50 til 80 år gamle, hvilket gjør at utbyttet er ekstremt lavt, 25 hl/ha. Den andre har et jordsmonn med noe mer sand, men fortsatt dominert av områdets typiske leirholdige jord over porøs kalkstein. Innslaget av flint bidrar til det intense mineralpreget vinene har til felles.

Utenfor allfarvei
Eric Nicolas som er mannen bak disse fantastiske uttrykkene for chenin blanc, er nøye med å bruke skudd fra de opprinnelige plantene, såkalt sélection massale, når nyplanting skal gjøres. Han har sågar plantet upodete vinstokker i to av parsellene og i en annen har han økt tettheten til ekstreme 40.000 planter per hektar.

Selv om Nicolas har en høy stjerne, er området likevel utenfor allfarvei. Og trenger derfor litt mer forklaring. Coteaux du Loir som ligger ved elven Loir (en sideelv til Loire, i nordlig retning) omkranser den bittelille appellasjonen Jasnières. Les Rosiers er en Jasnières, og Vieilles Vignes Éparses en Coteaux du Loir. Rett og slett fordi de gamle parsellene som gir druer til den siste ligger der de ligger. Det er derfor ikke et spørsmål om kvalitetsforskjeller. Det er L'Effraie 2007 (59665), også den en Coteaux du Loir, et veldig godt bevis på.

Får være i fred
Mens Jasnières kun gjelder for chenin blanc, dyrkes det også blå druer i Coteaux du Loir, nemlig den spennende pineau d'aunis. Domaine de Bellivières utgave er saftig og frisk med fint preg av mineraler og urter.

Nicolas følger ikke uventet biodynamiske prinsipper også i vinkjelleren. Vinene vinifiseres parsell for parsell, og av dem har han riktig mange. De får lov å være i fred til de er ferdige hvilket kan ta inntil et år. Gjæringen finner sted i brukte fat, ikke får at det skal gi smak, men heller gi vinen mikroskopiske mengder luft under den lange gjæringen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her