Drikke
Ultimate terroirviner

Ultimate terroirviner

Få viner er så intense i mineralpreget som hvitvinene til Domaine de Bellivière.
Aase E. Jacobsen
27 Oktober 2011 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

En kombinasjon av sterkt jordsmonn, biodynamisk dyrking, gamle vinstokker og en druesort som har en helt spesiell evne til å la terroiret skinne gjennom.

Ikke riesling denne gangen, men derimot chenin blanc. Loire-dalens aller største hvite perle. Nærmere bestemt fra appellasjonen Jasnières og Coteaux du Loir.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Vieilles Vignes Éparses 2007 (59668) er den mest "ekstreme" med imponerende konsentrasjon, svært lukket, fast og tørr med en mineralsk ettersmak som også har mye preg av friske grønne epler.

Altfor ung i dag, nærmest for barnerov å regne, men etter en time eller flere i karaffel, vil den begynne å "snakke".

Gamle vinplanter
Motsatsen er Les Rosiers 2007 (59666) som byr på en helt annen aromarikdom, masse aprikos og pakistansk mango, men også tydelig mineralkarakter. Den er stofflig og stor, men med en utrolig god syre som frisker opp og holder smaken svært lenge. Også denne en vin som tåler mange år i kjelleren, men som i dag trenger rike sjømatretter eller lyst kjøtt med kremet saus å bryne seg på.

Forskjellen på de to er ikke uventet vinmarkenes beskaffenhet. Den første er laget av Domaine de Bellivières eldste planter, 50 til 80 år gamle, hvilket gjør at utbyttet er ekstremt lavt, 25 hl/ha. Den andre har et jordsmonn med noe mer sand, men fortsatt dominert av områdets typiske leirholdige jord over porøs kalkstein. Innslaget av flint bidrar til det intense mineralpreget vinene har til felles.

Utenfor allfarvei
Eric Nicolas som er mannen bak disse fantastiske uttrykkene for chenin blanc, er nøye med å bruke skudd fra de opprinnelige plantene, såkalt sélection massale, når nyplanting skal gjøres. Han har sågar plantet upodete vinstokker i to av parsellene og i en annen har han økt tettheten til ekstreme 40.000 planter per hektar.

Selv om Nicolas har en høy stjerne, er området likevel utenfor allfarvei. Og trenger derfor litt mer forklaring. Coteaux du Loir som ligger ved elven Loir (en sideelv til Loire, i nordlig retning) omkranser den bittelille appellasjonen Jasnières. Les Rosiers er en Jasnières, og Vieilles Vignes Éparses en Coteaux du Loir. Rett og slett fordi de gamle parsellene som gir druer til den siste ligger der de ligger. Det er derfor ikke et spørsmål om kvalitetsforskjeller. Det er L'Effraie 2007 (59665), også den en Coteaux du Loir, et veldig godt bevis på.

Får være i fred
Mens Jasnières kun gjelder for chenin blanc, dyrkes det også blå druer i Coteaux du Loir, nemlig den spennende pineau d'aunis. Domaine de Bellivières utgave er saftig og frisk med fint preg av mineraler og urter.

Nicolas følger ikke uventet biodynamiske prinsipper også i vinkjelleren. Vinene vinifiseres parsell for parsell, og av dem har han riktig mange. De får lov å være i fred til de er ferdige hvilket kan ta inntil et år. Gjæringen finner sted i brukte fat, ikke får at det skal gi smak, men heller gi vinen mikroskopiske mengder luft under den lange gjæringen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
 
 

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

En kombinasjon av sterkt jordsmonn, biodynamisk dyrking, gamle vinstokker og en druesort som har en helt spesiell evne til å la terroiret skinne gjennom.

Ikke riesling denne gangen, men derimot chenin blanc. Loire-dalens aller største hvite perle. Nærmere bestemt fra appellasjonen Jasnières og Coteaux du Loir.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Vieilles Vignes Éparses 2007 (59668) er den mest "ekstreme" med imponerende konsentrasjon, svært lukket, fast og tørr med en mineralsk ettersmak som også har mye preg av friske grønne epler.

Altfor ung i dag, nærmest for barnerov å regne, men etter en time eller flere i karaffel, vil den begynne å "snakke".

Gamle vinplanter
Motsatsen er Les Rosiers 2007 (59666) som byr på en helt annen aromarikdom, masse aprikos og pakistansk mango, men også tydelig mineralkarakter. Den er stofflig og stor, men med en utrolig god syre som frisker opp og holder smaken svært lenge. Også denne en vin som tåler mange år i kjelleren, men som i dag trenger rike sjømatretter eller lyst kjøtt med kremet saus å bryne seg på.

Forskjellen på de to er ikke uventet vinmarkenes beskaffenhet. Den første er laget av Domaine de Bellivières eldste planter, 50 til 80 år gamle, hvilket gjør at utbyttet er ekstremt lavt, 25 hl/ha. Den andre har et jordsmonn med noe mer sand, men fortsatt dominert av områdets typiske leirholdige jord over porøs kalkstein. Innslaget av flint bidrar til det intense mineralpreget vinene har til felles.

Utenfor allfarvei
Eric Nicolas som er mannen bak disse fantastiske uttrykkene for chenin blanc, er nøye med å bruke skudd fra de opprinnelige plantene, såkalt sélection massale, når nyplanting skal gjøres. Han har sågar plantet upodete vinstokker i to av parsellene og i en annen har han økt tettheten til ekstreme 40.000 planter per hektar.

Selv om Nicolas har en høy stjerne, er området likevel utenfor allfarvei. Og trenger derfor litt mer forklaring. Coteaux du Loir som ligger ved elven Loir (en sideelv til Loire, i nordlig retning) omkranser den bittelille appellasjonen Jasnières. Les Rosiers er en Jasnières, og Vieilles Vignes Éparses en Coteaux du Loir. Rett og slett fordi de gamle parsellene som gir druer til den siste ligger der de ligger. Det er derfor ikke et spørsmål om kvalitetsforskjeller. Det er L'Effraie 2007 (59665), også den en Coteaux du Loir, et veldig godt bevis på.

Får være i fred
Mens Jasnières kun gjelder for chenin blanc, dyrkes det også blå druer i Coteaux du Loir, nemlig den spennende pineau d'aunis. Domaine de Bellivières utgave er saftig og frisk med fint preg av mineraler og urter.

Nicolas følger ikke uventet biodynamiske prinsipper også i vinkjelleren. Vinene vinifiseres parsell for parsell, og av dem har han riktig mange. De får lov å være i fred til de er ferdige hvilket kan ta inntil et år. Gjæringen finner sted i brukte fat, ikke får at det skal gi smak, men heller gi vinen mikroskopiske mengder luft under den lange gjæringen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her