Ut og skrem

Den 31. oktober skjer det igjen. Etter en runde i nabolaget utkledt som de uhyrligste vesener, er det deilig å komme inn i varmen til ekte Halloween-mat, nemlig en smaksrik gresskargryte med passende drikke til.

Halloween er kommet for å bli skal vi dømme etter bokhandleres og lekebutikkers stadig økende utvalg av halloweenutstyr både til utkledning og til dekor. Denne helamerikanske måten å markere allhelgensaften, natten til den 1. november da alle gjenferd i følge overtroen viser seg, faller i særdeles god smak blant de yngre. Men også voksne liker å kle seg ut som de uhyrligste vesener og skremme naboer til å gi fra seg godterier. En rask titt i hyllene for halloweenutstyr tyder på at fantasien til maskedesignerne har nådd atter nye høyder. Hvis du ikke klarer å skremme noen i år, klarer du det aldri!

Halloween er først og fremst utkledning og moro, men til alle fester og sammenkomster trenger gjestene noe å bite i. Derfor satser vi på en lettlaget gresskargryte som varmer godt etter en runde i høstmørke og -kalde bygater. Mesteparten kan gjøres ferdig på forhånd for både selve gresskargryten og tilbehøret, slik at det som gjenstår bare rett og slett er å varme den opp.

Grønt med ekkelt oppi
Når det gjelder valg av drikke, er det selvsagt avhengig av alderen på gjestene. Både store og små vil imidlertid sette pris på en giftiggrønn aperitiff (selvsagt alkoholfri) som du lager selv særlig hvis det flyter ekle insekter (selvsagt av plast) i stedet for fruktbiter oppi. Serverer du litt bloddryppende popcorn til, er suksessen et faktum.

Ellers er øl godt både for å slukke tørsten etter nattevandringen og som følge til denne lett krydrete og sødmefylte gryteretten. Det nederlandske  La Trappe Blond (34020) (for 33 cl) matcher sødmen i retten perfekt samtidig som den litt pikante smaken av chorizoen rundes av. Et ok alternativ som er i salg i vanlige butikker er engelske Newcastle Brown Ale.

Men ingen sier vel nei til rødvin en sen og guffen oktoberkveld. Siden det er en helamerikansk tradisjon, er det naturlig å prøve på en amerikansk vin, selvsagt fra California. Corbett Canyon Zinfandel 2000/2001 (41299) er til å være en rimelig californier godt laget. Det betyr at den ikke bare er søtladen og bløt men har nok fasthet til å kunne nytes til mat. Som til en ekte halloweengryte.

I samme prisleie er portugiseren Monte Velho 2004/2005 (31456) som er et funn for den som vil ha noe mer syrer inn i smaksbildet. En utrolig saftig og deilig vin som er som skapt for denne retten. Og som er veldig god å nippe til etter at tallerkenen er tom.

Fleksibel og prisgunstig
Det er definitivt også norditalienske Fontanafreddas La Lepre Dolcetto Diano d'Alba 2010 (40794) som er den riktige vinen for den som vil legge litt ekstra i vinpotten. Du blir garantert sjarmert for her er det masser av søte røde og mørke bær i så vel duft som smak, god fylde og lang ettersmak. Og selvsagt en veldig god match til gresskargryten.

Vil du heller servere hvitvin, er det ikke noe problem for gresskargryten er ikke kraftigere enn av vi klarer å finne et alternativ innen et akseptabelt prisnivå. Den usedvanlig fleksible og prisgunstige Santa Rita 120 Chardonnay 2012 (7534) har nok kraft og syrer til å møte sødmen og krydderet i maten.

Når det er tid for krydderkake, kan det passe med en dessertvin. Hvorfor ikke en dyp blodrød portvin som Rozès Late Bottled Vintage 2000 (20036) (37,5cl). Godt til den rike kaken og deilig å nyte alene.

Giftiggrønn aperitiff

Fremgangsmåte

Bland alt i en stor bolle og ha gjerne oppi ekle plastting som edderkopper og lignende som du har lagt i fryseren tidligere på dagen. Server i gjennomsiktige glass med svart sugerør.

Oppskriften gir 2,7 liter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Bloddryppende popcorn

Fremgangsmåte

Rør ut rød konditorfarge i smeltet smør eller olje i en kjele. Tilsett popcorn og pop på vanlig måte.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gresskargryte

Fremgangsmåte

Varm 2 ss olivenolje i en panne og brun pølseskivene og kjøttet i ca 5 minutter.

Overfør kjøttet til en tallerken og tilsett løk og gresskar i pannen. Fres i ca fem minutter under stadig omrøring. Ha deretter i vinen og la småkoke i noen minutter.

Tilsett kjøtt og la retten trekke ved svak varme i 15 minutter til gresskaret begynner å moses. Ta av kokeplaten og varm opp igjen like før servering.

Varm opp hvitvin eller vann og bløtlegg tomatene i den i minst 10 minutter. Ta dem opp og kryst ut overflødig væske. Kutt i små terninger.

Like før servering lager du couscousen ved å følge instruksen på pakken (vanligvis går det ut på å koke opp vann tilsatt litt salt, tilsette couscous og la den stå og trekke noen minutter). Ha i tomatbiter, olivenolje, urter, avocadobiter og salt og pepper, og bland godt.

Server med godt brød og gjerne en grønn salat.

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Flere retter med gresskar

Her finner du mange deilige gryteretter

Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her

Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?

Kanskje en fiskegryte frister deg mer?

Hva med en gryterett med bare grønnsaker?

 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Krydderkake med gresskar

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egg og pisk godt. Kjør gresskar til puré med stavmikser. Bland med skummet surmelk og vaniljesukker. Bland melet med krydderne og tilsett i smør- og sukkerblandingen porsjonsvis mens du rører godt mellom hver gang. Til slutt has gresskar- og surmelkblandingen i og deigen helles i en stor kakeform. Stek ved 170 grader i 1 time. Sjekk om kaken er gjennomstekt ved å stikke en trepinne nedi. Hvis pinnen er helt tørr, er kaken stekt. Ta ut av ovnen og avkjøl. Dryss melis over eller smør et lag med Philadelphiakrem på toppen og i midten

Philadelphiakremen:
Bland ost, smør, appelsinjuice og gresskarpuré godt. Tilsett melis mens du rører godt. Del kaken i to og smør kremen i  midten og på toppen. Pynten må selvsagt stå i stil med anledningen. Du kan klippe sjablonger av dødninghoder eller lignende og legge forsiktig over mens du finsikter farget melis eller finrevet mørk sjokolade over.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen