Drikke
Vanvittig billig fra Burgund

Vanvittig billig fra Burgund

Denne hvite burgunderen er latterlig billig tatt kvaliteten i betraktning.
Aase E. Jacobsen
10 September 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ch. de La Greffière Mâcon la Roche Vineuse 2014 (90999)har nemlig det vi leter etter i en vellaget hvit burgunder, pent chardonnay-uttrykk, friskhet og terroiravtrykk, eller smak fra stedet druene er dyrket. Derfor er det ganske merkelig at den er borte fra basisutvalget - men trøsten er at den fortsatt finnes i en del polutsalg.

Super årgang

Den har fint mineralpreg, sitrusfriskhet og velintegrert fat. En elegant vin som matcher gode retter med sjømat perfekt. 2012 er dessuten en fin årgang for chardonnay fra denne kanten. Og bedre enn 2009 som jeg personlig mener ga litt for fet og sødmefylt frukt i det sørlige Burgund.

Mens resten av Burgund hadde kraftig reduksjon i avlingen på grunn av vårfrost, haglstormer og ulike sykdomsutbrudd etter regnet i juli, kom Mâcon relativt godt ut av det. Kvalitetsmessig er nemlig 2012 en god årgang takket være det gode varme været fra august og under innhøstningen.

Mâcon blir stadig mer populær

Alt i alt en syrefrisk årgang med bra frukt. Mâcon er normalt en kilde til budsjettburgundere, men ikke alt er like godt. Ofte er de rimeligste vinene litt slappe i fisken, men ukens utvalgte skiller seg ut.

Denne Mâcon-Villages-en er også god

Den kommer fra en svært tradisjonsrik produsent Ch. de La Greffiere, i denne delen av Burgund. De har holdt det gående siden 1585. I dag eier den familiedrevne vingården 28 hektar og lager i alt tre ulike viner fra Mâcon La Roche Vineuse. Vår vin er «enkleste» utgave som får sine druer fra en parsell på 9,45 hektar med det for området typiske kalk- og leirjordsmonnet.

Historisk anerkjent

I Mâcon finnes ingen klassifisering utover kommunenivå. Enten Mâcon-Villages eller med navnet på kommunen spesifisert. Som i dette tilfellet. La Roche Vineuse er for øvrig en av appellasjonens mest kjente kommuner, også historisk sett. Det er først og fremst Olivier Merlin som har gjort den kjent, men også Ch. de La Greffière bidrar til det gode renomméet.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ta en sniktest av juleskinka med dette tilbehøret
Dagens rett

Ta en sniktest av juleskinka med dette tilbehøret

For mange hører skinke til på julemenyen, både den klassiske og den røykte. Den siste er i sentrum for denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her