Vellagret til godpris

Ch. La Reyne lager moderniserte utgaver av klassikeren Cahors. Til flotte priser.
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Mens malbec i dag for det meste forbindes med Argentina, er det i Cahors den hører hjemme. Det er der inspirasjonen til å lage rene malbecviner kommer fra, i kontrast til hos naboene Bordeaux og Marmandais hvor malbec bare har vært en biingrediens.

Skikkelig opprydding
I Cahors har druen dessuten et lokalt navn, cot, og den trives veldig godt i de steinete kalkterrassene langs elven Lot. Her holder Ch. La Reyne med sine 30 hektar til.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

For snart 13 år siden overtok Johan Vidal eiendommen etter sin far og bestefar. Han satte i gang et større moderniseringsarbeid. I første rekke i vinmarkene med økt beplantingstetthet, lavere beskjæring, ugress mellom radene, fjerning av løv og kutting av klaser. I dag bruker han ingen form for (kjemisk) plantevern.

Veldig forskjellige uttrykk
I kjelleren har det også skjedd endringer med introduksjon av barriques, selv om gjæring i sementtankene fortsatt brukes i en viss grad. Større grad av tanninuttrekk er en viktig faktor, for Johan satser på viner med godt lagringspotensial.

Og det har han lyktes med. For både Ch. La Reyne Le Prestige 2002 (10677) og Ch. La Reyne Le Prestige 2006 (61897) er gode uttrykk for malbec, om enn på hver sin måte. 2002 som var et "klassisk" år er langt mer moden, og viser allerede klare tertiæraromaer. Og er i så måte et veldig godt eksempel på hvordan en cahors utvikler seg. Allerede nå en flott partner til gode viltretter. 2003 derimot er fortsatt veldig ung, og samtidig et veldig godt bevis på hvor vellykket malbec blir under varme forhold.

Små kvanta
Druen trenger nemlig på grunn av sitt noe tynnere skall mer varme enn eksempelvis cabernet sauvignon og merlot. Druen tåler ikke frost og ble tilnærmet utryddet etter frostkatastrofen i 1956. Den forsvant dermed for godt fra Bordeaux, mens vinmarkene ble plantet på ny i det mer kontinentale klimaet i Cahors.

Begge disse vinene finnes i et svært begrenset antall, og selv om det er mer i kjelleren til Johan holder det neppe til alle. Ch. Leret Monpezat 2005/2006 (11588) er en annen veldig interessant Cahors som er noe mer tilgjengelig all den tid den fortsatt finnes i en del polutsalg.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her