Vellagret til innbruddspris

En moden og lekker riesling til under to hundre kroner er en veritabel gavepakke.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Markus Molitor Edition 1 Zeltinger Himmelreich Riesling Spätlese Feinherb 2004 (59259) er et aldri så lite kupp, så mye riesling for kroner 185,80 er ikke hverdagskost. For det første har den fått noen år på seg til å få frem mye av den flotte karakteren som Zeltinger Himmelreich-vinmarken har å by på. Det betyr stor frukt i retning mango og fersken samt et veldig godt mineralpreg. Syren er virkelig lekker og gjør at restsødmen på ca 27 g/l ikke er særlig merkbar. Men denne kombinasjonen gjør den til en spennende matvin som tåler mye eksotiske toner. Gjerne i form av indisk krydring, men dog med måte.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Jubileumspris
For det andre er dette en helt spesiell cuvée fra Markus Molitor. Edition 1 er Markus Molitors jubileumsvin fra i fjor da han feiret sine 25 år som eier av Weingut Markus Molitor. Molitor overtok nemlig eiendommen Haus Klosterberg med 3 hektar vinmarker etter sin far da han bare var 20 år. Han kom imidlertid ikke til dekket bord, men har gjennom oppkjøp av parseller i de beste delene av Mosel sikret seg en helt unik representativitet og sterk posisjon.

Vår vin kommer altså fra Himmelreich som er den største vinmarken i Zeltingen. Molitors 2,9 hektar ligger imidlertid i den bratteste delen hvor det er blå Devon-skifer i alle grader av forvitring som dominerer. Parsellen har svært gammelt plantemateriale hvilket forklarer den store konsentrasjonen.

Den er gjæret langsomt og uten fremmedgjær i 1200 liters gamle tyske eikefat. Dette skal gi en bedre forberedelse til et langt liv enn en reduktiv vinifikasjon i ståltanker.

Suksessformel
Molitor ble tydeligvis så begeistret for Edition-konseptet, som innebærer vellagrete viner, at han fortsetter også i år. Fra og med mars vil Editon 2 være tilgjengelig i Norge. Den kommer fra den mindre kjente vinmarken Deutscherrenberg i Zeltingen, og da fra 2003. Fortsatt som feinherb.

Feinherb har ellers vært en suksessformel for Molitor all den tid disse vinene oppnår svært høye skår i Gault Millau som er tyskernes bibel for vininnkjøp.

Lavt priset sødme
Det gjør også Molitors ausleser, en annen spesialitet, som graderes ved hjelp av stjerner etter Öchsle-verdi ved innhøstingen som alltid skjer ekstremt sent. En stjerne betyr 95 Öchsle, to stjerner 100 og tre stjerner 106. De finnes både i søte, halvtørre og tørre utgaver. Og Molitor garanterer faktisk et lagringspotensial på henholdsvis 30 og 20 år for disse vinene.

Som Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese ** Feinherb 2001 (48363) og Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese *** Trocken 2006 (52895) . Begge er produkter av sine respektive årganger samt ikke minst den fantastiske vinmarken Zeltinger Sonnenuhr som er Molitors toppvinmark. Her er han faktisk største eier. Jordsmonnet er også her blå Devon-skifer og vinstokkene mer enn 80 år gamle. Avkastningen er mikroskopisk, rundt 10-20hl/ha.

Den store prisforskjellen på disse to vinene skyldes nok det tyske markedets ustoppelige tørst etter tørre viner, og tilsvarende manglende interesse for de med restsødme. Og det er verst for dem.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Markus Molitor Edition 1 Zeltinger Himmelreich Riesling Spätlese Feinherb 2004

Produsent:
Weingut Markus Molitor
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Pris:
189,80 kr
Varenummer:
5925901
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese ** Feinherb 2001

Produsent:
Weing. Markus Molitor
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel-Saar-Ruwer
Pris:
234,70 kr
Varenummer:
4836301
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese *** Trocken 2006

Produsent:
Weing. Markus Molitor
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel-Saar-Ruwer
Pris:
479,70 kr
Varenummer:
5289501
94 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen