Godbiter i pollisten
Venter på Burgund 2015? Her får du en forsmak men med en annen drue

Venter på Burgund 2015? Her får du en forsmak men med en annen drue

Mens vi venter på at Burgund-pinot noir fra 2015 skal komme på markedet, er det mye glede å hente fra Beaujolais. Og disse byr på utrolig god vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
03 Mai 2017 - 14:45

Vi har jo allerede fått en smakebit av Jean Paul Brun i 2015, nemlig gjennom deres beaujolais nouveau høsten 2015 som utmerket seg med sin mørkere og svært så kjøttfulle frukt. Og sjelden god ferskvin.

Les om 2015-årgangen her

Når druematerialet fra samme år har fått mer tid på seg og ikke minst kommer fra det som regnes som Beaujolais’ aller fremste «grand cru», Morgon Côtes du Py, blir det helt andre boller.

Jean-Paul Brun er mannen bak disse vinene. Foto: © Guillaume ATGER / Fédéphoto.com 

 

Jean-Paul Brun Morgon Cotes du Py Javernieres 2015 kommer sågar fra en enkeltparsell innen denne ettertraktete åssiden. En parsell som kjennetegnes av gamle vinstokker og jernholdig jordsmonn med forvitret skifer som sørger for viner med stor konsentrasjon og dybde. Akkurat slik er Jean Paul Bruns utgave som også byr på besnærende frukt, god sødme og syre samt runde men likevel faste tanniner. En vin for kjelleren som også smaker herlig allerede. Men da selvsagt til gode retter med rødt kjøtt eller vilt. 

Dette er en vin som fikk bein å gå på da den kom i små kvanta tidligere i vinter, nå er nytt påfyll på vei inn, og i hvert fall på plass fra neste mandag. Men pass på den forsvinner fort ut igjen. For dette er fantastisk valuta for pengene. I skrivende stund er den inn i ni polutsalg, så det er også en mulighet for å få tak i din kvote. 

Mens enkelte produsenter har levert ganske alkoholsterke viner i 2015, holder denne moderate 12,5 prosent, som gjør den til en forholdsvis sjelden fugl. 

Får du ikke tak i denne, finnes det gode utgaver fra andre cru-er og samme solide produsent, nemlig Jean-Paul Brun Fleurie 2015 og Jean-Paul Brun Saint-Amour 2015 som begge tilhører den saftigere og mer mineralske beaujolaisstilen takket være det granittholdige jordsmonnet. Den litt lettere karakteren er imidlertid ingen forkleinelse når det kommer til lagringspotensial. Dette er spennende viner å legge i kjelleren. Begge finnes for øvrig i et titalls butikker, slik at du kan plukke dem med deg. 

Her kan du lære om forskjellene på de 10 cru-ene i Beaujolais

Det gjelder også for produsenten rimeligere viner som alltid er knallgode kjøp.

Se alle Jean-Paul Bruns viner her 

Alternativt kan du vente til fredag denne uken, for da kommer det mengder med nye beaujolaiser av topp kvalitet og fra forskjellige produsenter i salg på polet. Jeg har smakt dem alle og det er utrolig mange godbiter å glede seg til.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bak en lekker blåbærterte
Ukens kake

Bak en lekker blåbærterte

Blåbær blir ikke vakrere enn når de serveres som i denne blåbærterten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken
Dagens rett

Lag et lite festmåltid med hyse som er stjernen i fiskedisken

Hyse, eller kolje som den også kalles, er etter manges mening den aller beste fisken i torskefamilien. Svært anvendelig og en god partner til lett fruktige hvitviner. Særlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus
Dagens rett

I juli marinerer og griller vi uansett vær - prøv denne med hjemmelaget paprikasaus

Planleggingen starter dagen før, men når kjøttet er vel marinert og paprikasausen ferdiglaget, er middagen rett rundt hjørnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden
Dagens rett

Lag en digg toast med krabbesalat, aspargesbønner med hvitløk og safransaus på siden

Ferdigrenset krabbe er den beste fast-food som finnes. Perfekt til fredagskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld
Ukens drink

Miks en sørlandsk latino-drink i kveld

Denne helgen oppfordres du til å ta en liten latino. Eller kanskje en stor, for denne drinken blir garantert ikke stående igjen på bordet - halvdrukket. Frisk kombinasjon av vodka og tequila gjør den til en potensiell sommerfavoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her