Venter på Burgund 2015? Her får du en forsmak men med en annen drue

Venter på Burgund 2015? Her får du en forsmak men med en annen drue

Mens vi venter på at Burgund-pinot noir fra 2015 skal komme på markedet, er det mye glede å hente fra Beaujolais. Og disse byr på utrolig god vin for pengene.

Vi har jo allerede fått en smakebit av Jean Paul Brun i 2015, nemlig gjennom deres beaujolais nouveau høsten 2015 som utmerket seg med sin mørkere og svært så kjøttfulle frukt. Og sjelden god ferskvin.

Les om 2015-årgangen her

Når druematerialet fra samme år har fått mer tid på seg og ikke minst kommer fra det som regnes som Beaujolais’ aller fremste «grand cru», Morgon Côtes du Py, blir det helt andre boller.

Jean-Paul Brun er mannen bak disse vinene. Foto: © Guillaume ATGER / Fédéphoto.com 

 

Jean-Paul Brun Morgon Cotes du Py Javernieres 2015 kommer sågar fra en enkeltparsell innen denne ettertraktete åssiden. En parsell som kjennetegnes av gamle vinstokker og jernholdig jordsmonn med forvitret skifer som sørger for viner med stor konsentrasjon og dybde. Akkurat slik er Jean Paul Bruns utgave som også byr på besnærende frukt, god sødme og syre samt runde men likevel faste tanniner. En vin for kjelleren som også smaker herlig allerede. Men da selvsagt til gode retter med rødt kjøtt eller vilt. 

Dette er en vin som fikk bein å gå på da den kom i små kvanta tidligere i vinter, nå er nytt påfyll på vei inn, og i hvert fall på plass fra neste mandag. Men pass på den forsvinner fort ut igjen. For dette er fantastisk valuta for pengene. I skrivende stund er den inn i ni polutsalg, så det er også en mulighet for å få tak i din kvote. 

Mens enkelte produsenter har levert ganske alkoholsterke viner i 2015, holder denne moderate 12,5 prosent, som gjør den til en forholdsvis sjelden fugl. 

Får du ikke tak i denne, finnes det gode utgaver fra andre cru-er og samme solide produsent, nemlig Jean-Paul Brun Fleurie 2015 og Jean-Paul Brun Saint-Amour 2015 som begge tilhører den saftigere og mer mineralske beaujolaisstilen takket være det granittholdige jordsmonnet. Den litt lettere karakteren er imidlertid ingen forkleinelse når det kommer til lagringspotensial. Dette er spennende viner å legge i kjelleren. Begge finnes for øvrig i et titalls butikker, slik at du kan plukke dem med deg. 

Her kan du lære om forskjellene på de 10 cru-ene i Beaujolais

Det gjelder også for produsenten rimeligere viner som alltid er knallgode kjøp.

Se alle Jean-Paul Bruns viner her 

Alternativt kan du vente til fredag denne uken, for da kommer det mengder med nye beaujolaiser av topp kvalitet og fra forskjellige produsenter i salg på polet. Jeg har smakt dem alle og det er utrolig mange godbiter å glede seg til.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Brun Morgon Côte du Py Javernières 2018

Produsent:
Jean-Paul Brun
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
7161501
92 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Jean Paul Brun Fleurie 2018

Produsent:
Jean-Paul Brun
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Fleurie
Pris:
289,90 kr
Varenummer:
1097801
91 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Jean-Paul Brun Saint-Amour 2018

Produsent:
Jean-Paul Brun
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
289,90 kr
Varenummer:
7161601
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen