Godbiter i pollisten
Venter på Burgund 2015? Her får du en forsmak men med en annen drue

Venter på Burgund 2015? Her får du en forsmak men med en annen drue

Mens vi venter på at Burgund-pinot noir fra 2015 skal komme på markedet, er det mye glede å hente fra Beaujolais. Og disse byr på utrolig god vin for pengene.
Aase E. Jacobsen
03 Mai 2017 - 14:45

Vi har jo allerede fått en smakebit av Jean Paul Brun i 2015, nemlig gjennom deres beaujolais nouveau høsten 2015 som utmerket seg med sin mørkere og svært så kjøttfulle frukt. Og sjelden god ferskvin.

Les om 2015-årgangen her

Når druematerialet fra samme år har fått mer tid på seg og ikke minst kommer fra det som regnes som Beaujolais’ aller fremste «grand cru», Morgon Côtes du Py, blir det helt andre boller.

Jean-Paul Brun er mannen bak disse vinene. Foto: © Guillaume ATGER / Fédéphoto.com 

 

Jean-Paul Brun Morgon Cotes du Py Javernieres 2015 kommer sågar fra en enkeltparsell innen denne ettertraktete åssiden. En parsell som kjennetegnes av gamle vinstokker og jernholdig jordsmonn med forvitret skifer som sørger for viner med stor konsentrasjon og dybde. Akkurat slik er Jean Paul Bruns utgave som også byr på besnærende frukt, god sødme og syre samt runde men likevel faste tanniner. En vin for kjelleren som også smaker herlig allerede. Men da selvsagt til gode retter med rødt kjøtt eller vilt. 

Dette er en vin som fikk bein å gå på da den kom i små kvanta tidligere i vinter, nå er nytt påfyll på vei inn, og i hvert fall på plass fra neste mandag. Men pass på den forsvinner fort ut igjen. For dette er fantastisk valuta for pengene. I skrivende stund er den inn i ni polutsalg, så det er også en mulighet for å få tak i din kvote. 

Mens enkelte produsenter har levert ganske alkoholsterke viner i 2015, holder denne moderate 12,5 prosent, som gjør den til en forholdsvis sjelden fugl. 

Får du ikke tak i denne, finnes det gode utgaver fra andre cru-er og samme solide produsent, nemlig Jean-Paul Brun Fleurie 2015 og Jean-Paul Brun Saint-Amour 2015 som begge tilhører den saftigere og mer mineralske beaujolaisstilen takket være det granittholdige jordsmonnet. Den litt lettere karakteren er imidlertid ingen forkleinelse når det kommer til lagringspotensial. Dette er spennende viner å legge i kjelleren. Begge finnes for øvrig i et titalls butikker, slik at du kan plukke dem med deg. 

Her kan du lære om forskjellene på de 10 cru-ene i Beaujolais

Det gjelder også for produsenten rimeligere viner som alltid er knallgode kjøp.

Se alle Jean-Paul Bruns viner her 

Alternativt kan du vente til fredag denne uken, for da kommer det mengder med nye beaujolaiser av topp kvalitet og fra forskjellige produsenter i salg på polet. Jeg har smakt dem alle og det er utrolig mange godbiter å glede seg til.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her