Verdensberømt cocktail

I dag slår vi et slag for verdens mest berømte romdrink noensinne, og her får du selvfølgelig den klassiske oppskriften.
Redaksjonen
20 November 2009 - 13:00

Vi er på full fart inn i en feststemt tid med masse god mat og hyggelige selskap.
 
Den aller beste måten å starte et bedre måltid på er å nyte en skikkelig god aperitiff som gjør at du får vann i munnen og som skjerper appetitten, og hva er vel da bedre enn denne klassiske romdrinken?
 
Den opprinnelige oppskriften på Daiquiri stammer fra den amerikanske gruveingeniøren Jennings Stockton Cox som jobbet ved de nyetablerte gruvene på Cuba i 1898.
 
Arbeidet ved gruvene var hardt, og det var stor fare for ulykker og ikke minst gulsott, så - for å kunne tiltrekke seg kvalifiserte ingeniører - fikk de gode godtgjørelser, deriblant en måndelig rasjon med Bacardi rom.
 
Cox begynte snart å eksperimentere med blandinger av romen for å finne en perfekt miks som kunne svale ham i den trykkende heten, og mot slutten av 1898 kom han frem til det som skulle ta navnet fra den lille gruvebyen Daiquiri.
 
 
Daiquiris popularitet spredte seg raskt, og den var berømt i Havana under forbudstiden i USA. Ingen bar var mer berømt for sine daiquiris enn Hemingways favorittbar El Floridita.
 
Det var her at bartenderen Constante Ribailagua for første gang lagde varianter av Cox' oppskrift med bruk av karibiske frukter som mango i stedet for lime.
 
Etter en studietur til USA ble han inspirert til å begynne å lage frosne cocktails ved hjelp av en blender, og de første Frozen Daiquiris så dagens lys.
 
Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter online.
 
 
Vi ønsker deg en riktig god helg!
 
Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Nå kan du gratis få Ukens drink som e-post. Se lenger ned for mer info.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Bartender

Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her

Ukens drink som e-post er en tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver fredag får du som abonnerer på Ukens drink en e-post med helgens lekreste drink - rett i e-postkassen din.

Illustrasjonsfoto (frozen daiquiri): Solveig Edlund

Daiquiri

Daiquiri

Fremgangsmåte

Press limejuicen og ha den i en cocktailshaker. Tilsett sukker og rør til sukkeret har løst seg opp.
 
Ha i romen og fyll shakeren halvfull med knust is, rist sammen til det begynner å rime på shakeren.
 
Dobbeltsil (sil gjennom cocktailsilen og en finmasket tesil) over i et godt avkjølt cocktailglass. Pynt eventuelt med en skive lime på kanten.
 
Tips: For å avkjøle cocktailglasset best fyller du det med knust is før du begynner å lage cocktailen, eller har det i fryseren en god stund.
 
 
Råvare:

Sendt inn av Bacardi

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her