Very British, indeed

Selv når Hine lager en kraftig cognac som skal følge en real cubansk sigar, blir det aldri vulgært. Smaksrikt ja, men fortsatt meget raffinert. Med samme britiske finesse som et par håndsydde sko.
Aase E. Jacobsen
20 Oktober 2000 - 15:33

At Hine rent smaksmessig tilhører det såkalte britiske cognacsegmentet, og derfor kan smykke seg med tittelen eksklusiv leverandør til det britiske hoff, har en historisk forklaring. Thomas Hine som har gitt navn til dette cognachuset kom til Cognac fra Dorset i England som svært ung mann i 1791 for å lære fransk. Han kom aldri hjem igjen, for de franske revolusjonære kastet ham i fengsel. Og da han ble løslatt, tok han arbeid i et cognacfirma tilhørende Delamain-familien. Hvor han nær sagt selvfølgelig sjarmerte eierens datter, Françoise Elisabeth; de giftet seg og da svigerfar døde, overtok Thomas roret og døpte firmaet Hine !amp! Co.

I dag er det sjette generasjon Hine som styrer skuta selv om aksjemajoriteten ble kjøpt av mektige LMVH, hvor også Hennessy inngår, i 1988. - Bernhard og Jacques Hine som er fettere kontrollerer til tross for tilhørigheten til LMVH alt, og selv om de begge er 68 år, er det ennå ikke avgjort hvem som skal overta ansvaret, forteller Cyrille Auriol, Hines eksportsjef.

Dempet

Hine har derfor beholdt familiefirmaets intimitet, i følge Auriol. Et forhold som preger husets kvalitetsorientering. Fra vinstokkene i vinmarkene, via vinfremstillingen til destilleringen som eksterne leverandører besørger, men etter Hines pipe. Det er i kjellerne at Hines preg settes på cognacen. Lagringen skjer i nøye utvalgte fat. - De første 7-8 månedene i nye Limousin-fat med middels store porer og deretter i brukte finporete Tronçais-fat som er det som virkelig setter Hine-stempelet på smaken, understreker Auriol. Hines lagerskur ligger ved Charente-elven i Jarnac. Her er klimaet fuktig. Og cognac som modnes under slike forhold blir rundere og mykere. Dessuten er fordampingen lavere, jo høyere fuktigheten er. Modningen blir derfor langsommere og mer skånsom.

Reduksjonen av alkoholgehalten gjøres med destillert vann over lengre tid. Etter blandingen ligger cognacene 10-12 måneder i ro før de filtreres og de tappes i flasker. Husets "enkleste cognac" er en Fine Champagne - altså en blanding av cognac fra de to høyest ansette områdene, nemlig Petite og Grande Champagne som for øvrig er kjernen i Hines cognacer. Rare !amp! Delicate er som navnet antyder en lett og fruktig sak med aprikos, tørkete blomster og høy. De ulike elementene i blandingen har tilbrakt sju til tolv år i fat. Og representerer den klassiske engelske cognac-smaken som betegnes som pale !amp! dry, altså relativt lys farge og dempet sødme. Hvilket tyder på lite bruk av farge- og smaksstoffer.

Full pakke

Bernhard Hine er ikke bare lidenskapelig opptatt av cognac. Sigarer er tydelig like viktig når han uttaler "en stor cognac og en stor sigar er sammen en invitasjon til nytelse". Samtidig som at han gir anbefalinger til sine cognacer om hvilken type sigar som passer, eksempelvis er det en Partagas Maduro som bør følge et glass Rare !amp! Delicate, så har han komponert en egen sigarcuvée, Cigar Reserve.

En skikkelig kraftig cognac, spesialdesignet for ekte havanasigarer, som er en blanding av de to champagnene samt noe fins bois. Alderen på ingrediensene er fra 15 til 20 år. Her får du hele pakken med kaffe, sigar, sjokolade, tørket frukt, honning, lær, krydder og eksotisk treverk. Men likevel ikke uten eleganse, selvsagt, for et hus med britiske aner ville vel aldri finne på å lage noe svulstig og plumpt?

Foto: Hine

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her