Victorias nye gull

I Australia er erfaringen med shiraz så lang at det bare skulle mangle at ikke det lages vin i verdensklasse.
Aase E. Jacobsen
13 November 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Selv om shiraz er blitt synonymt med australsk rødvin, og mye av den kommer til landet i form av billig sødmefylt og eikechipspreget boksvin, er det bare én side av shirazsaken. For det finnes nemlig mange helt andre, og mer europeiske, tolkninger av druen som er verd å se nærmere på. Viner som dessuten har demonstrert en veldig god lagringsevne.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Mineralrikt
Victoria i Sørøst-Australia er en av de beste adressene for slik shiraz selv om det var cabernet som skaffet regionen mest berømmelse. Og Taltarni, som betyr rød jord, gjør seg nytte av begge deler. De dyrker nemlig druer i to ulike underområder, Pyrenees og Heathcote. Mens Taltarni Cephas 2002 (55911) er en kombinasjon av begge disse og dermed med en tredel cabernet i miksen, er Taltarni Heathcote Shiraz 2004 (55912) bare fra den siste.

Selv om jordsmonnet begge steder er mineralrikt og rødt, er det for Heathcotes helt unikt. Og strekker seg som to parallelle og smale landstriper på ca 30 km. Jordsmonnet dateres til kambrium-tiden, for rundt 500 millioner siden, og kjennetegnes av svært høyt innhold av mineraler. På 1800-tallet ble det saumfart på grunn av gullforekomstene, men nå er det dets unike evne til å holde på fuktigheten (gull verd i tørkerammete Australia) samtidig som det er veldrenert, som gjør det ettertraktet.

Terroirorientert
Og perfekt for shiraz som nyter godt av den forlengete vekstperioden i det relativt kjølige Victoria. Likevel er det blandingsshirazen som er min favoritt. Det skyldes nok at 2002 var et kjølig år som ga vinene ekstra harmoni og eleganse. Men Heathcote-shirazen er absolutt en veldig god vin med mye særpreg.

To andre litt rimeligere shirazer, men som også holder seg til en terroirorientert shirazstil, er verd oppmerksomhet. Tahbilk Shiraz 2004 (57732) er langt mer klassisk tradisjonell i stilen, men med et veldokumentert lagringspotensial. Og gåsehud-vinen The Ripper Shiraz 2005 (48449) som selges til en fantastisk lav pris ut året, er bare veldig god.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her